Belföld

2013.05.13. 15:32

Pénzbírság a "Loptok, csaltok hazudtok!" tábláért

Összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a parlament Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre.

MTI

Kövér László házelnök erről szóló javaslatát hétfőn kormánypárti voksokkal fogadta el az Országgyűlés hétfőn. Az ellenzéki frakciók és független képviselők - az előterjesztést támogató, korábban jobbikos Pősze Lajos kivételével - nemmel szavaztak. A fideszes Ángyán József tartózkodott, hasonlóan a két érintett képviselőhöz.

Karácsony Gergelynek 50 ezer, Szilágyi Péternek 185 ezer forint bírságot kell fizetnie, amiért két hete egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul. A táblán - amelyet végül a terembiztosok távolítottak el - a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható.

Karácsony Gergely (balról) és Szilágyi Péter (jobbról) független képviselők, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának tagjai érkeznek egy a Fidesz logójával ellátott, "LOPTOK CSALTOK HAZUDTOK" feliratú transzparenssel kezükben az Országgyűlés plenáris ülésére 2013. április 30-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Büntetésüket a házelnök azzal indokolta, hogy a PM két képviselője az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Szilágyi Péternek azért javasolt szigorúbb - maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő, 185 520 forintos - büntetést, mert a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Karácsony Gergely korábban az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak és minden jogalapot nélkülözőnek nevezte Kövér László javaslatát. Azt mondta: az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető. Ezért Szilágyi Péterrel közösen levélben fordultak a házelnökhöz, arra hivatkozva, hogy megsértette a mentelmi jogukat. A PM egyúttal jelezte, ha megbüntetik képviselőiket, az Emberi Jogok Európai Bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!