Belföld

2011.07.21. 06:05

Büntetett élelmiszerek - Dráguló jégkrémek, üdítők és energiaitalok

Aláírta a köztársasági elnök az újabban chipsadóként emlegetett népegészségügyi termékadóról szóló törvényt. Ősztől adóztatják az egészségtelennek kikiáltott élelmiszereket.

Horváth A. Attila

A jogszabály többek között a chipseket, cukrozott készítményeket, jégkrémeket, üdítőitalokat, energiaitalokat és ételízesítőket sorolja az egészségtelen termékek körébe. Az üdítők adója literenként 5 forint lesz, az előre csomagolt cukrozott készítményeké (például cukorkaáru, kekszek) kilónként 100 forint, a sós snackeké kilónként 200, az ételízesítőké ugyancsak 200 forint. Az energiaitalok után literenként 250 forintot kell utalni az államkasszába. Az adót a gyártóknak kell megfizetniük, illetve annak, aki elsőként hozza forgalomba belföldön az árut. A szeptember 1-jétől bevezetendő chipsadó nem fogja terhelni a 25 százaléknál nagyobb gyümölcstartalmú leveket és koncentrátumokat, szörpöket, valamint a 40 százaléknál nagyobb kakaótartalmú csokoládékat.

Az adó bevezetését sok kritika érte. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége ellentétesnek tartja azzal az uniós alapelvvel, hogy egészségre ártalmas élelmiszer nem hozható forgalomba. Az érdekképviseleti szervezet másrészt úgy véli: az adóteher munkahelyek megszűnését vonja maga után.

Az adóteher az érintett termékek árának emelkedése miatt a vendéglátásban is éreztetheti a hatását. A zalaegerszegi Pitvar vendéglő vezetője, Hart György elmondta: szeptembertől még biztosan nem emelik az üdítők árait, igyekeznek lenyelni az esetleges beszállítói emeléseket. Esetleg januártól várható árváltozás, akkorra már kialakul, hogy a szállítók hogyan érvényesítik az adóterhet az áraikban.

- Arra nem számítok, hogy az új adó miatt csökken az üdítőfogyasztás. Némi visszaesést egyébként most is tapasztalunk, de ez nincs összefüggésben a chipsadóval, hiszen az még nem is lépett életbe. Inkább arról van szó, hogy amúgy is egészségtudatosabban táplálkoznak az emberek, ásványvízből és százszázalékos gyümölcsléből például egyre többet adunk el - mondta Hart György. - Aki viszont ragaszkodik a kólához, az nem fog leszokni róla akkor sem, ha drágul, ahogy a dohányosok többsége sem teszi le ilyenkor a cigarettát.

Ami az ételízesítőket illeti, a Pitvar vendéglőben és a tulajdonos másik éttermében, a Gyuri csárdában nagyon keveset használnak, friss alapanyagokból főznek ugyanis, így az ételek árára várhatóan nem lesz hatással az adó.

Dr. Oroszlán Tamás belgyógyász-diabetológus főorvos szerint problémát jelent, hogy általánosítva ítéli meg a jogszabály az élelmiszereket és adalékanyagokat; azt ugyanis egyénileg lehet elbírálni, kinek mi az egészséges, nem egészséges, illetve káros.

- Mondok néhány példát: kánikulában a sófogyasztásnak jótékony hatása van, hiszen a folyadékvesztéssel távozó nátrium-kloridot pótolni kell. A cukros ételek pedig túlzott energiabevitelt, kalóriafelhasználást eredményeznek ugyan, de az egészséges emberre egyéb hatásuk nincs. Más kérdés, hogy természetesen a cukorbetegekben tudatosítani kell, miből mennyit fogyaszthatnak, de úgy vélem, ezt nem lehet adókivetéssel szabályozni, mert ha valaki meg akar enni-inni egy cukros terméket, megveszi drágábban is - hangsúlyozta a főorvos.

Oroszlán doktor szerint nem szabad tehát generálisan kezelni az összetevőket, és azt sem lehet kijelenteni, hogy mindenkire veszélyesek (ha valóban azok, akkor pedig meg kell tiltani a forgalmazásukat). Inkább azt kellene feltüntetni a csomagolásokon, hogy bizonyos betegségek esetén az adott étel-ital nem fogyasztható.

- Hasonló a helyzet a levesporokkal, amik koncentráltan tartalmaznak ételízesítőket; ezekről nem bizonyították, hogy egészségtelenek volnának. Az energiaitalok megítélése más: ez utóbbiakban a szénhidráton túl olyan adalékok találhatók, amiket nem ismerünk pontosan, és amik valóban károsíthatják a szervezetet. Volt olyan páciensünk, aki nagy mennyiségben fogyasztott energiaitalt, és súlyos máj-, illetve vesekárosodást szenvedett. Nehéz volt helyrehozni... - mondta végül a szakorvos.

Az energiaitalokat egyébként bizonyos szubkultúrákban (diszkóba járó fiatalok, vizsgára készülő diákok) és munkakörökben (árufuvarozók) nagyobb mennyiségben fogyasztják. Ez az a termékcsoport, amit a legnagyobb mértékben, literenként 250 forinttal adóztat a közelmúltban elfogadott jogszabály. Egy távolsági fuvarokat vállaló teherautósofőr azt mondta lapunknak: ha neki megszabja a munkaadója, hogy közel kétezer kilométert kell letekernie huszonnégy óra alatt, akkor nincs más választása, az ébren maradáshoz szüksége van a magas koffeintartalmú energiaitalokra. És nem lesz ez másként akkor sem, ha az adóteher miatt drágulnak ezek a termékek.



Már dolgoznak a lista bővítésén

A népegészségügyi termékadóról szóló jogszabály a törvénytervezet megalkotása óta több ponton engedett szigorúságából. Eredetileg például az ételízesítőre rakták volna a legnagyobb adóterhet, kilónként 500 forintot, de egy utolsó pillanatban beadott módosító javaslat folytán levitték azt 200 forintra. Az egészségtelennek minősített élelmiszerek listája viszont bővülhet, már vizsgálja a vidékfejlesztési tárca, hogy mely termékekkel.  

OLDALTÖRÉS: Szerintem

Szerintem (jegyzet)

Szerintem (jegyzet)

Szerintem (jegyzet)


Az egészségtelennek minősített ételek és italok megadóztatásának célja egy újabb bőrt lehúzni a multikról, ez következik az adóköteles termékek köréből. Mi más lenne az oka, hogy csak az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik a szabályozás; azon nem aggódnak döntéshozóink, hogy menynyit eszünk a helyben főzött és kimért fagyiból, és agyonsózzuk- e otthon a levest. A törvényt hivatalosan az egészségünk védelmével indokolják, hihetőbb lenne azonban a magyarázat, ha minden téren szem előtt tartaná ezt a célt a kormányzat, akkor is, amikor a dohánylobbi kopogtat az ajtaján.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!