Belföld

2010.09.09. 12:57

Az MSZP saját alkotmánykoncepciót készít

Az MSZP saját alkotmánykoncepciót készít, amelyet október közepén társadalmi vitára bocsát. Ezt Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője, országgyűlési képviselő közölte csütörtökön.

MTI

Közleményében azt írja, "az MSZP és a közvélemény számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz-KDNP kormány elképzeléseiben egy konzervatív, szellemiségében és tartalmában is antidemokratikus, a XIX. század hangulatát tükröző alkotmány szerepel".
   
Ezért az MSZP által korábban létrehozott "Alkotmányelőkészítő Kollégium feladata egy modern, a XXI. század színvonalának megfelelő, demokrata szellemiségű alkotmány kidolgozása". Az MSZP által létrehozott kollégium munkájában tekintélyes alkotmányjogászok és a tudományok különböző területén kiemelkedő tudással, elismertséggel rendelkező szakemberek vesznek részt - áll a közleményben.
   
"Az MSZP Alkotmányelőkészítő Kollégiuma olyan dokumentum megalkotását tervezi, mely a Magyar Szocialista Párt által fontosnak tartott alkotmányozási elveket, szempontokat rögzíti. Az alkotmánykoncepciót október közepén társadalmi vitára bocsátjuk. Reméljük, hogy a társadalmi vita felhívja a figyelmet arra, hogy a Fidesz-KDNP kormány tervezett - egyes elveiben már nyilvánosságra került - alkotmánya vállalhatatlan a harmadik köztársaság számára" - tudatja a politikus, aki megjegyzi: az MSZP továbbra is részt vesz a parlamenti előkészítő bizottság munkájában, és az elkészült koncepciót annak asztalára teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!