Belföld

2010.06.21. 14:32

Belvíz: Öt szakaszon van készültség

Közel 14 ezer hektár területet borít még belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol emiatt öt belvízvédelmi szakaszon kell a védelmi készültséget fenntartani.

MTI

A térség egyes részein az elmúlt napokban közel 40 milliméter eső esett, mely újabb belvízi elöntéseket okozott, főleg Felső-Szabolcsban - mondta Bodnár Gáspár a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Közlése szerint ezen a védelmi szakaszon másodfokú, míg a Szamos-Krasznaközben és a Tisza-Szamosközben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
   
Hozzátette: az elmúlt napon a tíz szivattyútelep 1,3 millió köbméter vizet emelt át a Tiszába és a Krasznába.
   
A nyíregyházi vízügyi szervezet igazgatója az árvízhelyzet kapcsán elmondta, hogy védelmi készültséget csak a Lónyay-főcsatorna Kótaj és Berkesz közötti szakaszán tartanak fenn hosszabb ideje, ahol jelenleg elsőfokú a riasztás. A vízfolyás lassú apadását a vasárnap érkezett csapadék megállította, a töltések mentén pedig gyenge szivárgás észlelhető. A gátőrök ezért a védelmi fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot látnak el - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!