Belföld

2011.01.05. 21:06

Takarékos lesz az EU-elnökségünk

Az elnökségi költségvetések sorában a magyar elnökség takarékosnak számít, összköltsége 2007–2011 között várhatóan 85 millió euró (23,78 milliárd forint) körül alakul. Korábban Franciaország 150 millió eurót, a Cseh Köztársaság 130 milliót, Svédország pedig 80–90 millió eurót költött a soros uniós elnöki tiszt ellátására.

Osváth Sarolta


A 2010. évi költségvetésben eredetileg 9 milliárd forint szerepelt a felkészülés céljaira, ebből 6,9 milliárd költségvetési támogatás, 2,1 milliárd forint pedig ingatlanértékesítésből származó bevétel lett volna. Az ingatlanértékesítések azonban kellő előkészítés hiányában és a gazdasági válság miatt nem valósultak meg. A kormányváltást követően a Külügyminisztérium a költségek csökkentésére több intézkedést tett, eltörölte például az elnökségi stáb korábban kilátásba helyezett pótlékait, illetve az eredetileg tervezett 200 külképviseleti kihelyezésből csak 120 posztot töltött be. A 2011. évi költségvetésben 15,5 milliárd forint szerepel az elnökségi feladatok ellátására, ez az összeg több mint egymilliárd forinttal kevesebb, mint amennyivel az előző kormány számolt. Éppen ezért az elnökség előnyben részesíti a takarékos megoldásokat, az események helyszíneként például csak állami tulajdonban lévő épületeket választottak. A szükséges felújításokat, rekonstrukciókat a minisztérium hozzájárulásával végezték el, cserébe az ott tartott rendezvényekért nem kell bérleti díjat fizetni. A takarékosság jegyében oldják meg a delegációk „mozgatását” is, a gödöllői helyszínnel például kiküszöbölhető a fővárosi közlekedés jelentős korlátozása.  

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!