Belföld

2009.08.28. 07:32

Akad, aki tesiből is megbukott - Iskolai való világ, pótvizsgával

Nagykanizsa - Elsüllyedtem volna szégyenemben, nem bírtam volna ki, ha osztályt kell ismételnem! Már az is megfordult a fejemben, hogy elmegyek egy másik iskolába, de szerencsére sikerült, így végül is maradhatok.

Kelemen Valéria

A fentieket a 16 éves Nikolett mondta mosolyogva, miután kiderült: sikerült kémiából a javítóvizsgája a Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában.

- Általánosban végig jó tanuló voltam, de bekerülve ebbe az új közegbe, annyi ismeretlen tantárggyal - például gazdasági környezet, viselkedéskultúra, gasztronómia - kellett megküzdeni, hogy csak kapkodtam a fejem - mondta Niki. - Kémiából azért buktam meg, mert nem is szerettem, s nem is tanultam annyit, amennyit kellett volna, de ez jövőre másképp lesz! 


Öröm a Thúryban. Gond Zoltán igazgatóhelyettes (háttérben) kihirdeti a javítóvizsgák eredményét
Fotó: Varga György

Niki édesanyja elmondta: nehéz volt megemésztenie, hogy megbukott a lánya, főleg azért, mert jó képességűnek tartja:

- Egy kicsit én is hibás vagyok, hogy idáig fajult a dolog. Egyedül nevelem a három gyereket, s mivel egész tanévben a vendéglátásban dolgoztam, s későn értem haza, inkább csak telefonon váltottunk szót. A tanév végén leültem Nikivel beszélgetni, s elmondtam: többet várok tőle. Mivel már új munkám van, tudok segíteni a tanulásban. Nagyon sokat tanultunk, volt, hogy napi öt-hat órát is, s mindenből kikérdeztem. S bár júniusban csalódtam benne, most büszke vagyok rá, hogy sikerült neki.

Miután Gondi Zoltán igazgatóhelyettes kihirdette az eredményt, Nikivel együtt örült osztálytársa, Szandra is.

- Fizikából buktam, mert elhanyagoltam a tanulást - mondta Szandra. - Nagyon megijedtem az osztályismétléstől, nem akartam új osztályba kerülni, s már most elhatároztam: jövőre semmiből sem pótvizsgázom. Nem akarok nyáron tanulni.

- Az osztályunkból többen is megbuktunk vállalkozásgazdaságból, s nem is jött el mindenki a mai javítóvizsgára - árulta el a majdnem 18 éves Péter. - Az igazgatói posztra pályázó tanárnőt nem szerettük, s aláírást is gyűjtöttünk ellene, hogy ne ő legyen az igazgató. Lehet, hogy mi is hibáztunk, mert sokszor zavartuk beszélgetéssel az óráit. Szerencsére sikerült a javítóvizsgám, így a tantárgytól és a tanárnőtől is megszabadulok. Soha életemben nem buktam még, így ez jó lecke volt számomra. 


Grafika: Urbanics Pál

A Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában a 2008-2009-es tanévben 91 diák bukott, s közülük csupán 45 fő tett sikeres javítóvizsgát, 46-nak osztályt kell ismételni. Az igazgatóhelyettestől hallottuk: sokan el sem mentek pótvizsgázni, eleve feladták a küzdelmet. Mert vagy eleve belenyugodtak az osztályismétlésbe, vagy a nyaralást, a könnyed nyári vakációt választották...

A nyár végi pótvizsga időszak persze nem csak a nagykanizsai kerisek nyarát árnyékolta be: a felkészülési kényszer, csak Zala két nagyvárosában, Egerszegen és Kanizsán, 1274 középiskolás és 140 általános iskolás diák vakációját mérgezte meg, ennyinek virított ugyanis legalább egy egyes a bizonyítványában. 


Idegen nyelvi javítóvizsga a Zsigmondy és Széchenyi középiskolában. A háttérben a tanárok: Jánoki Katalin, Frazon István és Farkas Magdolna. Az intézményben a 382 bukott diák közül végül is csupán 192 jelentkezett vizsgára
Fotó: Varga György

A kanizsai Zsigmondy Vilmos-Széchenyi István Szakképző Iskola pótvizsgára váró diákjai közül sikerült néhánnyal szót váltani, s bizony, ezekből a beszélgetésekből nem túl vidám kép rajzolódott ki a való világról. Az egyik sarokban, könyvekkel és füzetekkel felszerelkezve ült egy szőke lány, akitől megtudtuk: első zsigmondys évében rögtön öt (!) tárgyból bukott.

- Töriből már általánosban is gyenge voltam, csak azt tanultam meg, amit muszáj volt, a fizikához pedig lövésem sincs. Ráadásul az utolsó dolgozat idején éppen fogorvosnál voltam, másnap pedig már nem írhattam meg - mondta Annamária. - Tesiből azért buktam meg, mert nem öltöztem át az órákra, az infóhoz sem értek, pedig msn-en és a skype-on jól nyomom, kémiából pedig tankönyvem sem volt. De már van ám, mert nyárra elkértem az egyik osztálytársamét!

Annamáriát nem izgatta túlzottan a pótvizsga, azt mondta: kilencedikben rajta kívül is sokan megbuktak, legfeljebb évet ismétel.

Szintén kilencedikes volt Evelyn, aki fizikából kényszerült pótvizsgázni.

- Osztályunk több mint fele megbukott fizikából, persze ez engem nem vigasztal, főleg, hogy félévkor még kettes voltam - mesélte a lány. - Aztán a második félévben volt egy nem túl szerencsés beszólásom, ami szerintem hozzájárult a bukáshoz. Most két héten át minden reggel és sokszor éjjel is tanultam, mert mindenképp át akarok menni, hiszen a 9-10. osztály elvégzése szükséges ahhoz, hogy szakmát tanulhassak. A szüleim nem örültek, de meg nem ölhettek. Azért vagyok itt, hogy bizonyítsak. Főleg magamnak akarok megfelelni. S persze a barátaimnak is, akik bíznak bennem.

- Négy tantárgyból buktam tizedikben, holott kilencedikben még egyből sem - mondta Józsi, aki úgy véli: a lustasága vezetett ehhez. - Nem keveredtem rossz társaságba, egyszerűen ellustultam, s az utolsó hetekben már képtelen voltam javítani. Egész nyáron tanultam, külön tanárhoz is jártam, jó lenne, ha sikerülne a pótvizsga. Ha mégsem, akkor is maradok ebben a suliban.

A fiút édesanyja is elkísérte a javítóvizsgára, aki elmondta: semmiféle retorzió nem lesz, ha nem sikerül vizsga.

- Van, aki azt mondta, megöli a gyerekét, ha osztályt ismétel, de ezzel viccelni sem szabad! Mi attól még ugyanúgy fogjuk szeretni a férjemmel, s ha nem így volna, nem is lennék itt vele - így az anyuka. - A nagylányunk egyetemista, de a fiúnk nem olyan jó képességű. A szövegértéssel és az írással is gondjai vannak, hiába járattuk egész évben külön tanárhoz. Sajnos ez van. Nem a tanárokat hibáztatjuk, neki megy nehezen a tanulás.

Laukó Emőke igazgatóhelyettestől megtudtuk: a Zsigmondy SZKI 1200 diákjából 382 bukott meg, 192 jelentkezett a javítóvizsgára, a többi eleve feladta, beletörődve az osztályismétlésbe...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!