Belföld

2011.01.13. 17:11

EU-elnökség - Győri Enikő: Magyarország azonnal munkához látott

Az uniós teendők kapcsán nincs vesztegetni való idő, ezért a magyar elnökség a poszt átvételét követően azonnal munkához látott - mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

MTI

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió uniós ügyekért felelős államtitkárainak közös sajtótájékoztatóján Győri Enikő kijelentette: a legfontosabb cél az EU gazdaságának megerősítése, mivel az jelenleg "nincs jó állapotban". A válság bebizonyította, hogy a tagállamok szorosabb együttműködésére, a nemzeti gazdaságpolitikák összeegyeztetésére, az euró védelmére, valamint a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönző EU 2020 stratégia "beüzemelésére" van szükség - mondta, hozzátéve: a magyar elnökségnek továbbá az is a célja, hogy sikerre vigye az európai szemesztert.
   
Győri Enikő kifejtette, hogy a partnereivel folytatott megbeszélésén szó volt a roma- és a Duna-stratégiáról, amelyeket a magyar elnökség végére szeretnének elfogadtatni, valamint az unió bővítéséről is. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: hálásak Belgiumnak, amiért az elnökségük utolsó napjaiban, december végén újabb fejezeteket zártak le a horvát csatlakozási tárgyalásokon.
   
Az Európa-ügyi miniszterek és államtitkárok csütörtökön gálavacsorán vesznek részt a Parlamentben, erre nemcsak a tagállamok, hanem a tagjelöltek delegációit is meghívták, ami szimbolikus gesztus a bővítés melletti elkötelezettség bizonyítására - mutatott rá.
   
A magyar államtitkár szerint az elnökségi triót alkotó tagállamok kiválóan működnek együtt, és a mintegy két éve született közös programjukban foglalt megállapítások jelenleg is érvényesek.
   
Diego López Garrido EU-ügyekért felelős spanyol államtitkár közölte: a triót alkotó három tagállam mindvégig szorosan együttműködik, jelenleg is rendszeresen egyeztetnek. Mindhárom ország egyetért abban, hogy igen fontos a Lisszaboni Szerződés intézkedéseinek megvalósítása, az új intézmények "beindítása", továbbá a gazdasági válság elleni fellépés - vélekedett, hozzáfűzve: nem elegendő a közös valuta, szorosabb gazdasági együttműködésre van szükség.
   
A spanyol államtitkár üdvözölte, hogy a magyar elnökség nagy hangsúlyt helyez a sokszínűség megőrzésére és a kisebbségek védelmére.
   
A Magyarország által is szorgalmazott erős Európa mindenki érdeke, az elnökség ezért is számíthat Spanyolország és Belgium támogatására - emelte ki.
   
Olivier Chastel belga EU-ügyi államtitkár hangsúlyozta: csoportosan mindig hatékonyabbak a tagállamok. A 2010-2011-es spanyol-belga-magyar trió az első csoportos elnökség, amely sok új gyakorlatot vezetett be - mondta. Emlékeztetett: 2009 decemberében közös, 18 hónapra szóló programot hirdettek meg, elősegítve az egyes elnökségek közötti folyamatosságot.
   
A spanyol elnökség, amelynek a válság legsúlyosabb szakaszát kellett kezelnie, sikeres volt, és Belgium, amely a gazdasági növekedésre és a szociális kérdésekre összpontosított, ugyancsak jelentős munkát végzett - jelentette ki. Hozzáfűzte: a trió elnökség mérlegét azonban csak 2011 nyarán vonják meg.
   
A belga államtitkár kiemelte, hogy a magyar elnökség a polgárközeli unióra, a szomszédságpolitikára és a bővítésre helyezi a hangsúlyt. Megjegyezte: Spanyolország és Belgium is már több elnökségen van túl, ezért tanácsaikkal szívesen segítik a posztot első ízben betöltő Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!