Belföld

2011.01.18. 13:44

Árvíz: kedden késő este tetőzik a Duna

A Duna kedden késő este 685-690 centiméteres vízállással tetőzik - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

MTI

A közlemény szerint a Duna vízállása kedden 10 órakor Budapestnél 681 centiméter volt, a folyó az előrejelzéseknek megfelelően tovább árad. A várható dunai vízszintemelkedésre már felkészült a város. A Fővárosi Csatornázási Művek a telepeket átállította árvízi üzemmódba, a veszélyeztetett pontokon már az összes csatornazsilipet és védvonali átjárót lezárta.
   
A tetőzést követő apadás az alsó rakpartok számára kritikus 650 centiméteres szintet várhatóan a csütörtök hajnali órákban éri el. A kiülepedett uszadék eltakarítását követően a rakpartok mindkét oldalon teljes hosszban járhatóak lesznek - írták a közleményben.
   
A másodfokú készültség elrendelését követően a csatornázási műveknél felállt az operatív törzs, vagyis éjjel-nappali ügyeletet tartanak. A 90 kilométernyi védvonalon szakaszmérnökök irányításával gátőrök járőröznek és figyelik az árvízi jelenségeket.



Több utat is lezártak Közép-Magyarországon

A Duna magas vízállása miatt lezárták kedd délben a Pest megyei Abony és Lórév közötti út kompátkelőhöz vezető szakaszát - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportjának vezetője az MTI-vel. Az árhullám és a magas talajvíz miatt más útszakaszokon is szünetel a forgalom.

Pécsi Norbert tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy meddig kell nélkülözniük a járművezetőknek az 51307-es út lórévi komphoz vezető szakaszát, de az Abonyt és Köröstetétlent összekötő utat - melyet három napja a magas belvízszint miatt zártak le teljes szélességében - várhatóan szerdán megnyitják. A több mint 8 kilométer hosszú útszakaszra vonatkozó zárás feloldását az árkolási munkák befejezése teszi lehetővé - tette hozzá a csoportvezető.
A belvíz által veszélyeztetett közép-magyarországi térségben továbbra sem használható a 11326-os út esztergomi hajóállomáshoz vezető szakasza, s teljes útlezárás van érvényben a Pest megyei Kiskunlacháza közelében a révhez kifutó 51306-os út több mint három kilométeres szakaszán is - közölte Pécsi Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!