Belföld

2009.06.04. 10:19

Vadnyugati állapotok? Orbán Viktor szerint kudarcoktól szenved az ország

Zalaegerszeg - Felelősségre vonás a rossz kormányzati döntések miatt, fájdalom nélküli fordulat, munkahelyteremtés, csökkenő terhek - ezt ígéri az EP-választás kampányában a Fidesz elnöke.

Horváth A. Attila

Feltéve persze, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nemcsak a most vasárnapi, hanem az országgyűlési választásokon is stabil többséget szerez majd. Orbán Viktor szerint az európai parlamenti választások közvetlen hatással lesznek a magyar belpolitikára, így aztán a kampányfinisben elsősorban a hazai kormányzat teljesítménye és a majdani kurzusváltás mikéntje áll a Fidesz-kommunikáció középpontjában. A keddi zalaegerszegi nagygyűlés előtt kértük interjúra a pártelnököt.

 

- Ön a közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott a minap: más hangon szól majd június 8-án, ha szoros Fidesz-győzelem születik, és más hangon, ha elsöprő többséget szereznek az EP-választáson. Nem értékelik túl a vasárnapi voksolás hazai következményeit?

 

- Magyarország ma kudarcoktól szenved, és legyen szó családról, magánemberről vagy az egész ország közösségéről, mindenki e kudarc okait keresi. S mivel a kudarcokat a rossz kormánypolitika okozta, a választás az elmúlt hét év kormányzati teljesítményéről is szól majd.

 

 

 

- De valóban számolnak még előrehozott választással? Sokak szerint a Fidesznek kényelmes, ha a kormány elvégzi a piszkos munkát , és a következő választásokig egyensúlyba hozza az államháztartást.

 

- Az elmúlt hetek igazolták: minél tovább marad hivatalban a Bajnai-kormány, az ország annál rosszabb állapotba kerül. Teljesen más úton kell elindulnunk, ha a válságot kezelni akarjuk; megszorításokkal, a fogyasztás visszafogásával, adóemelésekkel és a gazdaság megfojtásával nem lehet eredményt elérni. A magyar gazdaságnak nem pénzügyi, hanem reálgazdasági problémái vannak: az a baj, hogy hiányzik egymillió munkahely, és amíg ezeket nem hozzuk létre, addig minden pénzügyi egyensúly, ami kialakulhat egy-egy megszorítással, csak átmeneti lehet.

 

 

 

- Milyen változást ígérnek önök? Nem lesz vér, verejték? Hiszen ha valóban csak romlik az ország helyzete, szükség lesz a tűzoltásra. Terveznek megszorításokat?

 

- Munkahelyteremtő lépéseket tervezünk. Először is azt tapasztalják majd az emberek, hogy az összes felesleges bürokratikus kényszer, ami ma nyomasztja a vállalkozókat és a munkavállalókat, radikálisan csökkenni kezd, már az első naptól. Emellett érzik majd, hogy a politikába visszatért a felelősség, tehát az elvégzett munkáért, az elkövetett hibáért felelősséggel kell tartozni, és lesz felelősségre vonás is. Nem lehet annyiban hagyni az ügyeket, amelyekben eltűntek a közpénzek...

 

 

 

- A felelősségre vonásról sokunknak eszébe jut Keller László közpénzügyi államtitkár szerepe 2002 után: az MSZP kormányra kerülésével az ő feladata lett a fideszes ügyek vizsgálata. Akkor önök rendkívül sérelmezték ezt az eljárást, a sok feljelentést.

 

- Mi törvénytisztelők vagyunk, ezért az elszámoltatás szigorúan alkotmányos keretek között marad. De visszatérve az előző kérdésre: csökkentjük az adóterheket, átláthatóvá alakítjuk az adórendszert, majd a családok életét megkönnyítő támogató intézkedéseket hozunk. Biztosítani fogjuk, hogy aki tisztességesen dolgozik, tisztességesen meg is tudjon élni.

 

 

 

- A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, a legnagyobb problémánk az államadósság. Ennek mértékét hogyan kívánják csökkenteni?

 

- Eddig minden ország, amelyik gyors és nagyarányú adócsökkentést mert végrehajtani, fél éven belül a kisebb adókulcsokból több pénzt szedett be, mint korábban. A túladóztatott gazdaságnak az a tulajdonsága, hogy az adók látszólag magasak, mégis aki csak tud, kicsúszik alóluk, így a szürkegazdaság megnő. Magyarországon a nemzeti össztermék 25-30 százaléka ma a szürkegazdaságban van. Ha ennek csak a felét vissza tudjuk hozni az adózó gazdaságba, máris több a bevételünk. Tehát én az adócsökkentést bevételnövelő eszköznek tartom. A szlovákoknak és a románoknak mindenesetre bevált a módszer.

 

 

 

- Apropó Szlovákia: odaát a kormányfőtől a szélsőjobboldalig sokan bírálták esztergomi beszédéért, amelyben a Kárpát-medencei magyarság érdekeit reprezentáló EP-képviselőket említett.

 

- Ennek a konfliktusnak nem tulajdonítok jelentőséget, sokkal inkább kampányjelenségnek tartom. Ugyanakkor látszik, hogy egyes országok még mindig nem értik, miről szól az unió. Egy magyar képviselő nyilvánvalóan nemcsak a magyarországi magyarok, hanem minden magyar érdekét képviseli az Európai Parlamentben.

 

 

 

- Talál kivetnivalót Áder János angoltudásában?

 

- Mi magyarul szoktunk beszélni.

 

 

 

- Világos, de az EP-ben kapcsolati tőkét építeni nehéz lesz magyar nyelven.

 

- A magyar az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, úgy gondolom tehát, meg tudják oldani a kommunikációt.

 

 

 

- Az FAZ-nek adott interjújában ön tett egy markáns kijelentést: a vadnyugaton voltak olyan közállapotok, mint ma a magyar vidéken.

 

- Igen, az egyre veszélyesebb bűnözésről beszéltem.

 

 

 

- Valóban ennyire súlyos a helyzet?

 

- Mit nevezünk vadnyugati állapotnak? Amikor az állam nincs jelen. Ez a helyzet Magyarországon: nincs rendőrőrs, nincs körzeti megbízott, miközben ezeken a területeken követik el a legtöbb bűncselekményt. Az államnak kötelessége, hogy származásra való tekintet nélkül minden magyar állampolgárnak garantálja a védelemhez való jogát. A közbiztonság, közrendvédelem területén radikális változásra van szükség.

 

 

 

- Ez több rendőrt jelent?

 

- Több rendőrt, jobban finanszírozott és irányított rendőrséget, és annak a tudatnak a kialakítását, hogy nincs kockázatmentes bűnözés. Szigorúbbak lesznek a büntetési tételek. Rendet, nyugalmat fogunk teremteni Magyarország minden szegletében.

 

- Van e struktúrában helye a Magyar Gárdának?

 

- A Magyar Gárda azért jött létre, mert az állam e területekről kivonult. Ha az állam rendet tart, akkor semmiféle félkatonai szervezetnek nincs létjogosultsága.

 

 

 

- Ön szerint a gárdisták belátják ezt, és önként levetik az egyenruhát?

 

- Minden ilyen szervezetet a közigény tart életben. Amint nem lesz igény, megszűnnek.

 

 

 

- A Fidesz ellenfélként kezeli a Jobbikot. A szellemiséggel nem értenek egyet, vagy konkurenciát látnak a pártban?

 

- Ha az ország bajait orvosolni akarjuk, erős kormányra van szükségünk, ahhoz pedig stabil parlamenti többség kell. Tehát egy irányba érdemes szavazni, hiszen ha megint koalíciós kényszer jön létre a jobboldalon, akkor a munkánkat fele hatékonysággal tudjuk végezni. Ezért nekünk mindenki ellenfelünk, aki abban érdekelt, hogy a Fidesz gyengébb legyen. Én egyébként azt sem tartom természetesnek, hogy egy néhány százalékos párttal ennyit foglalkozzunk.

 

 

 

- A radikális elégedetlenkedőkkel viszont számolniuk kell, hiszen ők utcára vonulhatnak egy Fidesz-kormány alatt is.

 

- A kormánnyal szembeni kritikák minősége összefügg a teljesítményével. Ha jól teljesít, nem csapja be az embereket, akkor a kritika nem olyan éles, bántó és elsöprő erejű, mint amilyen a mostani kormánnyal szemben megmutatkozik.

 

- Az offshore cégek ügye kiverte a Fidesznél a biztosítékot, de valóban kardinális költségvetési probléma az, hogy vannak vállalkozások, amelyek nem itthon adóznak?

 

- Hogy mekkora kárt okozott a magyarországi adófizetés elkerülése, majd akkor tudjuk megmondani, ha teljes képet kapunk a kivitt összegekről. Abban viszont biztos vagyok, hogy komoly politikai, illetve demokráciaproblémáról van szó. Valaki éveken keresztül azon dolgozik, hogy ne adózzon Magyarországon, illetve ilyen tanácsokat ad vállalkozóknak, majd kormányra kerülve azt mondja, nincs bevétele a költségvetésnek, ezért elkezdi az emberektől elvenni a pénzt. Ez egy újgazdag, szűk réteg bántó tempója, ami elfogadhatatlan, hiszen a demokrácia alapjait tagadja. Ha a vezetőknek nem is sikerül példát mutatniuk, azért rosszabbak nem lehetnek azoknál, akiknek a vezetésére vállalkoztak. Ezért neveztem civilizációs botránynak az ügyet.

 

 

 

- E téren is lesz felelősségre vonás?

 

- Minden erőnkkel azon leszünk.



Egyre nagyobb a Fidesz-tábor
Orbán Viktornak a friss közvélemény-kutatások szerint lehet oka optimizmusra. A biztos pártválasztók körében áprilisban több intézet is 70 százalékos, míg a teljes lakosság körében 30-40 százalékos Fidesz-támogatottságot mért. A Századvég-Forsense májusi adatai szerint tovább nôtt a két nagy párt közötti különbség, s az EP-kampány hajrájára sikerült a Fidesznek másfélszeresére növelnie bázisát az év eleji állapothoz képest


ZH fotók: Pezzetta Umberto



Kapcsolódó cikkeink - kattintson a címekre!

Botrányról és változásról (képgalériával) 

Zalaegerszeg - A magyarok uniós képviseleténél húsbavágóbb kérdésekről is szavazunk vasárnap: arról, folytatódjon-e a szocialista kormányzás hétéves története.
- Június 7-e után a belpolitikában minden attól függ, mennyien megyünk el szavazni. Hiszen ha milliók mondják, hogy elég, attól libabőröznek majd a hatalmasok, és rájönnek, egy országgal állnak szemben - mondta Orbán Viktor keddi kampánybeszédében. 

Orbán Viktor zalaegerszegi látogatása képekben - több százan hallgatták Fidesz elnökét 

Zalaegerszeg - Országjárásra indult az európai parlamenti választások kampányának utolsó hetében Orbán Viktor. A Fidesz elnöke kedden Zalaegerszegre látogatott, s a polgármesteri hivatal előtt tartott választási nagygyűlésen mondott beszédet.







Fotók: Pezzetta Umberto


További képek itt! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!