Belföld

2011.06.16. 15:30

Robák Ferenc: magas színvonalú és takarékos volt az EU-elnökség

A 2011. első félévi soros EU-elnökség idején sikerült teljesíteni a két fő célt: Magyarország magas színvonalú és takarékos elnökséget bonyolított le - vont mérleget 15 nappal az uniós elnökség vége előtt Robák Ferenc EU-elnökségi operatív ügyekért felelős kormánybiztos csütörtökön Budapesten.

MTI

A kormánybiztos azt mondta, nem kellett pótköltségvetést kérni, mert a keretből "jó gazdálkodással ki tudtunk jönni".
   
Az EU-elnökség logisztikai hátterének biztosításért felelős tisztviselő elmondta, hogy tavaly a tervezett 9 milliárd helyett csak 6,9 milliárd forintot fordítottak az EU-elnökségre, idén pedig - már látszik - nem lépik túl a bekalkulált 15,5 milliárd forintos keretet.
   
Robák Ferenc a jó gazdálkodásról szólva kifejtette: igyekeztek kihasználni az állami kapacitásokat, nem kereskedelmi beszerzésekre támaszkodtak, nem szervezték ki például a védelmi-biztosítási vagy a protokollfeladatokat. Ezenkívül lehetőség szerint állami helyszíneket, részben történelmi emlékhelyeket vettek igénybe a találkozókra, ez a kereskedelmi helyszíneknél olcsóbb bérleti díjakat jelentett - mutatott rá a kormánybiztos.
   
Robák Ferenc kijelentette, hogy az EU Tanácsának elnöklete elsősorban szakmai feladat, így a félévre visszatekintve elsősorban a szakmai sikerekről kell beszélni. Azt mondta, csak elismerő szavakat lehetett hallani, általános vélemény, hogy a magyar tisztviselők felkészülten, európai színvonalon tudták egyesíteni a huszonhetek érdekeit és előrevinni a közös ügyeket.
   
A kormánybiztos fontosnak nevezte, hogy általános politikai támogatást érzett maga mögött, "egyetlen párt részéről sem merült fel olyan ellenkezés, amely a munkánkat hátráltatta volna" sem az előkészítésnél, sem a lebonyolításnál.
   
Elmondta, a félév során Magyarországon 261 EU-elnökségi eseményt, ebből 17 miniszteri informális tanácsülést rendeznek, és június végéig még 10 vezető és 14 szakértői szintű ülés van hátra. A delegációkkal több tízezer vendég érkezett Magyarországra a félévben.
   
Robák Ferenc azt is elmondta, hogy a vendégeknek több tízezer ajándékot osztottak szét. Mint mondta, bevált az a koncepció, hogy nem szabad túl értékes ajándékokat adni, hanem inkább olyanokat, amelyek Magyarországot népszerűsítik, a hagyományokon túl az ország találékony oldalát is megmutatják.
   
"Logisztikai szempontból úgy érzem, sikeresen zajlott a félév" - összegezte értékelését Robák Ferenc, megjegyezve, hogy viszonylag rövid, 5-6 hónapos volt a felkészülési idő, szemben azzal, hogy más országok egy-másfél évig készülnek fel az elnökség megrendezésére.
   
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen volt a Magyarországra érkezett külföldi újságírók tapasztalata a félév során, Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő elmondta: a kezdeti észrevételeket sikerült beépíteni a gyakorlatba, Brüsszelből és máshonnan, különböző sajtószervektől köszönő leveleket kaptak, méltatták a szervezés rugalmasságát, magas színvonalát. Hozzátette, a félév egyik csúcseseménye a pénzügyminiszterek informális tanácsülése, az áprilisi ECOFIN volt, amelyen 465 sajtóbelépőt osztottak ki, és sikerült megoldani a sok újságíró mozgásának megszervezését, illetve a tájékoztatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!