Belföld

2011.01.07. 14:10

Dávid Ibolya jogerősen pert vesztett

Dávid Ibolya jogerősen pert vesztett Tombor Andrással szemben; a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az MDF egykori elnöke az UD Zrt.-ügy kipattanásakor tett egyik nyilatkozatával megsértette az üzletember személyiségi jogait - közölte Tombor András jogi képviselője az MTI érdeklődésére pénteken.

MTI

A bíróság csütörtökön kihirdetett másodfokú ítélete szerint Dávid Ibolya 2008 szeptember 14-én a Magyar Televízió Szólás szabadsága című műsorában azt a hamis látszatott keltette, hogy Tombor András az MDF 2008-as tisztújításával összefüggésben arra adott volna megbízást az UD Zrt.-nek, hogy a párt elnökéről gyűjtsenek adatokat, akár jogellenes módon is - mondta Szalay Péter ügyvéd.
   
Tavaly nyáron már az ügyben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság is kimondta, hogy Dávid Ibolya nyilatkozatával megsértette Tombor András személyiségi jogait. Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklása szerint az alperesnek nem sikerült bizonyítania vitatott állítását, azaz, hogy a felperes ilyen tartalmú megbízást adott volna a biztonsági cégnek, az pedig nyilvánvalóan sértő, ha valakiről azt állítják, hogy politikai 
küzdelmekben nem megengedhető eszközöket alkalmaz.
   
Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett Dávid Ibolya, ám a pert csütörtökön jogerősen is elvesztette a Fővárosi Ítélőtáblán.
   
A Fővárosi Bíróság egy másik UD Zrt.-s ügyben kimondta 2009 őszén, hogy valótlanul állította az MDF elnöke Stumpf Istvánról, hogy megfigyeltette.
   
Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, jelenlegi alkotmánybíró, azért perelte be 2008 őszén Dávid Ibolyát, mert az MDF elnöke egy 2008. szeptember 15-ei parlamenti felszólalásában arról beszélt: Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza annak érdekében, hogy beavatkozzon az MDF életébe.
   
A Fővárosi Bíróság szóbeli indoklásában kiemelte: Dávid Ibolyának nem sikerült bizonyítania kifogásolt állításait. Ez az ítélet fellebbezések hiányában már első fokon jogerőre emelkedett egy évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!