Belföld

2013.06.05. 17:54

Tiszta helyzetet?

Hiába a nyertes per, ha a végrehajtó a kisujját sem mozdítja.

Arany Gábor

Aki állt már kezében pernyertességről szóló bírósági ítélettel, aki jogos jussa érdekében vagyonokat kénytelen áldozni a végrehajtók oltárán a reményért, hogy a neki járó követeléséhez hozzájusson, az tudja, miről alkotott véleményt Szabó Máté ombudsman. Hiába a nyertes per, ha a végrehajtó a kisujját sem mozdítja. A valóságban, mert az eljárás műveleteiért csörög a kassza. Sokat tisztulna a kép, ha a legtöbb területen sikerdíjassá tennék ezt a szolgáltatást. A bírósági végrehajtó akkor nem hitegethetné az ügyfeleket, mert a semmiért nem járna neki sem pénz. Szabó Máté kritikus megállapításairól jut eszembe. Egy főbírót arról kérdeztem, mikor alakítják át a bírósági végrehajtói rendszert? Hatékonysága siralmas, gyakran a jogszolgáltatás megcsúfolása, és nem nélkülözi a maffiaszerű elemeket. A válasz nem volt megnyugtató: önállóak lesznek, nem mi felelünk majd értük, felelte, arcán látható megkönnyebbüléssel. Ezt egyébként Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke mondta még a Horn-kormány regnálása idején.

A helyzet azóta csak rosszabb lett, és a szándéknak leghalványabb szikrája sem látszik arra, hogy tiszta helyzetet teremtsenek. De miért tennék itt, ha másutt sem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!