Belföld

2009.06.22. 06:28

Intim szféra, nők előnyben

Zalaegerszeg - Hazánkban évente mintegy 500 nő hal meg méhnyakrákban, miközben Európa fejlettebb országaiban gyakorlatilag nincs halálos áldozata e kórnak. Az ok, nálunk a nőknek csak töredéke jár rendszeresen szűrésre. Holott, ha időben kiderül a baj, tízperces műtéttel teljesen gyógyítható.

Magyar Hajnalka


Behívják őket, de nem mennek...

- Jaj, az elsőnél izgultam nagyon, de minden rendben ment - osztja meg velünk élete első önálló kenetvételének lámpalázas emlékét Mesterné Tóth Anikó teskándi védőnő. Szűk egy hete történt a dolog, s Anikó, átesve a tűzkeresztségen, azóta már jó pár további hölgynél is elvégezte a mintavételt. Országos projekt indult ugyanis, melynek keretében immár nemcsak a nőgyógyászok, hanem az erre kiképzett védőnők is elvégezhetik a méhnyakrák kimutatásához szükséges mintavételt. (Amúgy a világ számos országában régóta bevett gyakorlat ez.) A 110 önként jelentkező közül 14 zalai, a védőnők szakmai kihívást láttak e lehetőségben. Valamennyien budapesti elméleti képzésen, kétnapos kommunikációs tréningen és kórházi gyakorlaton vettek részt, mielőtt önállóan munkához láttak.

A vizsgálathoz szükséges kenetet a hüvelyből nyerik, s a kezdeményezés elindítói abban reménykednek, hogy az apró, ám intim beavatkozásra talán többen szánják rá magukat, ha az ismerős védőnővel találják magukat szembe.

Jelenleg ugyanis a behívottaknak 4-5 százaléka jelenik meg a népegészségügyi szűréseken, ami siralmas arány.

- A profilbővítés lehetőségét láttam benne, ha szabad így fogalmazni, hiszen a nővédelmi gondozás is a feladatainkhoz tartozik - indokolja jelentkezését a programba Anikó, aki maximálisan elégedett volt a felkészítéssel, s az önkormányzat segítő hozzáállását is dicséri. - A hozzám tartozó öt faluból mintegy 400 asszony kapott értesítést, s magam sem gondoltam, hogy már az első napokban ekkora lesz az érdeklődés. Jönnek a telefonok, igény van a helyi szolgáltatásra. Igaz, rugalmasan igazodom az asszonyokhoz, ha péntek délután vagy éppen reggel korán tudnak jönni, akkor is rendelkezésre állok.

Azt azért tudja, hogy a program könnyebbik részénél tart, a neheze azután következik, ha elfogynak, akik maguktól is jönnek. Akkor majd nyakába veszi a falvakat - mondja -,s megpróbál hatni a többiekre.

A legelső napon járt Anikónál Palkovics Józsefné is.

- Örültem, hogy helyben van mód a vizsgálatra, amint megkaptam a levelet, eldöntöttem, hogy élek a lehetőséggel - mondja. - Semmi kellemetlent nem éreztem, oldott volt a hangulat, kicsit beszélgettünk is, Anikó nagyon kedves és megbízható. Azért csak könnyebben rászánja magát így az ember...


Szűrés védőnőnél egyszerűen, kényelmesen

A 14 zalai védőnő jóvoltából Bagod, Becsvölgye, Búcsúszentlászló, Csonkahegyhát, Felsőrajk, Gellénháza, Hahót, Nagyrécse, Zalabaksa, Szentpéterúr, Teskánd, Tótszerdahely és Zalalövő, továbbá a csatolt települések (összesen 43) asszonyai élhetnek e lehetőséggel. Pontosabban azok a 25-65 év közöttiek, akik 3 éven belül nem vettek részt nőgyógyászati szűrésen, szám szerint 3370-en - tudjuk meg Tóth Lenke regionális vezető védőnőtől.

- Zalában már korábban felmerült, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt felszabaduló energiákat ilyen népegészségügyi célok szolgálatába lehetne állítani - folytatja. - Reménykedünk a sikerben, hiszen a védőnőink az asszonyok jelentős részét már várandósként is gondozták, szorosabb velük a kapcsolatuk.

Kiemeli azt is, a citológiai kenetvétel teljesen nem helyettesíti a nőgyógyászati szűrést, hiszen műszeres és manuális vizsgálat nem történik. Viszont messzemenően alkalmas arra, hogy idejében jelezze a méhnyakrák kialakulását.

A program elsősorban olyan kistelepüléseket céloz meg, ahonnan nehéz beutazni a városi szakrendelésekre, s emiatt sokan akár évtizedekig sem jutnak el nőgyógyászhoz. Ilyen például Szentpéterúr.

- Várakozással nézek a program elé, s erősen bizakodom, mert pusztán az értesítések hatására többen is jelentkeztek - mondja örömmel Novákné Szabó Szilvia, Szentpéterúr és a környék védőnője. - Nálunk is kevesen járnak szűrésre, ezért korábban már két alkalommal is megszerveztem, hogy helybe jöjjön a nőgyógyász. Eredményes volt. Most még aktívabb részvételt várok, hiszen az új lehetőség egyszerű, kényelmes, s az asszonyok szeméremérzetére is tekintettel van. 



Grafika: Urbanics Pál


A mintaprojekt október közepéig tart. Akkor áttekintik az eredményeket, s ha az összkép kedvező, az egész országra kiterjesztik a programot.


Csak tízperces műtét 

A magyar egészségügy nem apellál az egyén felelősségére - veti fel dr. Kovács Lajos nőgyógyász főorvos, aki szíve szerint magasabb biztosítási díjat fizettetne azokkal, akik felelőtlenül élnek, s nem járnak el a szűrésekre.- A méhnyakrák, a közvélekedéssel ellentétben, a fiatalok betegsége. Alattomos, mert semmiféle tünettel nem jár - szögezi le. - A humán papillóma vírus okozza, amit számos esetben huszonéves nőknél mutat ki a pozitív citológiai lelet. Tapasztalataim szerint 30-50 kenetből 2-3 pozitívnak bizonyul. A kór a fertőzést követően körülbelül tíz év múlva alakul ki, éppen ezért lehet jól megfogni a szűréssel. Ehhez azonban el kell menni a vizsgálatra! Ha valaki ebbe hal bele, a környezete egyből megy szűrésre. Enélkül nem lehetne?

Az időben felfedezett kór 100 százalékban gyógyítható, mégpedig tízperces, egyszerű beavatkozással. A méh kóros részét kell kimetszeni, ami helyi érzéstelenítésben elvégezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!