Belföld

2011.01.14. 17:17

EU-elnökség: szlovák és cseh vélemények a brüsszeli magyar kultúrtörténeti szőnyegről

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint a régi Magyarország térképe a történelemkönyvekbe való, s nem az Európai Unió Tanácsának brüsszeli épületébe.

MTI

"A történelmi Magyarország térképe egyszerűen nem való abba az épületbe, ahol elsősorban az Európai Unió jövőjéről döntenek" - jelentette ki Lubos Schwarzbacher pénteken Pozsonyban.
   
A közszolgálati TASR hírügynökség szerint az EUobserver nevű internetes hírportál már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar szőnyeg "ellentétes reakciókat" fog kiváltani.
   
Élesen bírálta a magyar szőnyeg elhelyezését az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Ján Slota szerint számos európai államban tiltakozásokat és "szinte globális politikai válságot idézne elő", ha az EU német elnöksége az épületben, ahol a szervezet csúcstalálkozóit tartják, esetleg egy, a Harmadik Birodalmat ábrázoló térképet helyezne el.
   
"Amikor azonban Magyarország a szőnyegen a történelmi Magyarországot ábrázolja, azt mindenki könnyelműen veszi" - nyilatkozta Slota.
   
Úgy vélekedett: ha Németország tett volna ilyesmit, akkor a németek lettek volna az elsők, akik utcára vonulnak és tiltakoznak. "A magyarokat a brüsszeli provokáció valószínűleg nem zavarja" - jegyezte meg a nacionalista politikus.
   
"Legalább látják, hogy milyen mélyen gyökerezik ez bennük. Megengedem magamnak azt, hogy megmondjam: a magyarok nagy többsége egyetért azzal, hogy a történelmi Magyarország tulajdonképpen Nagy-Magyarország volt. Ez tévhit" - tette hozzá a szlovák nemzetiek elnöke.
   
A Harmadik Birodalom és a történelmi Magyarország közti párhuzamot megalapozottnak tartja. "Ausztria-Magyarország a +nemzetek börtöne+ volt. Az osztrák-magyar kiegyezés után különösen Magyarország igyekezett kiirtani a nem magyar nemzeteket" - állította Slota.
   
A TASR ugyanakkor idézte Hajdú Mártont, a magyar elnökség egyik brüsszeli szóvivőjét is, aki cáfolta, hogy a szőnyeg bármilyen kapcsolatban lenne a jelenlegi politikával.
   
A Právo című baloldali cseh napilap "Szőnyeggel okoztak vihart a magyarok" címoldalán foglalkozik pénteken a szőnyegüggyel. A terjedelmes írás részletesen bemutatja a szőnyeget, idézi a magyar véleményeket, de a szőnyeget bíráló osztrák és román EP-képviselők véleményét is.
   
"Magyarország szomszédai ezért a szőnyeget úgy veszik, mint az 1920 előtti "Nagy-Magyarország" eszméjének a felélesztésére tett kísérletet..." - jegyzi meg a tekintélyes cseh újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!