Belföld

2011.08.16. 18:21

Szociális konzultáció: törlik a személyes adatokat

Jogellenes adatkezelés miatt Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala kezdeményezi a határozat bírósági felülvizsgálatát. Az MSZP megalapozottnak nevezte az ombudsman döntését.

MTI

Határozatban rendelte el a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését jogellenes adatkezelés miatt Jóri András adatvédelmi biztos - közölte az ombudsman sajtótitkársága kedden az MTI-vel.
   
Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is - írták.
   
Az ombudsman júniusban már megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben, ennek eredményeként született meg a mostani határozat.
   
Az adatvédelmi biztos megállapította: a Szociális konzultáció 2011-gyel összefüggésben nem érvényesülnek a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma.
   
Jóri András szerint a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt egyéb garanciák sem érvényesülnek. Példaként emelte ki, hogy "a lapokon az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, a hozzájáruló nyilatkozat olyan adatkezelést is megenged, amely súlyosan sértené az érintettek jogait, az adatkezelés lényegi kérdéseiben szinte korlátlan lehetőséget ad az adatkezelő számára".
   
Mindezek alapján a biztos június elején felszólította KEK KH-t a személyes adatok jogellenes kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás és e-mail cím rovatot. Ezen túlmenően a visszaérkezett kérdőíveken kezelt összes személyes adat haladéktalan megsemmisítését kérte.
   
Állásfoglalásának viszont a KEK KH nem tett maradéktalanul eleget, így továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a személyazonosító adatokat és a véleményeket a jövőben összekapcsolják - olvasható a közleményben.
   
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban hozott adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.
   
A KEK KH sajtóirodája közleményében azt írta, hogy "a hivatal ismét visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket". Megjegyezték, hogy a szociális konzultáció példátlanul sikeres volt, s ezt a visszaérkezett 1 millió 140 ezer válasz is tanúsítja.
   
Az ombudsmani határozat kézhezvételét követően a KEK KH megvizsgálja az abban foglaltakat, és kezdeményezi annak bírósági felülvizsgálatát - tudatták.
   
Mint kifejtették, a KEK KH-nak mint központi közigazgatási szervnek és mint a legjelentősebb állami nyilvántartások adatkezelőjének a tevékenységére az adatvédelmi biztos kiemelt figyelmet fordított. "Visszatekintve az elmúlt évre, megállapítható, hogy a KEK KH tevékenységét a törvényesség, az együttműködés és a legmagasabb szintű szolgáltatások nyújtására való törekvés jellemzi. A jogszerű működés eredménye a KEK KH-t övező közbizalom" - írták.
   
A hivatal hangsúlyozta, a szociális konzultáció során is kiemelten ügyelt arra, hogy eljárása jogszerű legyen, tevékenységét az adatvédelmi biztosnak korábban bemutatott eljárásrend szerint, mindenben a vonatkozó hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően végezte. Hozzátették, hogy az adatvédelmi biztost folyamatosan tájékoztatták a hivatal által végzett tevékenységről, több alkalommal biztosították a helyszíni szemle lehetőségét, és minden dokumentációt a rendelkezésére bocsátottak.
   
A három egyeztetés alkalmával a biztos, illetve munkatársai egyszer sem jelezték kifogásaikat - írta a hivatal.
   
Az MSZP szerint megalapozott Jóri András adatvédelmi biztos határozata, amellyel elrendelte a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Az ügyben korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményező szocialisták szerint az is aggályos, hogy nem tudni, miként használta fel a kormány a konzultációra elkülönített pénzt.
   
Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: megalapozott Jóri András határozata, és az ügyben további aggályok is vannak. Példaként hozta, nem tudni, hogy a kormány miként használta fel a szociális konzultációra szánt több száz millió forintot. Kitért arra is, hogy az MSZP álláspontja szerint a visszaérkezett íveket kutathatóvá kellene tenni, mivel kulcsfontosságú jogszabályok - az új alaptörvény, illetve szociális és munkajogi tárgyú törvények - alapjául szolgáltak.
   
Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít. Az eredményeket július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!