Belföld

2011.06.30. 07:09

Gyorsjárású mozgáskorlátozottak

Jogosítványt, forgalmit és mozgáskorlátozott igazolványt legyen szíves! - aki mozgásukban akadályozott embertársainknak készült parkolóhelyre áll autójával, gyakran számíthat e felszólításra mostanában.

Arany Gábor

- Nagyon helyes, jól teszik, hogy odafigyelnek ránk is - fogadta Szekeres Judit rendőr törzsőrmester határozott szavait a minap Mogyoró András a kanizsai Tesco parkolójában. A fiatal rendőrnő kollégájával, Németh Tibor törzsőrmesterrel és Keserű Tibor, illetve Rigó Tamás közterület-felügyelőkkel ellenőrizte az autósokat. - Fél évtizede vagyok mozgáskorlátozott, s néha látom, hogy beállnak autóval a nekünk fenntartott helyre, és sok esetben fiatal emberek, akik gyanúsan gyors járásúak...

Egy sorstársa, Kósi Imre így fogalmaz:

- Esetenként még mindig előfordul, hogy mások foglalják el a helyünket, az egy kicsit bosszant, de mind ritkábban fordul elő ilyesmi. Ha mégis, általában találok üres parkolót a közelben.

 

Az utca emberében az szül gyakran felháborodást, ha nagy és drága autóval közlekedők állnak mozgáskorlátozott helyeken. A látszat azonban néha csal: nem minden BMW-s és Mercedes-es illegális helyfoglaló . Az újudvari Tarjányi Gyula is mozgáskorlátozott és BMW-vel közlekedik - igaz, a gép 17 éves.

- Mióta a média felkapta a mozgáskorlátozott igazolványok és parkolóhelyek jogszerűtlen használatának témakörét, azóta erőteljesen visszaszorult ez a negatív jelenség - osztotta meg velünk véleményét. - Úgy veszem észre, az utcán járó emberek figyelik is, kik használják a nekünk fenntartott helyeket, s ha kell, szólnak az érintettnek vagy a hatóságoknak.

Zala megyében a június elején kezdődött hatósági ellenőrzés eddigi tapasztalatai kedvezőek.

- Korábban is odafigyeltünk a mozgáskorlátozott helyeken történő várakozás és az igazolvány használatára vonatkozó szabályok betartatására, ám a mostanihoz hasonló akciójelleggel nem foglalkoztunk a kérdéssel - bocsátotta előre dr. Molnár József nagykanizsai rendőrkapitány. - A kollégák a napi szolgálat keretében léptek fel a szabálytalankodókkal szemben. Tudni kell, hogy egy-egy ilyen intézkedés eléggé időigényes, ugyanis az igazolványok jogszerű használatát csak úgy tudjuk ellenőrizni, ha megvárjuk a jármű tulajdonosát. A mostani akció eddig eltelt ideje alatt egyébként illetékességi területünkön nem találtunk olyan szabálysértőt, aki jogosulatlanul használta volna a mozgáskorlátozott igazolványt.Bakonyi Tamás,

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet és a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. együttműködésének köszönhetően egyébként azokon a parkolóhelyeken, ahol kellett, újrafestették a jelzéseket, s ellenőrizték az előírás szerinti táblák meglétét.

 

Keszthelyen szintén zajlanak hatósági akciók, aminek köszönhetően tiszteletben tartják az autósok a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket - ezt már Nemes Klárától, a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete keszthelyi csoportja vezetőjétől hallottuk. Néha előfordul, hogy valaki pár percre megáll a piktogrammal ellátott helyen, befut a boltba és már megy is tovább. Mint rámutatott, főleg a kisgyermekes anyukák tesznek így, ami viszont szerinte bocsánatos bűn: nem kell ki-be csatolgatni az apróságot a gyerekülésből.

Rendszeresen ellenőrzik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket a megyeszékhelyen is, tudtuk meg Szalai Sándor alezredestől. Az egerszegi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője elmondta, parkolási igazolvány hiányában eljárást indítanak az autós ellen, ám legtöbbször ott találni a járművekben az ismert kék kártyát, hamis példánnyal eddig nem találkoztak. A használat jogszerűségét nehéz ellenőrizni, tehát azt, hogy az okmány jogosultja is az autóval utazik-e, pedig e nélkül az ingyen parkolás szabálytalan.

A mozgáskorlátozott igazolványok használatával kapcsolatban az ellenőrzés fontosságát emelte ki dr. Szalay Tamás háziorvos, igazságügyi orvos szakértő.

 

- A jelenlegi technikai eszközökkel, például kamerák alkalmazásával nem lenne probléma kiszűrni a visszaéléseket - vélekedett.

Mint elmondta, parkolási igazolványt jelenleg többféle, hat csoportba sorolt egészségkárosodás miatt lehet igényelni. A háziorvosnak a súlyosan mozgáskorlátozottak esetében van módja javasolni a dokumentum kiadását, az úgynevezett hétpontos fogyatékossági kérdőív alapján. Ezek a betegek jogosítványt szerezhetnek, vezethetnek, nekik a mindennapi közlekedéshez szükséges az igazolvány. Véleménye szerint esetükben rövidebb időre is ki lehetne adni az iratot, amennyiben állapotuk javulhat, és ha ez bekövetkezik, meg is kellene vonni ezt a kedvezményt. Azoknál a betegeknél pedig - például vakok, értelmi fogyatékosok - akik nem is szerezhetnek vezetői engedélyt, indokolatlannak tartja az állandó igazolványt. Ehelyett csak szükség esetén, alkalmanként adná meg az ingyenes parkolás lehetőségét. Ez technikailag megoldható lenne például az autópálya-matrica, vagy az elektronikus parkolójegy-vásárláshoz hasonlóan. Azon esetekben viszont, amikor az egészségügyi intézménybe utaztatás egyébként is felügyeletet igényel, a betegszállító szolgálatot kellene igénybe venni - ezért sem szükséges az állandó parkolási igazolvány ezeknél a betegeknél, fogalmazta meg álláspontját.

- A valóban rászorulók természetesen kapják meg az igazolványt, de csak ők. A visszaélések megakadályozása viszont a szemlélet megváltoztatása nélkül nem képzelhető el - szögezte le.

Dr. Szalay Tamás végül azt is elmondta, igazságügyi szakértőként eddig még nem kellett eljárni olyan büntetőügyben, melyben mozgáskorlátozott igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést vizsgáltak.

Dr. Szalay Tamás végül azt is elmondta, igazságügyi szakértőként eddig még nem kellett eljárni olyan büntetőügyben, melyben mozgáskorlátozott igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést vizsgáltak.

 

 

Jogszabályi környezet
Az érintettek szerint egységesíteni kellene az okmányról szóló jogszabályi környezetet, s átalakítani a közokirat kiállításának folyamatát. Ugyanis nincs olyan felülvizsgálati fórum, amely az orvosi szakvélemény kiállítását ellenőrizné, és az esetleges visszaéléseket ki tudná szűrni. Ha a szakvélemény megvan, az okmányirodának ki kell adnia az igazolványt. A tapasztalatok azt mutatják, sokan visszaélnek a helyzettel. 

 

OLDALTÖRÉS: Szerintem

 

 

 

Szerintem (Hortváth-Balogh Attila jegyezte) 

A világhálón most is arra panaszkodnak a mozgáskorlátozottak: sok a visszaélés. Nagyon drága, akár tízmilliós értéket meghaladó autók vezetői is rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, akik addig bicegnek csak, míg érzik, hogy valaki figyeli ôket, vagy ha pofátlanabbak, addig se. A fizetős parkolók óta főleg Budapesten nőtt meg a kereslet a dokumentum iránt, amellyel ingyen lehet parkolni – Zalában közel sem ennyire rossz a helyzet. Meglehet, hogy az érintettek most óvatosabbak. Aztán ahogy majd csendesül az akció, újra előkerül a papiros...     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!