Belföld

2009.09.24. 17:48

Mindenki a zsebében érzi majd a 2010-es költségvetés pozitív hatásait

Budapest - Mindenki a zsebében érzi majd a 2010-es költségvetés pozitív hatásait - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek arra reagálva, hogy Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője kijelentette, a Fidesz szerint a 2010-es költségvetés negatív hatásait mindenki a saját bőrén fogja érezni.

MTI


Több marad a zsebben 

Szollár Domokos a jövő évi költségvetés kedvező hatásai példaként említette, hogy másfél havi bérrel több marad az emberek zsebében jövőre. Hozzátette: ez annak az eredménye lesz, hogy a jövő évi költségvetés "bebetonozza" az adócsökkentést. Így 10-ből 9 ember többet visz haza jövőre - hangoztatta.

Kiemelte: a jövő évi büdzsé másik fontos eleme és érdeme, hogy a vállalkozások is jobban járnak, hiszen 400 milliárd forint többletet hagy náluk a kormány a járulékok csökkentésével. Mindezt úgy, hogy Magyarország és a gazdaság a válság következtében kötött pályán mozog - emlékeztetett. 

Mint mondta, két év alatt összesen mintegy 7,5 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye, és az ország körülbelül egyhavi bevétellel kevesebbel gazdálkodhat.

Ilyen helyzetben válaszút előtt áll a kormány, hogy miként pótolja a kieső bevételeket: vagy kölcsönkér, és akkor az adósságállomány nő, vagy megszorít, illetve adót emel, vagy pedig az állam intézményrendszerén spórol. A Bajnai-kormány az utóbbi utat választotta - mutatott rá.

„Csodák nincsenek”

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a jövőre felálló új kormány természetesen átírhatja vagy visszavonhatja a költségvetést, de csodák nincsenek. Homokból épít várat, aki csodát vár - fűzte hozzá.

Szollár Domokos kitért arra is: az ország stabilitásának szempontjából a "szent és sérthetetlen" jövő évi 3,8 százalékos hiánycél nem változhat. Ennek elérésére a legtöbb helyen vissza kell fogni a költekezést, ezt szolgálja az önkormányzati rendszer 85, a közösségi közlekedés 40, illetve a központi költségvetési szervek 215 milliárdos költségcsökkentése.

Hangsúlyozta: a kormány szigorú költségvetést fogadott el, de ez a büdzsé azon túl, hogy fedezetet nyújt a jövő évi adócsökkentésre, többletet is biztosít néhány kiemelten fontos költségvetési területen. Példaként említette, hogy a közbiztonságra az idei évhez képest mintegy 8 százalékkal, összesen 23,5 milliárd forinttal fordít többet a kabinet. Ide sorolta továbbá az egészségügyet: gyógyító-megelőző ellátásra - mint ismertette - 719 milliárd forintot fordít a kormány, ami ötmilliárddal több, mint tavaly.


Uniós források is segítenek

A kormányszóvivő kiemelte az Út a munkába munkahelyteremtő programot is, továbbá azt, hogy 700 milliárd forint uniós forrást csoportosít át a kormány a gazdaság élénkítésére és fejlesztésére.

Szollár Domokos közölte: soha ennyi pénz nem jutott még Magyarországon gazdaságfejlesztésre.


„Ez a költségvetés veszélyes Magyarországra”

Előzőleg Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője csütörtöki budapesti sajtóértekezletén úgy fogalmazott: a büdzsé intézkedései az emberek mindennapjait teszik érezhetőbben nehezebbé. Napról napra egyértelműbbé és cáfolhatatlanabbá válik, hogy ez a költségvetés veszélyes Magyarországra, a magyar gazdaságra és a magyar emberekre - mondta az ellenzéki politikus.

Véleménye szerint a kormány folyamatosan hazudik az embereknek, hiszen miközben elveszik a pénzt, azt akarják "hamis propagandájukkal" elhitetni, hogy jobb lesz mindenkinek.

Szijjártó Péter többi között azt mondta: azt is lehetett hallani korábban, hogy a biztonság az egyik legfontosabb feladat lesz, ám nehéz elképzelni, hogyan lesz nagyobb a biztonság kevesebb rendőrrel, vagyis a biztonság elsődlegessége sem volt igaz - mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A Magyar Nemzet csütörtöki számában írta, hogy az országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére több főkapitányságnak is csoportos létszámleépítésről kell döntenie.

Álláspontja szerint hasonló a helyzet az oktatásban, mint a rendőrségnél, hiszen tanárokból is kevesebb lesz. Ezzel szintén a Magyar Nemzetben megjelentekre utalt, a lap ugyanis csütörtökön azt írta, a vártnál sokkal több, összesen hatezer pedagógus vesztette el állását az idén.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!