Belföld

2013.02.12. 06:43

Zalai hóhelyzet: Szlovénia újra fogadja a kamionokat

Megindult a forgalom, Szlovénia újra fogadja a kamionokat, tömegével indultak el a 86-os, 75-ös és az M70-es útról is.

18:05 A határ menti térség kedden délelőtt kísértetiesen hasonlított az európai uniós csatlakozást megelőző időszakra, akkoriban volt hasonló torlódás a szlovén-magyar határ előtt. A helyzet csak annyiban bizonyult kulturáltabb, hogy a várakozók nagy része ezúttal a parkolókban, benzinkutaknál állt meg, csak az M70-es autóúton telt fel a leállósáv. Ez utóbbi helyen szólítjuk meg néhányukat.

- Hétfőn délelőtt 10 óra óta várunk - mondta Világosi Lajos, a váci Astron-Trade munkatársa.

- Olaszországba mennék, úgy számoltam, hogy ilyenkor már hazafelé tartok. Cukrot viszek, az árunak nem lesz baja, de a tétlenség bosszantó.A sofőrök többsége egyhangúan várakozik, de azért akad, aki nem rejti véka alá véleményét. Nem érti, miért is engedték fel őket a határig, ha a szlovén fél megtagadta a beléptetést. Azt mondja, előbb elküldték őket Lenti felé - azon a 7538-as úton, amit elvileg a kamionok nem használhatnak -, majd onnan az összes tehergépkocsit visszairányították az M70-esre. Most úgy kell várakozniuk az út szélén, hogy se vécé, se bolt nincs a közelben. A helyzeten több szervezet is próbált segíteni. A katasztrófavédelem munkatársai már délelőtt vizet hordtak a várakozóknak, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt aktivistái pedig élelmiszerrel, meleg teával is próbálták ellátni a várakozókat.- Körülbelül 70 liter teát és mintegy 150 adag ételt osztottunk ki kora délután - mondta Vöröskereszt munkatársa, Kardos Ádám.

- Az út szélén, közvetlenül a határ előtt 97 kamion áll, sokan lassan harminc órája várakoznak.

- Húsz éve vezetek kamionokat, tudom, milyen kellemetlen az út szélén várni - egészítette ki a tornyiszentmiklósi Offertáler Tamás, aki szintén próbálta kenyérrel, kávéval és teával tartani a lelket a fuvarozókban. - Minden ország meg tudja oldani az árufuvarozók ellátását, csak Magyarország nem.A helyzetet a szlovén fél döntése oldotta meg, kedden délután háromnegyed kettőkor újra megnyílt a határ, s megindulhattak a járművek úticéljuk felé.

16:29 Eszteregnye - Kedd délelőtt több, mint kétszázötven kamion vesztegelt az M7-es autópálya Eszteregnye és Nagykanizsa közötti szakaszán. Vezetőik arra vártak, hogy tovább engedjék őket Szlovénia felé.

Az ország ugyanis reggel 6 óra óta kamionstopot rendelt el az olaszországi hóhelyzet miatt, azaz semmilyen tehergépkocsit nem engedett be a területére. A várakozó, unatkozó és néha fagyoskodó pilóták közt a helyi védelmi bizottságok döntése alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt aktivistái élelmet, meleg teát és kávét osztottak.


Fotó: Gyuricza Ferenc

- Most első körben száz szendvicset és a meleg italokat visszük ki, aztán majd meglátjuk, mire lesz szükség - mondta Madarászné Kele Márta, a Máltai nagykanizsai támogató szolgálatának vezetője. - Alapvetően a katasztrófavédelem irányítása szerint dolgozunk, addig, ameddig kell.

Kamenár Gábor sofőr egy kollégája segítségével hamar bepakolt a szolgálat kisbuszába és már indult is a sztrádára. A kanizsai felhajtótól nem túl messze megpillantottuk az első kamionokat, ahogy libasorban várakoztak a leállósávban, illetve a sormási pihenőben. 
- Hajnali 3 óra óta várok, és most már tudom, semmi értelme nem volt erre jönnöm - mondta Csikós János, aki légfrissítő-szállítmányával Tatabányáról indult és Szlovéniába tartott.

- De nem volt mit tennem, a főnök azt mondta, indulj el, aztán jutsz, ameddig jutsz.
Szerencsére nem kellett soká laptopos filmnézésssel töltenie az időt, kora délutántól újra fogadta a kamionokat Szlovénia.
Az Útinform tájékoztatása szerint Dél-Zalában egyébként nem okozott fennakadást a hóesés.

 

14:20 Kamionhelyzet Lenti: Szlovénia újra fogadja a kamionokat, 13:45-től.

Egyszerre indult meg a forgalom, további torlódásra lehet számítani. Jönnek a kamionok a 86-os útról, néhány a 75-ös útról Rédics felől. Tömegével megindultak az M70-esen is, ott több száz kamion torlódott fel. A Máltai Szeretetszolgálat, a  Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem is vitt ki élelmet azoknak, akik az autóúton vesztegeltek. Teát, kenyeret, konzerveket, kekszet, palackozott vizet kaptak az ott ragadtak.

Fotó: Gyuricza Ferenc

13:30 A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig még sok hó hullhat

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében. Részletek itt >>>

13:18 Több helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli jelentése alapján a Dunántúl nagy részén, illetve Pest megyében továbbra is havazik. Pest és Komárom-Esztergom megyében hóátfúvások nehezítik a közlekedést, ráadásul Székesfehérvár térségében ónos eső hull. A társaság közel 300 munkagépe dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Részletek itt >>>

13:07 Az Útinform tájékoztatása szerint a győri-zalai utak és az autópálya jól járhatók, a szlovéniai kamionzár miatt mégis közel 200 kamion kényszerül várakozni az M7-es zalai szakaszán a leálló sávban és a pihenő helyeken. A várakozó kamionosoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt aktivistái kedden egész nap szendvicseket és meleg teát osztottak.

Van olyan kamionos, aki hétfő reggel 9 óta várakozik és Olaszországba menne tovább.

12:00 Szlovénia irányába ideiglenesen átengedik a szlovén rendszámú kamionokat. Az intézkedés eredményeként mintegy száz további kamion elhelyezésére lesz lehetőség a Rédicsi terminálban. A Tornyiszentmiklósnál az M70 úton feltorlódott - Szlovéniába történő továbbjutásra várakozó - kamionok elhelyezése így megoldhatóvá válik.

11:45 Egy pénzszállító Rédicsnél a 75-ösön megcsúszott, és egy ingatlan udvarában kötött ki. A helyszínen nincs fennakadás, a pénzszállítót már elvitték.

Rédicsnél is nagy a torlódás, sok a veszteglő kamion.

11:41 A 76.sz. főúton, Bagod külterületén a Zalalövői elágazónál egy kamion szalagkorlátnak ütközött és elakadt, így részleges forgalmi akadályt okozott, amelyet a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók szüntettek meg.

11:35 A 86-os úton is több kamion várakozik, sokan buszmegállókban álltak le, de nincs fennakadás. A rendőrök leterelik a kamionokat.

11:30 Kollégánk a helyszínről jelentette, hogy az M70-es autóúton az összes parkoló és leálló kamionokkal van tele. A tornyiszentmiklósi leágazótól a határig várakoznak a kamionosok. Van, aki hétfő 10 órától várakozik. A kamionsofőrök elmondták, sokuknak kifogyott a benzin a járműből, van, aki már fűteni sem tud. Többen elindultak gyalog, hogy élelmet vegyenek a legközelebbi faluban. Tűzoltók és katasztrófavédelmisek vizet osztogatnak, dél körül pedig a Vöröskereszt munkatársai is a helyszínre érnek, hogy segítsenek.

11:00 Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya által ügyeletünkre megküldött előrejelzés szerint 30 centimétert meghaladó (valószínűleg kb. 25-50 cm átlagos vastagságú) friss hó várható Zala megye területén az elkövetkező 24 órában. A felerősödő szél helyenként viharossá válik, így a friss hóból hófalakat és hótorlaszokat emelhet. A holnap éjfélig kiadott előrejelzés szerint Zalában a 3.fokozat van érvényben

10:00 A havazás tovább folytatódik, jelenleg a hótakaró vastagsága a megye déli részén 1-4 cm, az északi részén 8-11 cm. Az utak mindenütt járhatóak (a főutak latyakosak, letaposott havasak, a mellékutak többségében havasak, letaposott havasak). A hótól elzárt település a megyében nincs. A havazással intenzívebben érintett útszakaszokon a látótávolság 200 m alatti.

09:27 A 76.sz. főúton, Zalaegerszeg külterületén a főút városból kivezető szakaszán egy keresztbe forduló kamion okozott forgalmi akadályt. A műszaki mentéshez vonult a zalaegerszegi hivatásos tűzoltó-parancsnokság.

08:02 Egy személgépkocsi gyulladt ki Kerkabarabáson, melyet a Lenti tűzoltók egy vízsugárral eloltottak.

07:58 75.sz. főúton Pacsa és Zalaapáti között egy negyven tonnás tehergépjármű szerelvény ütközött a szalagkorlátnak, amelyen fennakadt, s forgalmi akadályt képezett. A műszaki mentéshez a keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak.

07:30 Nagykanizsa és Letenye járások helyi védelmi bizottságai összehívására intézkedett Rigó Csaba kormánymegbízott a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, annak érdekében, hogy a fenti járművek utasai számára a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt ellátásuk megszervezésre kerüljön.

06:32 Várvölgy és Keszthely között egy betegszállító csúszott az árokba. A műszaki mentést a keszthelyi hivatásos tűzoltók hajtották végre.

06:30 Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya által ügyeletünkre megküldött előrejelzés szerint 24 órán belül Zala megye területén 20 cm-t meghaladó friss hó, továbbá hófúvás várható, mert a friss hóval fedett területeken a várható viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

06:14 A Sárhidát és Gellénházát összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult és forgalmi akadályt képez. A műszaki mentéshez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak. A mentéssel egyidőben egy 17 főt szállító autóbusz is elakadt, amely mentése folyamatban van.

06:01 - 761.sz. főúton egy személygépkocsi a hóban elakadt, s forgalmi akadályt képezett. A jármű mentését a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók hajtották végre.

06:00 Míg korábban csak a tranzitforgalom esett korlátozás alá a Szlovén fél által, kedden 06:00 órától ez már minden tehergépjárműre vonatkozik.

A várakozó kamionok egy része (mintegy 180 db) az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán a leállósávban áll. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi megbízottjai az érintett útszakaszokat és parkolókat végigszemlézték és felmérték, hogy a várakozó kamionok között van-e élő állatot vagy veszélyes anyagot szállító gépjármű. Míg élőállatot szállító járműszerelvény eddig nem várakozik egyik helyszínen sem, úgy a két veszélyes árut szállító kamion lakott területen távol eső külön parkolóhelyen került elhelyezésre.

Nagykanizsa és Letenye járások helyi védelmi bizottságai összehívására intézkedett Rigó Csaba kormánymegbízott a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, annak érdekében, hogy a fenti járművek utasai számára a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt ellátásuk megszervezésre kerüljön.

Zala megye hivatásos tűzoltó-parancsnokságainak egységei jelenleg is több helyen végeznek műszaki mentést a folyamatos havazás miatt útviszonyok következtében árokba csúszott, illetve keresztbe fordult járműveknél. Eddig személyi sérüléssel járó balesethez nem vonultak a tűzoltók.

05:22 74.sz.főút barnakpusztai szakaszán egy parketta szállító kamion csúszott az árokba, mentéséhez vonult a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóparancsnokság két egysége.

05:00 A hajnal óta tartó havazás következtében a megye északi területének főútjai és mellékútjai havasak, letaposott havasak. A déli területeken hókásásak, latyakosak illetőleg helyenként már sónedvesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!