Belföld

2011.09.11. 06:03

Miből fizessenek? Egyre többen elmaradnak a gázszámlával

Már nemcsak a lakosság jelentős és egye növekvő hányadának, hanem számos közintézmény vezetőjének is fejtörtést okoz, miből fizesse ki a gázszámlát. Hamarosan itt az új fűtési szezon, az E.ON az elmaradások növekedésére számít. Aki fával fűt, úgy tűnik, idén is olcsóbban jön ki.

Szabó Judit

Zala megyében gázzal fűtenek a legtöbben, de a falvakban a fatüzelés is jelentős. Aki most szeretné beszerezni a tűzifát az idei télre, bizonyos tekintetben elkésett: száraz árut nem talál a piacon.

- A fának legalább nyolc hónapot vagy egy évet kell állnia felhasított formában, hogy megfelelően kiszáradjon. Mivel a kereskedők nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyi ideig álljon a pénzük az áruban, gyakorlatilag nem lehet száraz fát kapni a piacon - említette Török János, az egervári Fa-Ki Trans Kft. egyik tulajdonosa. - Ezért aki előrelátó volt, már tavaly tél végén beszerezte az idei tűzifát. Így húszezreket is megspórolhat, mert száraz fából kevesebbre van szükség ugyanannyi hő termeléséhez, mint nedvesből.


Török János elmondta: manapság nem jellemző, hogy előre megveszik a fát. Sokan mostanában kezdenek gondolni a télre, de van, aki később jön, amikor már beköszöntenek a hűvösebb napok. A tűzkész fa ára öt százalékkal emelkedett tavaly óta, de még így is olcsóbb fával fűteni, mint gázzal, vont mérleget Török János. Végül hozzátette: az emberek sokat spórolhatnának azzal is, ha felhasználnák a környezetükben, például a tulajdonukban lévő zártkertekben található, tüzelni való faanyagot, mert ebből is akad bőven.

Plecskóné Kramarics Piroska, a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének elnöke úgy látja, az idei fűtési szezonban is bőven lesznek konflikusok a társasházakban a hátralékosok miatt, de kedvező változást is tudott említeni az átalakuló gázártámogatás kapcsán.

- A gázártámogatás, ha nem is volt nagy összeg, lényeges segítséget jelentett a lakóknak, de sajnos nem mindig a legnehezebb helyzetben lévőkhöz került. Azzal, hogy szeptembertől a gázártámogatás helyett lakásfenntartási támogatás kérhető, és a vagyoni helyzetet is vizsgálják, talán igazságosabb lesz az elosztás - mondta a lakásszövetkezeti elnök.

A tömbházakban továbbra is jellemző, hogy akiknek választaniuk kell, hogy a lakáshitelt fizessék ki vagy a rezsit, az előbbi mellett voksolnak.

-  A rezsivel tartozók addig védelmet élveznek, amíg a lakóközösség nem kezdeményez végrehajtást ellenük, de ettől a pillanattól kezdve ugyanolyan bajba kerülhetnek, mintha a bank vinné el a lakást a fejük fölül - figyelmeztett Plecskóné Kramarics Piroska. - Szerencsés esetben a hátralékosok időben elkezdenek egyeztetni a közös képviselővel, és valamilyen részletfizetési megállapodásra jutnak, így a lakóközösség is másképp áll hozzájuk. De gyakran sajnos becsapják az ajtót a képviselő orra előtt. Nagyon eldurvulhat ez a helyzet, mert egyre többen tartoznak, van olyan épületünk, ahol nyolcvan lakóból tizenöten.


A lakásszövetkezi elnök kitért arra: véleménye szerint okosan döntöttek azok a lakóközösségek, amelyek amint lehetett, belevágtak a panelprogramba, mert a hőszigeteléssel és kazáncserékkel akár 35 százalékot is megtakaríthattak a fűtési költségekből. Pillanatnyilag nincs panelprogramos kiírás, csak a családi házak és a maximum 12 lakásos épületek energiatakarékos korszerűsítésére hirdetett pályázatot a kormányzat, arra is csak pár napig lehetett jelentkezni. Plecskóné Piroska bízik benne. hogy jövőre újraindul a program, mert elengedheteten a panelházak fennmaradása szempontjából.

Az E.ON is alátámasztotta, hogy egyre nő a lakossági áram- és gázfogyasztók lejárt tartozása, év elejéhez képest 15 százalékos az emelkedés. A szolgáltató kintlévősége meghaladta a tízmilliárd forintot, közölte Egyházi Nikoletta szóvivő, s míg tavaly 55 ezer, idén eddig 33 ezer esetben kapcsolták ki a szolgáltatást a fogyasztóknál.
- A nyári hónapok némi enyhülést jelentettek, de arra számítunk, hogy ősszel ismét megnő a ki nem fizetett számlák összege. Ennek első jeleit már érezzük, hiszen az iskolakezdéssel járó költségek megterhelték a családi kasszákat, így az energiaszámlák kifizetését halasztják el az emberek.

A közintézmények tartozása is nő, idén áprilisban volt eddig a legnagyobb a hátralékuk.
- Az első negyedéves állami támogatást csak júniusban kapták meg az intézmények, ekkor tudták kifizetni az elmaradt díjakat, júliusban viszont ismét növekedésnek indultak a tartozások. Az intézmények várják az újabb támogatást. A nem lakossági ügyfeleknél 30 napon túli lejárt hátralék esetén kapcsolható ki a szolgáltatás - jelezte a szóvivő.

A közintézményeket azonban kiemelten kezelik, egyeztetések nélkül nem teszik meg ezt a lépést, folytatta Egyházi Nikoletta. Az önkormányzatoknál májustól alkalmaznak drasztikusabb intézkedéseket: felfüggesztik a szolgáltatást, ha nem vezet eredményre a tárgyalás. Iskoláknál első alkalomal az elmúlt tanítási év végén tették meg ugyanezt, hogy őszig legyen lehetőség rendezni a tartozást, az óvodáknál viszont még hátralék esetén sem kapcsolták ki a villanyt vagy a gázt.



Jegyzet
Jártam egyszer egy zalaegerszegi önkormányzati bérlakásban, ahová azért irányítottak, mert olyan bérlőt kerestem, akinél kikapcsolták a gázt a tartozása miatt. Tél volt, és arra számítottam, hogy jéggé lehet majd fagyni odabent, már láttam magam előtt nagykabátban vacogni a háziasszonyt. Belépve azonban visszahőköltem a forróságtól: ha nem volt 30 fok, egy sem. Mint kiderült, időközben visszakapcsolták a szolgáltatást, s visszatért minden a régi kerékvágásba: dőlt a meleg a radiátorokból, s hogy majd fizetni kell, nem is keveset, az talán csak az én fejemben fordult meg. Ilyen is van, és persze olyan is, aki megelégedne tizenöt fokkal, de arra sem telik, és semmi pénzért nem kérne segítséget senkitől. Pedig jobban megérdemelné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!