Belföld

2011.12.17. 12:08

Gondok vannak - Az adósságot kezelni, a számlákat fizetni

Eddig nem érkezett hír Zalából olyan közintézményről, amelynek az áram- vagy gázellátását kikapcsolta volna a fizettek - jelezte Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője. Zalában zömében az oktatási szférában, a kistelepüléseken okoz gondot a számlák kifizetése. Vajon megoldás, ha védett fogyasztók lesznek?

Szabó Judit

Szabó Zsolt, Hahót polgármestere elmondta: A Suli Harmónia Alapítvány által működtetett iskolájuk és az önkormányzati társulásban működő óvodájuk közüzemi számlatartozása közel félmillió forint.

Ez azonban nem veszélyezteti az intézmények működését. Az őszi önhikis támogatásnak köszönhetően sikerült csökkenteni az adósságállományt, de továbbra is nehéz a feladatellátás.

- Az önkormányzatok finanszírozásával már régóta gondok vannak, sok település érzi ennek a hátrányát, főleg ha szeretné megmenteni intézményeit. Nem egyedi probléma a miénk, s vannak ennél sokkal rosszabb helyzetben lévő települések is - vélekedett. - Örülnék annak, ha törvény védené a kikapcsolástól a közműtartozással birkózó önkormányzatokat, de azt is tudom, hogy ez nem működhet így időtlen időkig, az adósságot kezelni kell, amelyre anyagi lehetőségeinkhez mérten törekszünk is - tette hozzá.

Gelsén még zajlik a település tartozásai miatt indított adósságrendezési eljárás.

Szegedi Ferenc polgármester elmondta: a tavaly ősszel felállt új településvezetés nem gyarapította a mínuszokat. De... - Az előző ciklusban 4,5 millió forintnyi kifizetetlen számla keletkezett az iskola és az óvoda működtetése kapcsán. A szolgáltatótól jött már felszólítás, sőt, úgy tudom, közvetlenül a választások előtt 20 milliós inkasszóval emelt is le pénzt a település számlájáról – igaz, nem az oktatási intézmények, hanem a fürdő miatt. A mi időszakunkban – s ezt büszkén mondom – egyetlen kifizetetlen számla sem keletkezett. Nagykanizsán nincsenek közműtartozások.

- Örömmel mondom, hogy oktatási, szociális és kulturális intézményeinknek nincs 30 napnál régebbi számlatartozása - tudtuk meg Cseresnyés Péter polgármestertől. - Ez az egyik eredménye annak a sokszor hangoztatott elvnek, miszerint a legfontosabb feladatunk a város és az intézmények biztonságos működésének garantálása.

Szentpéterúron egyedül tartja fenn az önkormányzat a nyolc évfolyamos általános iskolát. Kocsis István igazgató elmondta: az iskolák alulfinanszírozottsága miatt tavaly kezdődtek a „kenyérgondok”.

- Egyik napról a másikra élünk, mindig annak a szolgáltatónak fizetjük ki a számláját, amelyik a legtürelmetlenebb, s úgy tűnik, már nem vár sokáig a szolgáltatás felfüggesztésével - mondta az igazgató. - Eddig mindig meg tudtunk állapodni, hiszen a közműcégek látják a fizetési hajlandóságot, csak meg kell várni, mire lesz pénz a számlánkon. Az élelmiszer- szállítónak, az áram-, a gáz- és a vízszolgáltatónak is késve tudunk fizetni. Ráadásul úgy, hogy sajnos kénytelenek vagyunk a dolgozóinknál feszíteni a húrt: inkább nekik tartozunk különféle juttatásokkal, abban bízva, hogy úgy érzik, szükség van a munkahelyükre, s nem fognak felmondani emiatt.

Bíztak az önhikis támogatásban is, joggal: a napokban 8 millió forintot nyert a település. Ez enyhít a gondokon.

Alsónemesapátiban csak azért nem tartozik az iskola a közműszolgáltatóknak, mert minden másról lemondva a rezsi kifizetését sorolja előre, nyilatkozta Szabó Katalin igazgató, hozzátéve: nagyon takarékoskodnak, délben leveszik a fűtést 18 fokra, hogy ki tudják fizetni a számlát. A közelmúltban több javaslat is elhangzott, hogy ne lehessen kikapcsolni az áram- és gázellátást a közintézményekben télen, akkor sem, ha tartoznak.

Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt indítványozta, hogy a rendszerhasználati díjjal tartozóknál ne lehessen felfüggeszteni a szolgáltatást.

 Göndör István, energiaügyekben járatos parlamenti képviselő lapunknak elmondta: az azóta elfogadott javaslat a fűtési szezonra állapít meg ilyen korlátozást. Mivel azonban az energiahálózatokat üzemeltetni kell, meggyőződése, hogy a nemfizetők helyett előbb-utóbb a fogyasztók összességének kell helytállnia. Egyházi Nikoletta, az E.ON. szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a közintézmények kikapcsolásának megakadályozást célzó kezdeményezések a gyakorlatban nem hoznak változást, hiszen eddig is csak a legvégső esetben függesztették fel a szolgáltatást, s még nem fordult elő, hogy iskolát vagy óvodát télen kikapcsoltak volna.
 

A kintlévőségek fele 30 napon túli

Az E.ON közszférából származó kintlévősége a tavaly decemberihez képest csökkent, de így is sok. Adósságot a rendőrségek, tűzoltóságok, iskolák, óvodák, kórházak és vízügyi létesítmények is felhalmoztak, de egyetemek és főiskolák is tartoznak. A kintlévőségek fele 30 napon túli, tíz százaléka egy éven túli. Nem lakossági ügyfeleknél 30 napon túli tartozás esetén lehet kikapcsolni a szolgáltatást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!