Belföld

2011.06.20. 17:30

Sokkoló tömegbaleset : 2 halott, 22 súlyos, 29 könnyebb sérült (folyamatosan frissítve, fotók)

Feloldották az útzárat hétfő délután az M15-ös főúton történt tömegbaleset helyszínén; Hegyeshalom közelében hétfőre virradó éjszaka egy szlovák rendszámú kamion frontálisan ütközött egy cseh turistákat szállító busszal, két ember életét vesztette.

MTI

A sérültek körülbelül a fele, összesen 25 ember térhet haza hétfőn Csehországba, egy kivétellel valamennyien közös busszal utaznak – tájékoztatta Ladislav Lukacs konzul az MTI-t.
   
A szlovák rendszámú kamion előbb egy lengyel nyerges vontatóval koccant, majd a túlsó útpályára áttérve egy cseh turistákat szállító buszba rohant. A karambol következtében ketten meghaltak, 22 ember súlyosan, 29 pedig könnyebben megsérült. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a balesetben a szlovák kamion sofőrje és a cseh autóbusz váltósofőrje vesztette életét.
   
A legsúlyosabb sérülteket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították; ott ápolják az életveszélyben lévő sérültet is. A többieket a mosonmagyaróvári, illetve a tatabányai kórházban látták el.
   
Ladislav Lukacs elmondta, hogy kora délután a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházhoz érkezett a csoportot utaztató iroda pótbusza, amely a szállítható sérülteket hazaviszi; a jármű Tatabányáról húsz embert hozott. (A helyi kórházban két sérült maradt, a szerencsétlenül járt busz vezetőjét saját főnöke vitte haza.)
   
A konzul tájékoztatása szerint Győrből két-három, Mosonmagyaróvárról egy sérültet tudnak hazaszállítani.
Ladislav Lukacs elmondta: a Ceske Budejovice-i busz az északnyugat-csehországi Chomutovból érkezett csoportot szállított haza. Egyúttal cáfolta azokat a híreket, hogy mozgássérültek voltak az utazók; mint mondta, idefelé valóban tartottak mozgáskorlátozottak a csoporttal, de őket – miután a hazaútra kisebb járművet kapott a csoport - egy másik járművel szállították haza.
   
A konzul nem tudott válaszolni arra kérdésre, hogy az M15-ösön viszi-e haza a turistákat a pótbusz, azaz végig kell-e haladniuk azon a szakaszon, ahol nem egészen egy nappal korábban balesetet szenvedtek. Csupán annyit mondott: Csehország felé ez a legkézenfekvőbb útvonal.
   
Az MTI információja szerint egy Hajdúszoboszlóról Csehországba tartó, nyugdíjasokból álló társaság utazott a buszon. A félpályás útzárat délután négy óra körül oldották fel a baleset helyszínén.
 



Első információink a balesetről

Két halálos áldozata, 10 súlyos és 41 könnyű sérültje van annak a közúti balesetnek, amely hétfőn hajnalban történt Győr-Moson-Sopron megyében az M15-ös autóúton.

A elsődleges adatok szerint a autóúton két Szlovákia felől érkező kamion, egy szlovák és egy lengyel érintőlegesen ütközött, aminek következtében a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal. A szlovák kamion kigyulladt.A kisalfold.hu információ szerint az autóbuszon két vezető és 50 fő, köztük mozgássérültek utaztak. Az MTI úgy tudja: Hajdúszoboszlóról tartott Csehországba a busz.


A balesetet vélhetően okozó szlovák kamion vezetője és a cseh busznak a váltósofőrje halt meg – közölte kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő reggel. A sérülteket a győri, a tatabányai és a mosonmagyaróvári kórházakba szállították. Nyolc súlyos sérültet szállítottak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, egyikük állapota életveszélyes – közölte az MTI-vel Tamás László János, az intézmény főigazgató-főorvosa, hozzátéve: a legsúlyosabban állapotban lévő sérültet jelenleg is műtik, többen várnak még operációra, és van, aki már túlesett rajta.

A tatabányai Szent Borbála Kórházba huszonhárom sérültet vittek busszal, közülük tizenhárom ember könnyű, tíz súlyos, főként csonttöréses sérüléseket szenvedett - mondta Fain András, a kórház orvos-igazgatója. A legsúlyosabb állapotban lévők közül egyelőre hatan maradnak Tatabányán, a többieket hamarosan hazájukba, Csehországba szállíthatják.

Nyolc embert vittek a baleset helyszínéről a mosonmagyaróvári Karolina kórházba. A négy súlyos sérült közül egyet, akinek eltört a medencecsontja, később a győri megyei kórházba szállítottak tovább - közölte  Vermes Tamás kórházigazgató.

Buszt indított a szállítható sérültekért a hétfőre virradó éjszaka Hegyeshalom mellett balesetet szenvedett csoport nyaralását szervező cseh cég - közölte a katasztrófavédelem megyei ügyeletvezetője az MTI-vel.

Bogdány Balázs hadnagy szerint a balesetet szenvedett cseh autóbusz valamennyi utasát kórházba szállították, akin nem volt látható sérülés, azt kivizsgálásra.
A csak könnyebben megsérült emberek egy része hamarosan hazatérhet Csehországba.

Az utat teljes szélességében lezárták.  A rendőrség megkezdte a vizsgálatot  halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett közúti baleset ügyében.




OLDALTÖRÉS: Külföldi autóbuszok halálos balesetei Magyarországon

 

 

 

Külföldi autóbuszok halálos balesetei Magyarországon
  
 2002. július 1. - Somogy megyében, Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között, a holládi körforgalomban az útpadkának hajtott és felborult egy lengyel turistabusz. Húsz ember életét vesztette, 31-en megsebesültek.

2002. december 5. - Fejér megyében, Magyaralmás és Sárkeresztes között a 81-es úton egy vendégmunkásokat szállító jugoszláv mikrobusz egy magyar teherautónak, majd egy jugoszláv kamionnak ütközött, végül az árokba borult. A baleset következtében ketten meghaltak és öten súlyosan megsérültek.

2003. február 2. - Székesfehérvár térségében a 8-as úton összeütközött egy Volán-autóbusz és egy osztrák kisbusz. A balesetnek egy halottja, három súlyos és egy könnyebb sebesültje volt.
  
  2003. május 8. - Siófok közelében, Balatonszabadi-Sóstónál egy vasúti átjáróban egy német turistákat szállító autóbusz a sínekre hajtott a fénysorompó tilos jelzése ellenére és összeütközött a Budapestről Nagykanizsa felé tartó gyorsvonattal. 33 német állampolgár meghalt, heten megsérültek.
   
2004. január 24. - Az M5-ös autópálya Budapest felé vezető szakaszán a 48-as kilométernél az árokba hajtott és felborult egy bolgár autóbusz. A jármű 21 utasa körül ketten meghaltak, tizenhárman megsérültek.
   
2004. április 5. - Az M1-es autópályán, a lébényi csomópont után árokba borult egy ukrán kisbusz. A balesetben egy ember meghalt, nyolc megsérült.
   
2004. november 12. - A 41-es számú főúton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagy közelében frontálisan ütközött egy ukrán rendszámú mikrobusz és egy személyautó, majd a kisbusz az árokba csapódott. A mikrobusz hét utasa közül egy nő a helyszínen életét vesztette, négyen súlyosan megsérültek.
   
2005. január 21. - Csongrád megyében a 43-as főúton Ferencszállás és Kiszombor között egy román kamion frontálisan ütközött egy román kisbusszal. A balesetben a busz egyik utasa meghalt, többen súlyosan megsérültek.
   
2005. június 25. - Komárom térségében az M1-es autópályán kamion ütközött egy német rendszámú kisbusszal. A mikrobusz utasai közül három ember meghalt.
   
2006. február 25. - A ferihegyi gyorsforgalmi úton a városközpont felé haladó szerb-montenegrói rendszámú turistabusz egy magasságkorlátozó oszlopnak ütközött, s az valósággal leborotválta az emeletes jármű tetejét. A baleset következtében két ember meghalt, 32-en megsérültek.
   
2006. július 17. - Füzesabony közelében az M3-as autópályán egy román rendszámú mikrobusz hátulról belerohant egy tehergépkocsiba. A mikrobusz vezetője és a mellette ülő utas a helyszínen életét vesztette, a többi hét utast súlyos sérüléssel kórházba szállították.
   
2007. június 16. - A Győr-Moson-Sopron megyei Beled község közelében árokba borult egy lengyel zarándokokat szállító autóbusz. A balesetben egy ember meghalt, 28-an megsérültek.
   
2007. július 19. - Makó közelében a 43-as főúton egy román állampolgárokat szállító turistabusz összeütközött egy az út bal oldalára áttért, személygépkocsikat szállító trélerrel, s a busz a vasúti sínekre zuhant. A balesetnek 8 halálos áldozata és 18 sérültje volt.
   
2007. december 3. - A Hajdú-Bihar megyei Báránd külterületén, a 42-es számú főúton egy román kisbusz belerohant az előtte haladó magyar kamionba, majd átcsapódva az út bal oldalára frontálisan ütközött egy szemből érkező lengyel kamionnal. A román kisbusz vezetője életét vesztette, hét utasa pedig megsérült.
   
2009. február 2. - Makó és Apátfalva között egy román mikrobusz és egy szintén román teherautó frontálisan összeütközött. A balesetben egy ember meghalt, hárman megsebesültek.
   
2010. szeptember 12. - Amerikai turistákat szállító busszal ütközött egy személyautó a 403-as főúton Nyíregyházánál. A balesetben az autó sofőrje meghalt, a buszon négyen sérültek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!