Belföld

2010.12.08. 13:18

Bejegyzés alatt a Jobbik pártalapítványa

Bejegyzés alatt áll a Jobbik pártalapítványa, amelyet jövőre 211,3 millió forint állami támogatás illet meg.

MTI

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója az MTI-nek elmondta: a bíróság az ősszel benyújtott alapító okirat javítását írta elő, illetve hiánypótlást kért, az erre szabott határidő még nem járt le. A Jobbik Pongrátz Gergelyről, az 1956-os forradalom egyik vezéralakjáról, a Corvin közi felkelők főparancsnokáról szeretné elnevezni az alapítványt, jelenleg a névhasználati engedélyre várnak Pongrátz Egyesült Államokban élő gyermekeitől - tette hozzá.
   
Az alapítvány törekvéseiről Szabó Gábor közölte: az a párt működését segítő tudományos, kutatási és oktatási tevékenységet fog végezni, a pontosabb célokat azonban csak a kuratórium létrejötte után határozzák meg.
   
A kuratórium elnöke Szabó Gábor lesz, a Jobbik elnöksége további két tagot delegál a testületbe: Novák Elődöt, a párt alelnökét és Farkas Gergely frakcióigazgatót.
   
A Jobbik pártalapítványát megillető 211,3 millió forint tartalékként szerepel a jövő évi büdzsé tervezetének országgyűlési fejezetében. (Ez az összeg több mint a háromszorosa a KDNP pártalapítványának járó 69,4 millió forintnak, elmarad azonban a szocialista Táncsics Mihály Alapítvány 259,8 milliójától. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Fidesz pártalapítványa 611,7 millió forintból, az LMP Ökopolisz Alapítványa 80,4 millió forintból gazdálkodhat jövőre, míg az MDF alapítványa 28,3 millió forintra számíthat.)
   
A Jobbik pártalapítványát ugyanakkor már az idei évre is támogatás illeti, hozzávetőleg százmillió forint, amit a bejegyzése után kaphat meg.
   
Szabó Gábor ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Jobbik az idei évig annak ellenére sem részesült pártalapítványi támogatásban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) ezt az országgyűlési választáson 1 százalék feletti eredményt elérő politikai erők számára is lehetővé tette. Ennek oka, hogy a Jobbik nem önállóan, hanem a MIÉP-pel közösen létrehozott választási párt révén indult a 2006. áprilisi voksoláson.
   
A MIÉP-Jobbik Harmadik Út pártalapítványát - amely az Ab 2009-ben hozott döntése nyomán először tavaly volt jogosult költségvetési támogatásra - Csurka István MIÉP-elnök és Kovács Dávid, a Jobbik korábbi elnöke hívta életre már azután, hogy Kovács a Magyar Gárda megalakítása ellen tiltakozva kilépett a Jobbikból. Szabó Gábor hozzátette: a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítvány vezetésében csak MIÉP-esek és egykori jobbikosok kaptak helyet, annak tevékenységére a Jobbiknak nem volt rálátása, így arra sem, hogy mire fordította az évi 25 millió forintos állami támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!