Belföld

2010.10.04. 09:55

Szili Katalin kilépett az MSZP parlamenti frakciójából

Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából, mostantól egy új baloldali pártot vezet - ezt a volt házelnök maga jelentette be hétfőn rendkívüli, az Országházban tartott sajtótájékoztatóján.

zaol.hu

Szili Katalin elmondta: azért döntött így, mert - az általa elnökölt - Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek az elnökévé választották egyhangú döntéssel. 
   
Rámutatott arra, hogy ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint szocialista párttagsága megszűnt.
   
Döntését - amely, mint mondta, nem volt könnyű - következetesnek és nem megosztónak tartja. "A teret akarjuk tágítani" - fogalmazott.
   
Közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Hozzátette, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.
   
A korábbi házelnök kitért arra, hogy döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. 
   
Kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP-frakcióból senkivel nem egyeztetett arról, hogy kövesse őt és nem is tud ilyen képviselőről. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére számít-e arra, lesz, aki követi, úgy felelt: mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen utat követ.
   
Szili Katalin úgy látja, a baloldal tavaszi és mostani választási veresége nem azt jelenti, hogy a társadalomban nincs igény a balodali értékrendre. Véleménye szerint a Szociális Uniónak új struktúrákat, új megoldásokat kell keresnie, figyelembe véve azt is, hogy valószínűleg sok olyan baloldali szavazó nem voksolt vasárnap, aki nem akart az MSZP-re vagy nem tudott kire szavazni.
   
Szerinte ma Magyarország egy elárult és elárvult demokrácia képét mutatja, emiatt is szükség van olyan politikai erőkre, amelyek hitelesen fel tudják vállalni a társadalom problémáinak képviseletét. Nem lehet  egyszerre képviselni a nemzeti bank elnökének a nyolcmillió forintos fizetését, és egyúttal aggódni a vidék Magyarországának leszakadása miatt - vélekedett.
   
A politikus súlyos vereségnek tartja az MSZP önkormányzati választási eredményét. Emlékeztetett arra, már az EP-választásokon elszenvedett MSZP-vereség után szorgalmazta a változás, amely még mindig nem következett be. Ebből mindenkinek le kell vonnia a konzekvenciákat, én a magam számára levontam - fűzte hozzá.
   
A korábbi házelnök kiemelte: a Szociális Unió "több mint egy párt", hiszen a létrejöttével megmaradt a Szövetség a Jövőért Mozgalom is.
   
Hozzátette: a Szociális Unió társadalmi alternatívát kínál és szeretné azoknak az érdekeit is képviselni, akiknek 1989 óta a nemzeti baloldalon nem volt igazán képviseletük, valamint meg kívánja fogalmazni egy fenntartható társadalom jövőképét. Céljuk egyebek mellett a minőségelvű közélet megteremtése és a párbeszédképesség növelése a politikai erők között.
   
A politikus köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt húsz évben segítették, és reményét fejezte ki, hogy döntése nem befolyásolja az MSZP-n belüli emberi kapcsolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!