Belföld

2013.11.12. 19:35

Nesze neked tekintély

Egyre kevesebben emlékezhetnek arra a felindult emberre, aki több mint ötven évvel ezelőtt egy nagyon tekintélyes nemzetközi szervezet (ENSZ) igen komoly ülésén mérgében, sértett igazságérzete teljes tudatában cipővel verte az pulpitust.

Arany Horváth Zsuzsa

Nem vizsgázott valami fényesen európai viselkedéskultúrából, igaz? Cselekedetét az sem mentette, hogy éppenséggel egész Európával volt baja. Egy éve ez a nem igazán szépségdíjas jelenet megismétlődött a szlovák parlamentben: az ottani képviselő egyik társa hadarása miatt jött ki a sodrából.

Mit látunk itthon? Két képviselőnő szemfestékből monoklit rajzol a szeme köré, így lép a magyar Országgyűlés szent falai közé, e módon tiltakozva a vele élő hölgyet megverő szenátor jelenléte ellen. (Fülöpháza polgármesteréről van szó, aki sokhetes huzavona után végül kénytelen volt elismerni az európai normáktól igencsak messze álló indulati tettét.) A házelnök egyenként 130 ezer forintra büntette a két ellenzéki képviselőnőt, mivel szerinte megsértették a Tisztelt Ház tekintélyét és rendjét.

A tekintély kemény dolog. A Parlamentnek a kövéri felfogás szerint tehát az rombolja a renoméját – ha van még ilyenje –, ha két nő tiltakozik a hímsovinizmus megtűrése miatt, és nem az, hogy a szóban forgó „férfiú" még mindig ott ülhet a közjón fáradozó, derék gyülekezetben. Ráadásul még az igen gombot is nyomhatja, amikor az ő jellemtörpeségére rámutatókat megbírságolják.

Tényleg elfogynak a szavak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!