Belföld

2009.05.05. 10:53

Megkezdődött a per! Kövér, Demeter kontra Szilvásy

Budapest - Megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon az a személyiségi jogi per, amelyet Kövér László és Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő indított Szilvásy György ellen azért, mert a titkosszolgálatokat felügyelő volt tárca nélküli miniszter összefüggésbe hozta nevüket az UD Zrt.-vel kapcsolatos adatgyűjtési üggyel.

zaol.hu

A tárgyaláson - amelyen a felek személyesen nem jelentek meg, csak jogi képviselőik voltak jelen - az eljáró bíró ismertette az ellenzéki politikusok keresetét, amelyben televíziós és rádiós műsorokat jelöltek meg. Ezekben a felperesek szerint a volt miniszter olyan kifejezéseket használt, amelyek azt az érzetet kelthették, hogy elődei, Kövér László és Demeter Ervin "kapcsolatot tartott", illetve "feladatot, megbízást adott" egy polipszerűen működtetett árnyék-titkosszolgálat vélelmezett törvénysértéseihez. 
A felvételeket a tárgyaláson is lejátszották, ezekben Szilvásy György többek között arról beszél: hangfelvételek állnak rendelkezésre, amelyek igazolják az UD Zrt. és a fideszes politikusok közötti szakmai kapcsolattartást.
    
A fideszes volt titkosszolgálati miniszterek szerint sérti jó hírnevüket, hogy utódjuk, Szilvásy György törvénytelen megbízásokkal vádolta meg őket. Ezért indítottak pert az azóta posztjáról távozott miniszter ellen, és keresetükben azt kérték: a bíróság kötelezze Szilvásyt bocsánatkérésre, az ítélet rendelkező részének közzétételére és tiltsa el őt a további jogsértésektől. 
   
Kövér László és Demeter Ervin másodrendű alperesként a Miniszterelnöki Hivatalt mint munkáltatót is megjelölte, a tárcától 650-650 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek, amelyet - jogi képviselőjük szerint - részben arra kívánnak fordítani, hogy a perben született ítéletet hirdetés formájában ők is közzétegyék.
    
Szilvásy György jogi képviselője azzal érvelt, hogy a felperes nem jelölte meg pontosan a sérelmezetteket, a műsorokban elhangzottak leiratát nem kapta meg és csak azután tud érdemben reagálni, amikor ez a rendelkezésére áll. A Miniszterelnöki Hivatal jogi képviselője pedig azzal érvelt, hogy meg kell vizsgálni: Szilvásy valóban megsértette-e a felperesek személyiségi jogát, keletkezett-e nem vagyoni káruk. Álláspontja szerint az alperesek felelőssége nem állapítható meg. 
    
A pert a bíróság elnapolta, az ügyben október 13-ra tűzte ki a következő tárgyalást. 
    
Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben pattant ki, miután szeptember 10-én házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetőinek lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján. Az ügy azután kapott nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke két nappal később bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. 

A bűnügy kapcsán ülésezett korábban a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György akkori közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel a szervek törvényes és biztonságos működését". 
Horváth József, a cég vezetője a nyomozással kapcsolatban korábban kifejtette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Onnan a kormányváltás után, 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!