Belföld

2009.12.03. 07:58

Újabb szűk esztendő

Minden eddiginél nehezebb év elé néznek az önkormányzatok, hallottuk a költségvetési koncepciók vitájában. A várható megszorításokról és a túlélési stratégiákról készítettünk körképet.

Zalai Hírlap

A jobboldali többségű közgyűlés felhívta a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzat kötelező feladatait veszélyezteti és súlyos eladósodáshoz vezet az állami normatívák drasztikus csökkentése, ami sem költségcsökkentéssel, sem saját bevételekkel nem pótolható.

A jobboldali többségű közgyűlés felhívta a kormány figyelmét arra, hogy az önkormányzat kötelező feladatait veszélyezteti és súlyos eladósodáshoz vezet az állami normatívák drasztikus csökkentése, ami sem költségcsökkentéssel, sem saját bevételekkel nem pótolható.

 

 

- A normatíva-csökkentés Zalaegerszeg önkormányzatának 1,4 milliárd forintos pozícióromlást jelent - nyilatkozta dr. Gyimesi Endre polgármester. - Ezt képtelenség kitermelni a működési költségek átrendezése nélkül. Az elvonás minden ágazatot érint, de talán a városüzemelés sérül most a legkevésbé. Az intézményrendszer finanszírozásának 2,5 százalékos csökkentése jelentős, de őszintén remélem, hogy kitermelhető. A cégeink keményebb megszorításban részesülnek, a bevételt termelő cégeknél 10 százalékos növekedést eredményező hatékonyságot várunk el, a támogatásban részesülők pedig nem kapják meg az idei szintű finanszírozást.

A költségvetés főösszegét mindössze 15,2 milliárd forintra tervezték, a működési hiányt pedig 737 millió forintra. A számok azonban minden bizonnyal kedvezőbben alakulnak, hiszen a központi költségvetésben is vannak pozitív változások, legalábbis az eredeti tervekhez képest. A kormány elállt a gyermekétkeztetés normatívájának csökkentésétől, s kisebb elvonással sújtja az alapfokú művészetoktatást.

- Ha a korábbi változatot, a közel 30 százalékos normatívacsökkentést fogadták volna el, két-háromszorosára kellett volna emelni a zeneiskolai tandíjakat. A központi elvonás 7,5 százalékos lesz, a következő tanévtől minimális tandíjemeléssel számolunk - jelezte Győrffyné Könczöl Tímea, a zalaegerszegi Pálóczi-zeneiskola igazgatója.

- Ha a korábbi változatot, a közel 30 százalékos normatívacsökkentést fogadták volna el, két-háromszorosára kellett volna emelni a zeneiskolai tandíjakat. A központi elvonás 7,5 százalékos lesz, a következő tanévtől minimális tandíjemeléssel számolunk - jelezte Győrffyné Könczöl Tímea, a zalaegerszegi Pálóczi-zeneiskola igazgatója.

 A Zrínyi-gimnázium igazgatója, Horváth Attila hangsúlyozta: még nem folytatták le a költségvetési tárgyalásokat a fenntartóval, ugyanakkor nem ért egyet a 2,5 százalékos intézményi elvonással.

– Hat-nyolc éve tart a forráselvonás az oktatásból, a költségvetésünk 99,5 százalékát már évek óta elviszi az intézmény fenntartása és a pedagógusok bére. Eszközfejlesztésre nincs pénz, csak pályázati támogatásból. Nem véletlen, hogy megint elhalasztják a kötelező eszközjegyzék bevezetését, mert az állam nem biztosítja az ehhez szükséges forrásokat.

Horváth Attila elmondta: azért sem ért egyet a fűnyíróelvszerű elvonással, mert a Zrínyi-gimnáziumot nem érinti a gyermeklétszám csökkenése. Ha mégis további megszorításokra kényszerülnek, nem tehetnek mást, mint több pénzt kérnek a diákoktól a szakkörökre, vagy rájuk hárítják a tantermi órakereten kívüli órák (például nyelvi órák) költségeinek egy részét.


Zalalövőn ugyancsak nagyon nehéz év elé néznek, a tervezett hiány most először  lépi át a százmilliós határt.

– Eddig is spóroltunk, a takarékoskodás aligha fokozható – bocsátotta előre Vertetics László polgármester. – Legfeljebb a civil szervezeteknek szánt kétmillió forintot vonhatnánk el, de ezt nem szeretnénk, mert több hasznot hoznak a városnak, mint amennyit költünk rájuk. Még az önállóan működő orvosi ügyeletben rejlik tartalék, de a zalaegerszegi központi ügyelethez csatlakozást eddig sem támogatta a testület, s szerintem ezután sem fogja.

A zalalövői óvoda kiadásait jövőre már csak felerészben, az iskoláét pedig alig 40 százalékban finanszírozza az állam, az összes többi költséget a fenntartó önkormányzatoknak kell kitermelniük.

– A költségvetést az is befolyásolja, hogy mi lesz a hegyhátszentjakabi iskolával, ahol 10 fő alá csökkent a gyermeklétszám. Úgy tűnik azonban, az idei 49 millió forint helyett 61 milliót kell hozzátenni az önkormányzatoknak az iskola működéséhez – számolt Gyarmati Antal, a zalalövői iskola igazgatója.

Nagykanizsán ugyan elfogadták a következő évi költségvetés koncepcióját, ám az előterjesztésben egyetlen fontos szám (főösszeg, tervezett hiány) sem szerepel. Ahhoz azonban nem kell jóstehetség, hogy kijelentsük: a jövő évnek lényegesen rosszabb feltételekkel vághat neki a város, mint az ideinek.

– Egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, de úgy tűnik, hogy a normatív támogatások összege jövőre mintegy 400 millió forinttal csökken – kezdte Marton István polgármester. – A bajt tovább tetézi, hogy az iparűzési adóbevételből is cirka 460 millióval kevesebbet remélhetünk az ideinél, arról már nem is beszélve, hogy az önkormányzat hitel- és kamattörlesztése jövőre eléri az 500 millió forintot. Mindezek ellenére nem tervezünk működési hiányt, a fejlesztési célú hitelfelvételünk ugyanis a plafon közelébe kerül jövőre, hiszen számos olyan uniós beruházás – térségi szennyvízprojekt, belvárosi rekonstrukció – kezdődik a városban, melynek önerejét biztosítani kell. Ezt pedig csak fejlesztési célú hitelekből tudjuk megoldani, számításaim szerint közel 2 milliárd forintra lesz így szükségünk. Marton István jelezte, a bevételek gyarapítása érdekében bérlakások és földterületek értékesítését tervezik. – Azt is meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzat önként vállalt feladatai közül mi az, ami elhagyható vagy csökkenthetű – folytatta a polgármester, aki szerint a kulturális szféra bizonyos területein biztos lesz megszorítás.

Zalakaros önkormányzatának is szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, a normatív támogatások csökkenése 140 milliós mínuszt eredményez.

– A működési és a fejlesztési célú kiadások terén is 100-100 millió forintos hiánnyal számolunk – mondta Szirtes Lajos polgármester, s hozzátette: az önkormányzatiság kezdete óta még soha nem kellett működési hiányt tervezniük. – Elsősorban azt kell megvizsgálnunk, miként tudnánk csökkenteni a működési kiadásokat, de az sem elképzelhetetlen, hogy a hiány egy részét hitelből kell finanszíroznunk.

Szerző: Szabó Judit, Pásztor András

Szerző: Szabó Judit, Pásztor András

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!