Belföld

2009.07.06. 15:00

A Mónika-show miatt sötétül el az RTL Klub: perel a csatorna?

Budapest - A médiahatóság szerint súlyos, de a fokozatosság elvét figyelembe vevő döntést hoztak, amikor félnapi képernyő-elsötétítéssel sújtották az RTL Klubot; a kereskedelmi csatorna hétfői közleménye szerint a társaság mély csalódottsággal és értetlenséggel értesült a határozatról.

zaol.hu

"Voltak már a műsorral problémák, nem először került a Mónika show valamelyik adása a testület elé" - mondta Berényi Diána sajtófőnök, alaptalannak nevezve azt a kifogást, hogy aznap büntetett a testület, amikor az RTL Klub aláírta a műsorszolgáltatási szerződés módosítását, amely egyebek mellett kimondaná, a jövőben elsötétítés helyett pénzbírságot szabna ki az RTL Klubra az ORTT.

Az aláírt dokumentumot aznap a kereskedelmi csatorna illetékesei ugyan beküldték a médiahatósághoz, de ott később került rá aláírás, így az a szankció kiszabásakor még nem volt érvényben - tette hozzá, jelezve: a megállapodás a hatályba lépés utáni eljárásokra, nem pedig a döntésekre vonatkozik.

Az RTL Klub - hétfői közleménye szerint - tartalmában is vitatja a médiahatóság döntését, egyebek mellett azzal érvelve, hogy "a pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem"; érvelésünk szerint ezzel "éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól". 

Pénteken számolt be az MTI arról, hogy tizenkét órás - déltől éjfélig végrehajtandó - képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot a médiahatóság; a kereskedelmi csatorna március elején egy délutáni talksow-jában két, szexualitással kapcsolatos témát is tálalt, az ORTT szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő módon. 

Rényi Ádám, a kereskedelmi csatorna kommunikációs igazgatója már akkor közölte az MTI-vel: pert indítanak az álláspontjuk szerint nagyon túlzó szankció miatt. Hozzátette, hogy eddig kétórás volt a leghosszabb, rájuk kiszabott elsötétítés, ennek hatszorosa a mostani.

"Megdöbbentőnek" nevezte a döntést azért is, mert éppen annak kiszabása napján írták alá az ORTT-vel műsorszolgáltatási szerződésük módosítását, ebben pedig az áll, hogy e szankció helyett a jövőben a bírságolást alkalmazza a médiahatóság. Mint mondta, "a nézők érdekét is ez a megoldás szolgálja".

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!