Belföld

2009.09.12. 07:28

Házhoz jön a csirkecomb - De kinek éri ez meg?

Megyei összeállítás - Az egyik egy ismert táncdal zenéjével hívja fel magára a figyelmet, a másik saját dallamot játszik, a harmadik egyedi dudaszóval csábít. A hangok gazdája pedig pékárut, tejterméket, húst vagy éppen gázpalackot hoz a falubelieknek.

Mórocz Zsolt


Vásárlás dallamra



    Bár az óra még a hetet sem ütötte el, Zalaszentmártonban már a mozgó péket várják.

- Megkönnyíti az életünket, hisz nem kell naponta friss kenyérért szaladgálni, de a bolt azért hiányzik, főleg az időseknek - kezdi Brunner Gézáné, aki testvérével várakozik a hűvös őszi reggelben. A bolt azonban tán már három éve is van, hogy bezárt, elmélkednek.

- Napjában két kenyeres is jön hozzánk, az egyik a pékárun túl szalámit, tejterméket, száraztésztát is árul, de vehetünk helyben húst vagy gázpalackot is, így a nagybevásárlás havonta-másfél havonta válik csak aktuálissá - veszi át a szót Nagy Győzőné.

- Jobb ellátás van, mint városon, hiszen itt még a tölcséres fagylaltot is házhoz hozzák, s hetente több zenélős autó is meglátogat bennünket - szól közbe egy másik várakozó, a mozgóárusok közt veteránnak számító jégkrémesekre utalva.

Azért persze a bolt mégiscsak jobb lenne, igaz, teszik hozzá a beszélgetőtársak, ott meg képtelenség lenne ekkora kínálatot felvonultatni.




Kenyér, szalámi, hús a mozgóboltból

A mintegy hatvan lelket számláló faluban tápot is vásárolhatnak a ház előtt, meséli a nyugdíjas Tóth Istvánné.

- A macskáimnak szoktam nála eledelt venni - jegyzi meg az asszony, hozzátéve: bár sok minden házhoz jön, a nagyobb bevásárlást azért a fia intézi a városban.

Horváth István több mint egy évtizedig üzemeltetett vegyesboltot a településen, a hét három napján. Mint fogalmaz, haszna az utolsó években már nem nagyon volt, noha akkor a mozgóárusoknak még híre sem volt a környéken. Jelenleg három boltja van.

- Az eltérő termékkör miatt igazi konkurenciát nem jelentenek a mozgóárusok, télen, a súlyos mínuszokban pedig senki nem szeret kint várakozni a bizonytalan időpontban érkező kocsikra azért, hogy kenyeret vegyen. Vannak vásárlóink, akik, bár korábban elpártoltak, később visszatértek hozzánk - jegyzi meg a vállalkozó.

A szentpéterúri Török Pékség három éve foglalkozik mozgóárusítással, igaz, csak két településen. Kocsijuk a hét hat napján kínálja a pékárut.

- Pici pékség vagyunk, kizárólag a környező települések kereskedéseibe szállítunk, kivételt képez ez alól Pacsa, ahol csak mozgóboltunkból juthatnak hozzá a vásárlók termékeinkhez, amelyekre nagy igény mutatkozik - fogalmaz a bt. vezetője, Török István. - Bővítésen nem gondolkodunk, a többi mozgóárus jelentette konkurenciával pedig kénytelenek vagyunk együtt élni.



Többen megtagadták, de már nészerű a mozgóbolt

    Sem Zalaszentmártonban, sem Pacsán nem ütközött ellenállásba a tevékenység, válaszol érdeklődésünkre Török István. A kérdés persze nem véletlen, négy évvel ezelőtt ugyanis komoly harc kezdődött a pékáruk kereskedelmében a mozgóboltok megjelenésével. Akkoriban, a helyi üzletek védelmében, több jegyző megtagadta beleegyezését a mozgóboltos értékesítéstől, amit a megyei közigazgatási hivatal aztán felülbírált.

Nagykapornakon a két élelmiszerbolt mellett fél tucat mozgóárus járja az utcákat, tudjuk meg Kövécsné Kozma Györgyi körjegyzőtől.

- Úgy veszem észre, itt nem okozott problémát a mozgóárusok megjelenése, hozzám legalábbis ilyen jellegű panasz nem érkezett, nem úgy a körjegyzőség kisebb településein. Padáron például az ÁFÉSZ által üzemeltetett vegyesboltot nagyon érzékenyen érintette a mozgó konkurencia.

A mozgóárus működési engedélyét a székhelye szerinti illetékes jegyző adja ki, az érintett települések jegyzői pedig hozzájárulnak ehhez. Nagykapornakon sem közterület-használati díjat, sem iparűzési adót nem kell fizetniük ezeknek a vállalkozóknak.

- Ahol pénzt kérnek a helyért, oda nem megyünk, hisz a forgalom nem garantált, a mínuszból pedig nem lehet fizetni - tartja Hoss József, aki négy éve, külföldi mintára indította el két kocsiját, emellett Söjtörön húsboltot üzemeltet. Szerinte a konkurencia ellen a személyes kapcsolat, a kiszámítható érkezés és a minőség jelent védelmet. - A lakosság igényli, volt, ahol még aláírást is gyűjtöttek értünk, s ha okos a kereskedő, ő is pártolja, mivel az általunk kínált friss hús helyben tartja a lakosságot, a városba ugyanis a helyi üzletben nem kapható hústermékekért mennek be leginkább - fogalmaz a vállalkozó, aki most körülbelül hatvan települést lát el. - Búcsúkor s a nagyobb mezőgazdasági munkák idején megélénkül a kereslet, a disznóvágási szezon azonban már falun is a múlté, a forgalom inkább nyáron esik vissza.

Hoss József beszállítójához, a Tóth-Hús Kft.-hez is megérkezett már az a két autó, amely a Budapest környéki kistelepüléseken árusít majd házi tejet s friss húst. Indulás rövidesen.

- Úgy vesszük észre, falun a füstölt, házias termékeket keresik s a tőkehúst, ám azt is látjuk, hogy a mozgóárusítás a városban nem működne - mondja Paál Péter, a kft. ügyvezető igazgatója. - Ugyanakkor a falvakban, ahol a multik miatt egyre több bolt megy tönkre, nő az igény a mozgóboltokra. Gyakori, hogy a nyugdíjas szomszéd több család listájával érkezik a húsoshoz.

A mozgóboltokban látja a jövőt a Magyar Pékszövetség is. Buzsáky Ferenc, a szervezet régiós társelnöke, a Korona Pékség vezetője szerint is fontos, hogy a pékek saját üzletükben árusítsák termékeiket.

- Ha ez a jövő, természetesen mi sem zárkózunk el a mozgóboltok indításától, ám csak tisztességes piaci versenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!