Belföld

2008.05.17. 02:26

A szegénység tereli a városhoz?

Pethőhenye - Miért érdemes a megyeszékhelyhez csatlakozni, erre kaphattak választ az érdeklődők, akik csütörtökön este ellátogattak a faluházba.A népszavazást augusztus 3-án lehetne megtartani

Zalai Hírlap

Deák István polgármester szavaira a közel 350 választásra jogosult pethőhenyeiből tizennégyen voltak kíváncsiak. A falu első emberének érvelése alapvetően az anyagiak szűkösségére szorítkozott. Utalt rá, hogy a kötelező feladatok ellátására mind több település válik képtelenné és kényszerül központi állami támogatásra (népszerű nevén: ÖNHIKI) pályázni. E sors vár Pethőhenyére is, mert a zalaszentiváni körjegyzőség kínálta kereteken belül nem tud a 37 millió forintból gazdálkodó község fejlődni. Szegény falvak hiába állnak össze, attól még szegények maradnak, fogalmazott.

Deák István a városhoz csatlakozás utáni kor egyik előnyeként említette, hogy a majdani beruházási pályázatok önrészét a közel húszmilliárd forintos költségvetéssel gazdálkodó megyeszékhely könnyedén elő tudja teremteni. A polgárok számára forintosítható előnyöket pedig az Egerszeg-kártyában és olyan támogatásokban látja, mint például a házasulandókat, időseket, újszülőtteket illető juttatások, a diákok ösztöndíjai. Igaz, ezek pontos összegével adós maradt azzal, hogy hamarosan a községbe látogat dr. Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármester és választ lehet ezekre is kapni. A hallgatóság tagjai azonban utaltak rá, a legtöbb választ a város internetes oldalán meg lehet találni, nem úgy, mint a pethőhenyei önkormányzat döntéseit, amelyekről - köztük a csatlakozással kapcsolatos határozatról - csak késve és áttételesen értesültek.

A csatlakozással kapcsolatos előkészítési munka elkezdése sürgető lenne, de hogy ezt ki fogja végezni, arról nem hangzott el információ. Jelenleg a körjegyzőségnek ezzel kapcsolatban csak annyi a feladata, hogy a helyi népszavazás zökkenőmentesen lebonyolódjék. Ennek időpontját várhatóan augusztus 3-ára lehet kitűzni. Amennyiben ezen a csatlakozáspárti pethőhenyeiek kerülnének többségbe, akkor Zalaegerszegen is ki kell írni a népszavazást. A város képviselő-testülete ugyanis egyetértését fejezete ki április 17-i gyűlésén a pethőhenyei kezdeményezéssel. Csak ez utóbbi processzus költsége több millió forintra rúg, amit nem valószínű, hogy a község költségvetése állna, bár neki inkább érdekében állhat a csatlakozás. Ezt követné még a vagyonmegosztás, valamint a közművek városhoz kapcsolása. Ennél sokkal nagyobb summa lenne azonban a két települést közvetlenül összekötő út. A csácsi városrészbe vezető szakasz megépítése azonban szerényen is több száz millió forintba kerülne Jelenleg a központjaikkal egymástól 10 kilométerre lévő települések csak más községeken át érhetők el. Mindez azonban lehet, hogy csak álom. A város és község egyesítéséről szóló jogszabály magyarázata szerint ugyanis erre akkor kerülhet sor, ha kimutatható a települések belterületeinek egybeépültsége. Nos, erről jelenleg nincs szó.

Ezek is érdekelhetik