Belföld

2013.05.06. 17:03

Elismerő beszéd

A Zsidó Világkongresszust (WJC) Genfben, Svájcban alapították 1936. augusztusában a nácizmus terjedésére és az európai antiszemitizmus erősödő hullámára reagálva. Alapítása óta állandó testületként működik világszerte irodákat tartva fent, központja New Yorkban található.

Arany Horváth Zsuzsa

1942. július 28-án húszezer ember vett részt a WJC szervezte "Állítsuk meg Hitlert most!" demonstrációján a New York-i Madison Square Gardenben. Kilenc hónappal később, 1943. március 1-jén becslések szerint 22 ezren tömörültek ugyanabban a teremben és további 15 ezren azon kívül a WJC gyűlésén. A hatékonyság sajnos ismeretes.

A szervezet lefektetett elvei szerint a WJC hisz abban, hogy "a három ábrahámi hit (kereszténység, iszlám és a judaizmus) képes együttműködni, hogy válaszoljon a modern társadalmak fejleményei jelentette változásokra, különösképpen a közös értékek megvitatásán és népszerűsítésén keresztül."

A kongresszus fennállása óta először ülésezik Magyarországon.  Ahol jelenleg többpárti demokrácia van. A tanácskozás nyitónapján a magyar miniszterelnök is hitet tett amellett, hogy az antiszemitizmus nem férkőzhet a hazai politikai kultúrába. A WJC budapesti jelenlétével figyelmeztet,  a  kormányfőnek  valami más módon kell magába bolondítania a létező magyar szélsőjobboldalt. És ezt a fellépésével muszáj volt elismernie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!