Belföld

2010.11.11. 13:52

Balla Irma-gyilkosság elnapolva

A tárgyalást a Balla Irma-gyilkosság ügyében csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa, miután elfogadta a védelem új bizonyítási eljárásra vonatkozó indítványát.

MTI

 A védelem azt kezdeményezte, hogy a bíróság szerezze be az elhunyt sértett mobiltelefonjának részletes cellainformációit. A bíró ezután a nyilvános ülést felfüggesztette, tárgyalásra visszavonult, majd bejelentették: a táblabíróság a nyilvános ülésről tárgyalásra tér át, s az eljárást januárban folytatja.
   
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, S. Sándort vádolta meg.
   
Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.
   
A Debreceni Ítélőtábla 2011. január 25-re és 27-re tűzte ki a következő két tárgyalási napot, amikor szakértőket és tanúkat, köztük rendőröket hallgat meg.
   
Ugyanakkor a büntetőtanács elutasította Magyar György védőügyvédnek S. Sándor szabadlábra helyezésére, illetve a fogva tartási fokozat enyhítésére vonatkozó indítványát, így a vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban marad.
   
Az ügyvéd a tárgyalás elnapolását követően üdvözölte, hogy a Debreceni Ítélőtábla újratárgyalja az ügyet, s minden szakértőt, köztük az informatikai szakértőt is meghallgatja.
   
A sértett mobiltelefonjának a cellainformációja adja meg a választ arra a legfontosabb kérdésre, hogy S. Sándor elkövethette-e a gyilkosságot? - jelentette ki, megismételve a védelemnek azt a határozott álláspontját, hogy nem.
   
Az ügyvéd szerint az első fokú bírói fórum teljesen megalapozatlanul rögzítette, hogy Balla Irma telefonja a gyilkosság napjának délutánján elveszett, s nem bizonyították tényszerűen, hogy hova lett.
   
Az elsőfokú ítélet indoklása szerint Balla Irma mobiltelefonjának "semmi köze nincs ehhez a bűncselekményhez". Nagy Antal bíró a tanúvallomások és a szakértői vélemények egybevetése alapján jutott erre a véleményre, amit januárban újratárgyal a Debreceni Ítélőtábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!