Belföld

2011.05.05. 06:09

Rosszindulatú daganat: a túlélésért küzd a 24 éves Tamás Olivér

Bár csak 24 esztendős, mégis az életéért kell harcolnia a borsfai Tamás Olivérnek. Súlyos betegséggel birkózik: rosszindulatú daganat okoz számára elviselhetetlen fájdalmakat. Küzdelmében az egész falu mellé állt.

Horváth-Balogh Attila

Olivér kálváriája másfél évvel ezelőtt kezdődött.

- Nagyon sokat fájt a hátam és a gyomrom - idézte fel az első, akkor még banálisnak tűnő panaszokat a fiú, aki eredetileg a hegesztő szakmát tanulta ki. - Rossz volt a közérzetem, nem volt étvágyam. Bevittek Kanizsára a kórházba, ahol CT-vizsgálatot végeztek rajtam, s kiderült, hogy a májhoz kapcsolódóan van egy közel 10 centiméteres rosszindulatú daganatom. A mellkasomban is találtak egyet, de az szerencsére nem veszélyes.


Olivér édesapja fiatalon hunyt el nyirokcsomórákban - fia mindössze 3 éves volt akkor. A betegség diagnosztizálása után megkezdődött a kezelés (a fájdalomcsillapítás mellett kemoterápia, s rengeteg tanácsadás), miközben egy vérző gyomorfekély is szaporította a borsfai fiatalember kínjait.

Tamás Olivér legfontosabb társa a rákkal szembeni küzdelemben édesanyja, Rózsa, akit láthatóan (és érthető módon) igencsak őrölnek a fia súlyos betegsége fölött érzett lelki vívódásai. A nagyon lefogyott, törékeny nő három műszakban dolgozik Nagykanizsán, a GE-ben. Mint mondta, főnökei és kollégái egyaránt megértőek, amennyire csak tudnak, segítenek neki mindenben, hogy ő továbbra is erős támasza lehessen fiának. Amikor pedig dolgozik, ismerősök, szomszédok, illetve az Élet Szolgálat Egyesület munkatársa, Benkő Zoltánné Ibolya vigyáz az úgynevezett májkapuban elhelyezkedő daganat miatt immár a sárgaságtól is szenvedő fiatalemberre.


- Igyekszem minél több időt Olivér mellett tölteni, ami most különösen fontos, mert bizony, vannak hullámvölgyeink - magyarázta Benkő Zoltánné. - Igyekszem azzal biztatni Olivért, hogy próbálja meglátni a jó dolgokat is, mint például hogy most már egyenes háttal is tud közlekedni. Hosszú ideig ugyanis a fájdalmai miatt nem tudott kiegyenesedni sem...

- A fájdalmak továbbra is nehezen elviselhetők, aludni se tudok, vagyis csak kisebb periódusokban, sűrűn felébredek - magyarázta Olivér. - Hogy mikor álmodtam utoljára? Már nagyon régen, hónapokkal ezelőtt. Azt, hogy meggyógyulok.

- A másfél éve tartó küzdelmet eddig teljesen egyedül csinálta végig ez a kis család, mindenféle segítség nélkül - jelentette ki Benkő Zoltánné. - Ráment a ház felújítására gyűjtött, spórolt pénzük. A TB ugyan téríti az állami orvosi kezeléseket, de hát természetes, hogy ilyenkor minden szalmaszálat igyekszünk megragadni, s természetgyógyászt, alternatív gyógymódokkal foglalkozó szakembereket is megkerestünk. Ezeket viszont saját keretből kell finanszírozni... Ráadásul a terápia ideje alatt ajánlott sok gyümölcsöt fogyasztani - miközben jól tudjuk, hogy a gyümölcsfélék ára is az egekbe szökött...


Az egész falu anya és fia segítségére van. Közeli, s távoli szomszédok ételt, zöldséget, gyümölcsöt visznek a fiúnak, továbbá a hét végi süteményekből is kerül Olivér asztalára. Kortársai, barátai, volt osztálytársai ugyancsak szorgalmasan látogatják, hogy bezártságát enyhítsék. Az iskola igazgatója az autójával ingyen hordja vizsgálatokra, az önkormányzat közmunkásokkal megművelteti a ház melletti, zsebkendőnyi kiskertet és be is ültették hagymával, miegymással. Már az is segítség, ha legalább ezeket a zöldségeket nem kell megvenni. Sőt, a minap egy jótékonysági koncertre is sor került, amit szintén az Élet Szolgálat Egyesület szervezett, s amelyen teljesen ingyen fellépett a Hámor Együttes és az énekes Daavid. Ezen rengetegen vettek részt, a szervezők és a fellépők végül több, mint százezer forintot tudtak átadni Olivérnek és édesanyjának. A faluban indult, a templomban is kihirdetett gyűjtésből pedig további negyedmillió forint gyűlt össze. Benkő Zoltánné fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a házban nincs pénz, a támogatásokat banki számlán őrzik - ugyanis a jótékonysági koncert után valakik nagyon be akartak jutni az ajtón az éjszaka kellős közepén.

- Az összegyűlt adományokból elsődlegesen a kezelésekre költünk, mert most az a legfontosabb, hogy a fiam meggyógyuljon - mondta könnyeivel küszködve Tamás Jánosné. - Nem akarom elveszíteni az egy szem gyermekem. Persze, mind a ketten tudjuk azt is, előfordulhat, hogy ebből már nem tud jól kijönni. Ennek ellenére nem adjuk fel a reményt, az utolsó pillanatig küzdeni fogunk. És köszönöm mindenkinek a segítséget, azt hogy mellénk álltak - egyedül már nem bírnánk csinálni, sem pénzügyileg, sem lelkileg.


A fiú állapota súlyos, és ez tagadhatatlan. A daganatot megpróbálták eltávolítani, ám a jelentkező erős vérzés miatt ez nem volt lehetséges. Így hát valóban nincs más út, meg kell próbálni a lehetetlent, s küzdeni a gyilkos kór ellen. Hogy ez sikeres legyen, szükséges lenne további pénzbeni segítségre. Nemcsak a kezelésekhez (egy hete használ például egy mágnesterápiás ágyat, aminek az ára 2 hétre 35 ezer forint), hanem a lakókörnyezet rendbe tételéhez is. Hiszen a tető beázik, a vizesedő, penészes falak pedig a betegség miatt legyengült immunrendszerre komoly veszélyt jelentenek. Nem beszélve arról, hogy a lakást csak részben tudják fűteni Rózsa 70 ezer forintos fizetéséből, valamint Olivér 28 ezres rokkantnyugdíjából.

Jetzin István polgármester családjában is jelen van a beteség, így maximálisan megérti Olivér és édesanyja helyzetét. - Az összefogás, amit Olivér esetében tapasztalunk, példaértékű - bocsátotta előre a Budapestről Dél-Zalába került településvezető. - Hozzáteszem, egy beteg fiatalemberért biztosan mindenhol megmozdulnak. Meglehet, az akció korábban hatékonyabb lehetett volna, talán jobb helyzetben lenne a fiatalember, mert mint tudjuk, a magyar egészségügyben sok minden kell ahhoz, hogy valaki meggyógyuljon.


- Nagyon szép és nemes dolog, amire a megsegítésével kapcsolatban vállalkoztak a falu lakói - mondta dr. Illés Mária, a település házoiorvisa. - Nyilván, Olivér harca mindenkit megérint...

Tamás Olivér kezelőorvosa, dr. Ruzsa Ágnes, a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa szerint Magyarországon jók a daganatos megbetegedésekben szenvedők életesélyei. Hozzátette: - A daganatos betegségek kezelése alapvetően két dologtól függ - szögezte le a szakember. - Egyrészt, hogy a rosszindulatú sejtburjánzás mennyire agresszív, kezelhető-e valamelyik gyógyszerrel, az hozzáférhető-e. Ha minderre igen a válasz, akkor pedig ott vannak még a kísérőbetegségek, amelyek alapvetően meghatározzák a terápia milyenségét. Gondolok itt például a szív, a vese, a máj állapotára, betegségeire. Ezek korlátozhatják a gyógykezelést, mint azt most Olivér esetében tapasztaljuk is: sajnos, a besárgulás miatt nem adhatjuk a gyógyszereket, mert jelenlegi állapotán inkább rontanának.

- Ha meggyógyulok, kitanulom a szakácsszakmát, s külföldön szeretnék dolgozni - osztotta meg velünk titkos vágyát az óriási életerővel harcoló fiatalember. - Elvinném magammal édesanyámat is, és boldogan élnénk...


A daganatos betegségekről
● A daganat a megváltozott sejtek progreszszív burjánzásából származó szövetszaporulat, melynek növekedése független a szervezet szabályozó mechanizmusától
● Hazánkban a rosszindulatú daganatok miatt évente 30 ezer ember hal meg. A leggyakoribb a tüdőrák
● A rosszindulatú daganatok (rák) általános jellemzője, hogy képesek károsítani a környező szöveteket, illetve távoli áttéteket képezhetnek 


Szerintem (Horváth-Balogh Attila jegyzete)
Azt szokták mondani, ha valaki súlyos betegségben szenved, addig él, amíg nem adja fel a küzdelmet, s ott munkál benne az „akkor is én győzök” tudata. Személyes tapasztalataim is ezt mutatják: nagyapám 15 éven át szenvedett asztmától, tüdőtágulattól és különböző keringési problémáktól. Évről évre be kellett feküdnie hosszú hetekre a kórházba, injekciókra járt a háziorvoshoz, s ő némán, zokszó nélkül tűrte az ezernyi tűszúrást. Utolsó kórházi bentlétekor, 1999-ben két hét után látszott rajta: belefáradt. Mire azt kérdeztem tőle, ugye, nem akarod még feladni? A válasz az volt: nem tudom. Én viszont ebből akkor már értettem: feladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!