Belföld

2012.04.17. 05:12

A Költségvetési Tanács jogkörét is változtatja az Országgyűlésről szóló törvény

A Költségvetési Tanácsnak egy napja lesz a zárószavazás előtti költségvetési javaslatok véleményezésére; ha nem mond semmit, az a támogatását jelenti a hétfőn elfogadott, az Országgyűlésről szóló törvény szerint.

MTI

Az Országgyűlés honlapján olvasható szöveg szerint Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény egyik bekezdése úgy módosul, hogy a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatokat az Országgyűlés elnöke a költségvetési törvényjavaslat záró vitáját megelőzően megküldi a Költségvetési Tanácsnak. A tanács a zárószavazás előtti módosító javaslatok kézhezvételétől számított egy napon belül írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét arról, hogy azok megfelelnek-e az államadósság-szabálynak.

Ha a tanács elnöke a törvényjavaslattal kapcsolatos előzetes hozzájárulására vonatkozó álláspontját a költségvetési törvényjavaslat zárószavazása során nem ismerteti, vagy azt a költségvetési törvényjavaslat zárószavazását megelőzően nem közli az Országgyűlés elnökével, azt úgy tekintik, mintha a testület hozzájárult volna a javaslat elfogadásához.

Ha a tanács a költségvetési törvényjavaslat elfogadásához szükséges előzetes hozzájárulását nem adja meg, a költségvetési törvényjavaslat zárószavazását el kell halasztani. Ebben az esetben a kormány olyan módosító javaslatot köteles benyújtani a költségvetési törvényjavaslathoz, amelynek eredményeként az a megfelel az államadósság-szabálynak. Ebben az eljárásban más módosító javaslat nem nyújtható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!