Belföld

2010.01.12. 06:05

H1N1 elleni oltást kaptak, mégis betegek - vérmintát vettek a bakonyoszlopi gyerekektől

A védőoltás ellenére számos gyerek betegedett meg az új típusú influenzában egy bakonyoszlopi nevelőotthonban - olvasható a keddi Népszabadságban.

MTI

15: 10

Vérmintákat vettek laboratóriumi vizsgálatra a bakonyoszlopi nevelőotthon valamennyi lakójától, ugyanis a több mint negyven gyermek csaknem felénél annak ellenére jelentkeztek influenzás tünetek, hogy megkapták a H1N1 járvány elleni védőoltást - tájékoztatta Bujdosó László főorvos, a közép-dunántúli regionális tisztiorvosi szolgálat igazgatója kedden az MTI-t.

A vérvételt két hét múlva meg kell ismételni, ugyanis csak azután lehet majd bizonyosan megmondani, hogy milyen volt "az ellenagyag-képződés és annak dinamikája" a gyermekek immunrendszerében. A vérmintákban az úgynevezett "savpárok" vizsgálatát végzik el az Országos Epidemiológiai Központban, s mintegy két-három hét múlva tájékoztatja annak eredményéről az ÁNTSZ a nyilvánosságot - mondta Bujdosó László.
   
A főorvos hangsúlyozta, hogy a vérvizsgálat mellett  ellenőrzik a torokból vett mintákat is. Az otthon többségében fogyatékkal élő lakói közül háromnak a torokmintájából mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét. Korábban néhányan átestek bárányhimlős megbetegedésen is - tette hozzá.
   
Az igazgató ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az újinfluenza jelenléte még nem jelenti azt, hogy az megbetegedést is okozott, tehát a H1N1 vírus "felelős" a tünetekért. A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe".
   
A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.
   
A védőoltás nem jelent "üvegbúrát", tehát attól még bejut az ember szervezetébe a vírus, "ott van a torkunkban", csak nem képes megbetegedést okozni - fogalmazott a főorvos. Rámutatott arra is: a vakcináról nem lehet kijelenteni azt, hogy tökéletes és teljes biztonságot nyújt, de a klinikai tesztek során a 12 év alatti gyermekek 80 százaléka, a 12 év felettieknek pedig a 90 százaléka "produkált erőteljes immunválaszt" a védőoltásra. Nagyon lényeges ugyanakkor azt is tudni, hogy a többiek sem voltak közömbösek a védőoltásra, csak lényegesen gyengébben reagált az immunrendszerük.
   
A Bakonyoszlopon megbetegedett gyermekek antivirális gyógyszeres kezelést is kaptak - mondta a főorvos.

7:05

Palicsek Zoltán háziorvos még novemberben beoltotta a bakonyoszlopi nevelőintézet csaknem ötven lakóját. Ezért az orvost is megdöbbentette, amikor egy hete 19 gyereknél hirtelen jelentkeztek az influenzaszerű megbetegedés tünetei. Az orvos beszámolt arról, hogy az ÁNTSZ munkatársai által levett három mintából a vírusteszt igazolta a H1N1-vírus jelenlétét, és a szakma szabályai szerint a gyerekek azonnal vírusellenes gyógyszert kaptak. Mostanra szinte mindenki meggyógyult, szövődményekről nincs tudomása.


A Népszabadságnak a Veszprém megyei tiszti főorvos, Bujdosó László azt mondta: korai lenne elhamarkodott következtetésekre jutni a bakonyoszlopi nevelőintézet példájából. Arra a kérdésre, lehetséges-e, hogy az oltás nem elég hatékony a gyerekek körében, mert akkor erről tudniuk kellene az őket kezelő orvosoknak is, azt válaszolta: soha nem állították, hogy a vakcina teljes védettséget nyújtana, de nincs jobb eszköz az új vírus által előidézett járvány megfékezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!