Belföld

2009.10.26. 16:20

Csokoládéosztás a parlamentben

Az Országgyűlés hétfői ülésnapjának elején, a napirend előtti felszólalások közben vitát váltott ki az, hogy a fideszes Pelczné Gáll Ildikó egy csokoládét, valamint egy napelemes tetőcserepet népszerűsített felszólalásában.

MTI/AP

Az üggyel a csütörtöki házbizottság is foglalkozni fog.

Kóka János szabad demokrata frakcióvezető napirend előtti felszólalásnak elején úgy vélekedett: a házbizottságnak állást kellene foglalnia arról, hogy milyen termékbemutatókra lehet igénybe venni a parlamentet, mert nyilván ez sok más magyar és nem magyar vállalkozást érdekelne.
Molnár Béla KDNP-s képviselő Kóka Jánoshoz intézve szavait ezután azt kérdezte: hogyan veszi a bátorságot az SZDSZ-es honatya arra, hogy Pelczné Gáll Ildikó magyar termékek érdekében tett felszólalását kifogásolja?
   
Frakciótársához hasonlóan vélekedett Eörsi Mátyás (SZDSZ) is, aki azt mondta, nem emlékszik, hogy az elmúlt 19 évben előfordult volna, egy csokoládégyár a saját termékeit osztogatta volna. Ha ez így megy tovább, az Országgyűlés "egyszerű piaccá változik", ahol ügynökök protezsálják termékeiket személyesen vagy parlamenti képviselőkön keresztül - mondta. Indítványozta, hogy a házbizottság lehető legszigorúbban tiltsa meg, hogy a parlament épületét bármely gyár saját termékeinek reklámozására használja fel.
   
Katona Béla, az Országgyűlés elnöke jelezte, a testület következő ülésén foglalkoznak az üggyel.
   
A vitát az váltotta ki, hogy az ülésterembe érkező képviselőknek és az újságíróknak, szakértőknek nemzetiszínű szalaggal átkötött, magyar csokiszeletet, valamint ismertetőt osztogattak egy másik magyar termékről, a napelemes cserépről. Az akció Pelczné Gáll Ildikó, az Országgyűlés fideszes alelnökének felszólalásához kapcsolódott, és célja - titkárságának vasárnapi tájékoztatása szerint - az volt, hogy felhívja a figyelmet a KKV szektor nehéz, már-már kilátástalan helyzetére, előnytelen piaci pozíciójára a multinacionális cégekkel szemben. A politikus az ülésteremben fel is emelte a csokoládét, amely jól látható volt a televíziós közvetítésben is.
   
Az MTI úgy tudja, a fideszes politikus előre bejelentette az akciót a házelnöknek, aki annyit kért, hogy ne az ülésteremben osztogassák az édességet, illetve a termékismertetőt, hanem azon kívül.
Arra már korábban is volt példa, hogy egy-egy képviselő az ülésteremben valamilyen tárggyal akart nagyobb nyomatékot adni a felszólalásának. Konkrét termékek esetében azonban a hétfőinél "szelídebb" akciók történtek korábban - idézte fel az MTI-nek az Országgyűlés egyik vezető munkatársa. Emlékeztetett arra, amikor Hörcsik Richárd (Fidesz) rendszeresen elhelyezett maga előtt egy tokaji bort, amikor a névhasználatról szóló nemzetközi vitáról beszélt a parlamentben.
   
Az Országgyűlés Házszabályában nincs korlátozás az ilyen és ehhez hasonló esetekre, a parlamentben - igaz, az üléstermen kívül - rendszeresen megjelennek különböző, főleg élelmiszeripari cégek kóstolókkal, bemutatókkal.
   
Az elmúlt években több emlékezetes eset is volt, amikor a képviselők szokatlan módon akarták felhívni a figyelmet mondandójukra: Demszky Gábor a kilencvenes években egy géppuska hevederét vitte be az ülésterembe, egy másik alkalommal pedig a szabad demokrata frakció tagjai maszkot vettek az arcukra. A Fidelitasos parlamenti képviselők táblát vittek be az ülésterembe, és egyforma pólóban demonstrálták is álláspontjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!