Belföld

2010.08.17. 16:43

Vádemelési javaslat a csepeli kettős emberölés ügyében

Befejezte a nyomozást és vádemelést javasol a rendőrség a csepeli kettős emberölés ügyében - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

MTI

   
A közlemény szerint a BRFK Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztálya befejezte a nyomozást az 53 éves K. Tamás és a 37 éves D. Gábor ellen több emberen elkövetett emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárásban.
   
A gyanú szerint K. Tamás és D. Gábor 2009. január 7-én 18 óra 40 perc körül jelent meg Csepelen, egy Széchenyi utcai oktatási intézmény egyik irodájában, azzal a céllal, hogy az iskolaigazgatóval találkozzanak. A megbeszélésen – amely D. Gábor beosztásából történő felfüggesztésről, továbbá K. Tamás felmondásáról és személyes tárgyainak átadásáról folyt – jelen volt az iskola egyik tanára is.
   
A tárgyalás során K. Tamás egy maroklőfegyverrel több lövéssel megsebesítette az igazgatót és a tanárt, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztették. A cselekményt követően D. Gábor az  iskola beltéri kamerarendszerének felvételeit rögzítő számítógépet magához vette és azt elrejtette abból a célból, hogy a felvételek ne juthassanak a hatóság birtokába. A bűncselekményt követően K. Tamás maga is sérülést szenvedett, amikor is saját kezét lőtte meg.
  
 E cselekmények alkalmasak K. Tamás vonatkozásában több emberen elkövetett emberölés bűntett, míg D. Gábor vonatkozásában ugyanezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésének megállapítására - áll a közleményben.
   
A nyomozók megállapították azt is, hogy az elkövetett bűncselekmény hátterében az iskolaigazgató és D. Gábor között kialakult konfliktus állt. Az igazgató szerint ugyanis D. Gábor az iskola gazdasági igazgatójaként, tevékenységének ellátása közben sikkasztott az iskola vagyonából, amelyet a sértett a bűncselekmény napján jelzett is a rendőrség felé. Ebben az ügyben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya folytatja az eljárást csalás, sikkasztás és magánokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt D. Gábor és az iskola egy másik alkalmazottja, K. Ildikó ellen. A gazdasági bűncselekmények ügyében is megkezdődött az iratismertetés.
   
A rendőrök szerint a nyomozás során minden kétséget kizáróan sikerült bizonyítani, hogy a D. Gáborral együtt érkező K. Tamás, az iskola biztonsági őre a nála lévő maroklőfegyverrel lőtte le a sértetteket D. Gábor jelenlétében, majd a helyszínt megváltoztatva igyekeztek az árulkodó bizonyítékoktól megszabadulni. Míg D. Gábor az iskola belső kamerafelvételeit tüntette el, addig K. Tamás megpróbálta a kiérkező rendőröket félrevezetni. Azzal viszont egyikük sem számolt, hogy a megbeszélést a tanár teljes egészében diktafonra rögzíti. Ez a bizonyíték az eljárás során visszavonhatatlan és megkérdőjelezhetetlen - írták.
   
A nyomozás során több mint félszáz tanút hallgattak meg, hét szakértő (orvos-, nyom-, elme-, hemogenetikus-, hangtechnikai-, informatikai- és fegyverszakértő) adott szakvéleményt.
   
K. Tamás az eljárás során nem kívánt vallomást tenni. D. Gábor ténybeli beismerő vallomást tett, azonban azzal védekezett, hogy a cselekménynél nem volt a helyiségben és a bizonyítékot K. Tamás által fenyegetve tüntette el. Jelenleg mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásban van.
   
A nyomozás során keletkezett iratokat – az iratok ismertetését követően – BRFK Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztálya vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek küldi meg.

Ezek is érdekelhetik