Belföld

2010.04.01. 11:39

Már nyomtatják a szavazólapokat az Állami Nyomdában

Már nyomtatják az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjait az Állami Nyomdában. A szavazólapokat és egyéb kellékeket keddtől szállítják ki - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjének szervezési helyettese, Zubor András csütörtökön a helyszínen, ahol bemutatták a dokumentumok előállítását.

MTI

Az Állami Nyomda budapesti géptermeibe és csomagolócsarnokába azért engedték be az újságírókat, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az országgyűlési választási papírok, illetve azokat miként csomagolják, "dobozolják" szavazóköri bontásban.
   
Zubor András tájékoztatása szerint a 8,5 millió szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket keddtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve az egyéni választókerületi székhelyekre, ahonnan később továbbítják a dokumentumokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

   
Az áprilisi országgyűlési választáson mintegy 8 millió, választásra jogosult ember szavaz, azaz valamivel több mint 5 százalékkal több dokumentumot nyomtatnak a szükségesnél. 
A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket - egyenként 12 kilogrammos csomagokban - 15 ezer dobozban juttatják el az említett központokba.
   
Zubor András elmondta: a hétvégén ülésezett a 176 országgyűlési egyéni választókerületi bizottság és a 20 területi választási bizottság, s jóváhagyták a szavazólapokat, amelyekre összesen 814 egyéni jelölt és 117 területi lista kerül fel. A legkisebb területi listás szavazólapot Somogyban fogják kapni a választók, azon csak négy párt szerepel, a legtöbb párt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listán lesz, összesen 9.
   
Egy szavazólapból a legkevesebbet Veszprém megyében készítik, mindössze 35 ezer példányt, a legtöbbet pedig a fővárosi listából nyomtatják, 1,5 milliót. A területi listás szavazólapok általában fekvő A4-es méretűek, ötnél kevesebb párt esetén, a fölött pedig nyújtottak. Az egyéni listás szavazólapok mindegyike - függetlenül attól, hogy azon hány jelöl szerepel - álló, A4-es formátumú.
   
A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, ez utóbbi egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt. Ha a szavazatszámláló bizottság bizonytalan a szavazólap eredetiségében, akkor akár UV-lámpával is ellenőrizheti a nyomtatványokat.
   
A szavazólapok és borítékok mellett a szavazókörökbe szállítanak további 120 kilométer nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat) és 120 ezer tollat. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják a voksolásnál.
   
A választáson 100 ezernél valamivel több elsőszavazó jogosult részt venni, ők emléklapot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól. 
A dobozok kiszállítása kedden indul, péntekig minden egyéni választókerületbe eljutnak a szavazóköri kellékek és nyomtatványok.
   
Zubor András kérdésre válaszolva elmondta: a választás nyomdai költsége 600-700 millió forint, a végleges költséget egyelőre nem lehet tudni, mivel befolyásolja az előállítandó termékek mennyiségét, hogy a második fordulót hány helyen kell megtartani.
   
A nyomda felkészült arra, hogy ha szükséges, akkor munkatársai (a nyomdai előállításban kétszáznál is többen vesznek részt, három műszakban) húsvét vasárnap, illetve hétfőn is dolgoznak, de erre a választás kiírásakor számítottak és úgy ütemezték az egyéb feladatokat, hogy időre végezhessenek a szavazólapok nyomtatásával.



Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!