Belföld

2011.09.14. 07:40

Hadat üzentek az uzsorának

Hadat üzent a kormány az uzsorásoknak, ám a fenyegetés szele a bankokat is megcsapta, a 30 százalékban maximált thm ugyanis a gyorskölcsönök mellett a fedezetlen hitelek piacát is érzékenyen érinti. Ráadásul többek szerint épp ezen thm-plafon lökheti a megregulázni kívánt uzsorások karmai közé az ügyfeleket.

Hajdu Péter

 Nem ismeretlen a faluban, mint máshol sem, a magas törlesztőrészletek miatt bajba kerültek sorsa. Lőrincz Tünde üzletvezető is csatlakozik a vendég véleményéhez, mondván, az ismeretségi körében is voltak, akik kilátástalan helyzetbe kerültek, még a lakásuk is ráment a tartozásra.

- Ez nagyon jó ötlet, mert sok ember került már bajba a túlzottan magas kamatok miatt. A szerencsétlen adós, aki amúgy is bajban van, szerződéskötéskor nem is veszi észre, mit ír alá. Azoknak a bizonyos gyorshiteleknek, amit egyes pénzintézetek reklámoznak, olyan magasak a kamataik, amit kizárt dolog, hogy egy amúgy is eladósodott ember vissza tudna fizetni. Nem egy esetben adósságcsapdába vitték az embereket - mondja Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere.

A község vezetője érdeklődésünkre elmondta, mivel falun közvetlenebb a kapcsolat a lakosság és a polgármester között, tudja, hogy náluk is voltak néhányan, akik kamatcsapdába kerültek.

- Az a baj, hogy a túl magas kamatozású hitelek felvételére pont az a társadalmi réteg kényszerül rá, amely anyagilag egyébként is lecsúszott. Eladósodott, és az előző hitel törlesztése érdekében veszi igénybe az újabbat. Egy-két emberről én is tudok a környezetünkben, aki ilyen helyzetbe került. Sajnos az adósság törlesztésére hivatkozva nem lehet önkormányzati támogatást adni senkinek. Igyekeztünk azért segíteni, végül a rokonságon belül kaptak támogatást, úgy vissza tudták fizetni a hiteleket - mondta a polgármester.

A magas thm-ről általában mindenkinek a gyorskölcsönt nyújtó cégek ugranak be először, persze jogosan. A Providentnél például egy 250 ezer forintos, 60 hetes futamidőre adott kölcsön teljes hiteldíj mutatója 64,5 százalék. A Cofidisnél 100 ezer forinthoz - 45 hetes futamidő és havi 3990 forintos törlesztés mellett - 39,01 százalékos thm-mel lehet hozzájutni. A hitel teljes díja 79 ezer 550 forint.

Nem kell azonban sokáig kutakodni, a klasszikus banki fedezetlen hitelek közt is rengeteg 30 százalék fölötti thm-mel találkozhatunk. Az OTP például váratlan kiadások esetére olyan személyi kölcsönt kínál forint alapon, amely szabad felhasználásra, árfolyamkockázat és ingatlanfedezet nélkül a hitel összegétől és futamidejétől függően 32,27 és 35,80 százalék közötti thm mellett igényelhető. A Raiffeisennél 25 és 38,9 százalék között alakul a fedezet nélküli forintalapú személyi kölcsönök teljes költsége, az Ersténél 32,04 vagy 35,85 százalék, míg a CIB-nél 25,54 és 32,19 közt van a thm. A Citibanknál forintalapú személyi kölcsönöket 24 és 42,8 százalék közötti thm mellett kaphatunk.

Ennél is jóval drágábbak azonban a hitelkártyák, igaz, aki a türelmi időszak végéig visszafizeti a hitelkeretből felhasznált teljes összeget, vásárlásai kamatmentesek. Utána viszont nem ritka az 50 százalék feletti thm sem. S akkor még nem ejtettünk szót a bevásárlókártyákról, melyek teljes költsége jellemzően ugyancsak meghaladja a kormány által meghúzni kívánt plafonértéket.

A bankok és a hitelt igénybe vevők mellett a kereskedelem a hitelezésben érdekelt harmadik fontos fél. Zwickl László, az egerszegi Zelektron áruház vezetője kétféle szempontból értékeli a hitelkamatok thm-jének 30 százalékra korlátozását.

- Mint magánember örülök ennek a lépésnek, mert sokan kerültek szorult helyzetbe a magas kamatok miatt, és legalább csökken a bankok harácsolása. Ugyanakkor, mint kereskedő, tudom, hogy számunkra kedvezőtlen hatása lesz. Az áruvásárlási hitelek kamatai ugyanis 30 százalék felett vannak. Már eddig is nehéz volt a helyzet, a bankok egy része kivonult az áruvásárlási hitelezésből, mert kockázatos. Sok hitel bedőlt, és a bank ebben az esetben nem tudott mit csinálni. Ha korlátozzák a kamatokat, akkor nyilván csökkenni fog a mi forgalmunk is, mert kevesebb műszaki cikket vesznek majd az emberek.

- Egyelőre hiányoznak a konkrét paraméterek, nem tudni, a 30 százalékos thm-plafon pontosan mely termékekre vonatkozik majd, arról nem is beszélve, hogy Magyarországon még mindig nincs egységes thm-számítás - szögezi le Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) főtitkára, megjegyezve: amíg szegény emberek vannak, sajnos mindig lesz igény a gyorskölcsönre, ami egyébként még mindig jobb, mint az uzsorástól származó pénz. - Önmagában fedezetlen hitelek miatt ritkán jutnak bajba az emberek - folytatja a főtitkár -, inkább ott kezdődik a baj, amikor lakáshitelük törlesztésével megcsúsznak, s arra vesznek fel fedezetlen hitelt vagy gyorskölcsönt, s mire hozzánk fordulnak, már hat-hét ilyenjük is van.

A thm maximalizálása - a BHKE álláspontja szerint - önmagában pozitív lépésnek mondható, igaz, a kormányzati intézkedések megtizedelhetik a bankokat, ám ennyi pénzintézetre nincs is szükség Magyarországon, teszi hozzá Lénárd Mariann.

A thm maximalizálása - a BHKE álláspontja szerint - önmagában pozitív lépésnek mondható, igaz, a kormányzati intézkedések megtizedelhetik a bankokat, ám ennyi pénzintézetre nincs is szükség Magyarországon, teszi hozzá Lénárd Mariann.

Megszűnik vagy átalakul?

A 30 százalékos thm-plafon hatására kevesebb fedezetlen kölcsönt adnak majd a bankok, a kockázatosabb ügyfelek ugyanis ezen lépéssel valószínűleg kiszorulnak a legális hitelpiacról.

- Első pillantásra jó hírnek tűnhet, hogy a kormány egy éles vonallal elkülönítette, mi számít uzsorának és mi nem. Ez a vonal azonban már  létezett, egy korábbi parlamenti döntés ugyanis  a jegybanki alapkamat tízszeresében maximalizálta a thm-et, ami jelenleg 60 százalék. Ez csökkenne a jövőben 30-ra - mondja Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője, aki szerint, bár az uzsorásoknak küldött üzenet jó, az eszköz a bankszektort rosszul érinti. - Összemossa a banki hitelt az uzsorával,  és az illegális hitelpiac felé terel, hiszen  azok, akiknek kockázatos adósként csak 30 százalék fölötti thm mellett hiteleztek a pénzintézetek, a jövőben  kiszorulnak a legális bankpiacról, s így illegális forrásból  tudnak csak pénzhez jutni. S kifejezetten kedvezőtlen hatást fejt ki bizonyos fontos banki termékszegmensekben is.

Valószínűleg kevesebb ügyfélnek lesz hitelkártyája, amit a jövőben csak a megbízhatóbb adósok kaphatnak, akiknek érdemes fedezet nélkül is 30 százalék alatti thm-mel hitelezni. Árcsökkenés azonban nem várható, hiszen a jó adós számára például a hitelkártya költsége jelenleg is 30 százalék alatt van, az átlagos thm egészen pontosan 23 százalék, azzal együtt hogy vannak 3040 százalékosak is.

A bankok mellett nehéz helyzetbe kerülnek a gyorskölcsönt nyújtó cégek is, amelyek vagy átalakulnak és megpróbálnak a klasszikus banki fedezetlen hitelezés irányába mozdulni egy a mostaninál kevésbé kockázatos ügyfélkörre koncentrálva vagy megszűnnek...

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A szerző jegyzete; olvasóink véleménye

Szerintem (Varga Lívia jegyzete)

Szerintem (Varga Lívia jegyzete)

Szerintem (Varga Lívia jegyzete)

A kormány dupla csapást mért a bankszektorra. A rögzített árfolyamon való végtörlesztéssel a jelzáloghitelezést folytató pénzintézeteket suhintotta meg, a thm-plafonnal pedig a fedezetlen hitelállományú bankokat. Emellett hadat üzent az uzsorásoknak, s a gyorshitelt nyújtó pénzintézetek zömének, amelyek  a népnyelv szerint  szintén uzsorásként szabták meg a visszafizetendő összeget. Tisztában volt ezzel minden hitelfelvevő, néha mégis életmentőnek bizonyult az a néhány tízezer forint, amelyet különösebb feltételek nélkül, pár napon belül megkapott a szorult helyzetben lévő ügyfél. Sokaknál az áramkikapcsolás megakadályozására, az elromlott hűtő megjavítására, ne adj Isten, hó végén, kenyérre kellett az igen drága segítség. És nyilván olyanok is akadtak, akik elitták, elfüstölték, s egyik hitelt a másikból fizették, ördögi és véget nem érő láncolatként. Ezek az emberek nyilván rövid időn belül kitalálják, hogyan lehet pénzhez jutni, ha nem is legálisan. De ez már a rendőrség dolga. A 30 százalékos korlát azonban nem csak a gyorskölcsönös cégeket sújtja, a nagybankok bizonyos fedezetlen hitelei is elérték, meghaladták ezt a mértéket. Hamarosan kiderül tehát: van-e élet Magyarországon a 30 százalék alatt is...?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!