Belföld

2011.11.16. 13:56

Biztosra veszi a svéd nyugdíjmodell bevezetését az MSZP

Az MSZP szakpolitikusa szerint biztosra vehető, hogy a kormány bevezeti a svéd nyugdíjmodellt, ami a szocialisták számítása szerint az ellátások nagyjából 20 százalékos csökkenéséhez vezetne.

MTI

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a pártja által szervezett szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta: a kormány deklarált célja, hogy a nyugdíjakat csak az e célra befizetett járulékokból fedezzék, ez pedig a svéd modell alapja. Ennek jellegzetessége - tette hozzá -, hogy a nyugdíjak nem tervezhetők, mértékük csak a nyugdíjba vonuláskor derül ki.

Az MSZP számítása szerint ugyanakkor a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd modell alkalmazása az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna Magyarországon.

Korózs Lajos kitért arra is, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésével a jelenlegi hárommillióról 1,7 millióra csökken a nyugdíjasok száma, és bár a nagy többség továbbra is kap majd valamilyen ellátást, azokra már nem terjed ki a nyugdíjak alkotmányos védelme, és emelni sem kötelező az összegüket.

Kifogásolta, hogy azok a rokkantnyugdíjasok, illetve szociális járadékban részesülők, akiket munkára alkalmasnak találnak, a jövőben havi 58 ezer forintos rehabilitációs ellátást kapnak, amiből még járulékot is vonnak. Hozzátette, hogy a kormány döntés alapján majdnem 200 ezer embernek kell felülvizsgálatra jelentkeznie.


Fidesz: rémhíreket terjeszt az MSZP

A Fidesz szóvivője szerint valótlanságot állít és riogat a nyugdíjak, a nyugdíjrendszer átalakítása ügyében az MSZP. Azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták biztosra veszik a svéd nyugdíjmodell bevezetését, Selmeczi Gabriella szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: nincs a kormány vagy a Ház asztalán svéd nyugdíjrendszerről szóló tervezet.

Selmeczi Gabriella az MSZP elnökségi tagjának szavaira úgy reagált: mivel a baloldal politikusai nem tudnak érdemben részt venni a szakmai munkában, újra rémhíreket terjesztenek. Mint mondta, nem érti, miért éppen most pattant ki az MSZP fejéből az, hogy a Fidesz-kormány svéd nyugdíjmodellel jönne elő. "És azt sem értem, hogy ha egyébként ez így lenne, akkor miért baj ez. Én a magam részéről szeretnék majd egyszer svéd nyugdíjas lenni" - tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!