Belföld

2010.06.16. 08:33

Megindult a löszfal Dunaszekcsőn

Közvetlenül nem fenyeget lakóingatlanokat az a 100-150 köbméternyi föld, amely szerdára virradó éjjel omlott le a dunaszekcsői löszdombról.

MTI

Faller János, a település független polgármestere az MTI-nek elmondta: az omlás annak a partfalnak a déli részén történt, melynek északi része még márciusban "indult meg" a Duna felé. A föld üres telkekre zúdult és veszélyezteti a közlekedést egy, a Várhegyen lakók által gyakran használt úton, ezért azt le kellett zárni.     Megjegyezte, hogy ha a partfal tovább omlik, több ház is veszélybe kerülhet.
   
Oláh Tibor polgári védelmi alezredes arról szólt, hogy az önkormányzat megtette a szükséges intézkedéseket. Az utat idejében lezárta és megkezdte azon lakók értesítését, akiknek az otthonát az esetleges későbbi földomlások elérhetik. A lakókat kérik, hogy a löszdombnál tapasztalt változásokról értesítsék az önkormányzatot.

Kraft János, a Pécsi Bányakapitányság geológusa szerint a mostani csak egy részleges omlás volt, a partfal mindkét irányában vannak "repedezett kőzetterek, függő közettömegek". Ezért hasonló vagy nagyobb mozgások várhatóak a területen, de azt, hogy mikor, nem lehet pontosan megmondani. A szakember úgy véli: a hatékony védekezés érdekében szükség lenne egy területrendezésre, azon belül csapadékvíz-elvezetésre, támasztószerkezet építésére is.
   
A dunaszekcsői löszfal 2007 szeptemberében került a figyelem középpontjába, akkorra ugyanis a mintegy 8,6 hektáros Duna-parti löszdombon az esőzések következtében több száz méter hosszú repedés keletkezett, emiatt veszélybe került a helyi vízellátás és négy hétvégi ház.
   
A megrepedt partfal félmillió köbméteres darabja 2008 februárjában leomlott, s egy kisebb szigetet alakított ki a folyóban. A területen található négy, üresen álló hétvégi ház közül egy összedőlt, a többi súlyosan megrongálódott; személyi sérülés nem történt. A partfal közeléből később biztonságos helyre telepítették át a 2600 lelkes község egyik víztároló tartályát, így az ellátásban nem volt komolyabb fennakadás.
   
A dunaszekcsői löszfal felső, hozzávetőleg méteres talajrétege a nagy mennyiségű csapadék hatására ez év márciusában ismét megmozdult, s több köbméternyi föld hullott alá a lakóházak szomszédságában.
   
Faller János polgármester márciusban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkezdődhet az omló löszfal elleni védekezés, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis jóváhagyta a munkálatok elvégzéséhez nyújtandó támogatást. Az önkormányzat 353 millió forint pályázati forrást kap, a teljes beruházás mintegy 420 millió forintba kerül.
   
A tervek szerint a pénzből támfalat emelnek a partfal további omlásának megakadályozására, monitoringrendszert építenek ki a löszdomb mozgásának figyelésére. Katasztrófavédelmi szakemberek korábban közölték: utóbbi azért is fontos lenne, mert a domb egy természetvédelmi terület része, fontos régészeti lelőhely, s a Duna partján, egy nemzetközi hajózási útvonal mellett található.
   
A polgármester a szerdai omlást követően azt mondta: az előkészületek elhúzódása, a "bürokrácia útvesztői" miatt még nem tudtak szerződést kötni a kivitelezővel, erre augusztus 20-ig van lehetőségük, különben elesnek a támogatástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!