Belföld

2007.12.31. 03:27

Újévi macskajaj elleni praktikák

Nagykanizsa (pa) - Elérkezett az év utolsó napja, az utolsó nagy mulatság ideje. Ilyenkor általában azok is koccintanak, akik amúgy nem szoktak inni. Ám vigyázat, a jóból is megárt a sok, hát még az alkoholból. Íme pár jótanács azoknak, akik holnap másnaposan, macskajajtól szenvedve ébrednek.

Sámel József

- Aki el akarja kerülni a másnaposságot, az lehetőség szerint ne igyon - szögezte le dr. Pataki Zsolt, a kanizsai kórház belgyógyásza. - Ha azonban valaki mégis a pohár fenekére néz, annak tudnia kell, hogy egy felnőtt ember mája óránként 10 gramm alkoholt képes elbontani, melynek során acetaldehid keletkezik a szervezetben. Tulajdonképpen ez a melléktermék felelős a másnap reggeli kellemetlen tünetekért.

A belgyógyász szerint a mértéktelen ivás súlyosabb problémákhoz is vezethet. A szokásos tünetek - a szédülés és hányás - mellett, akár a légzés leállása is előfordulhat.

- Az esetek többségében nem kell drasztikus beavatkozást, például gyomormosást alkalmazni, sokszor elég, ha valaki jól kipiheni magát - említette dr. Pataki Zsolt. - A másnaposság leküzdésében a sok folyadék is segít, ugyanakkor a különböző fájdalomcsillapító gyógyszereknek is lehet némi pozitív hatása.

Az alkohol felszívódása persze egyéb tényezőktől, többek között a gyomor teltségétől is függhet. Az esti buli előtt például nem árt jól bevacsorázni, a zsírosabb ételek ugyanis lassíthatják a folyamatot. Bizonyos ételek a másnaposság leküzdésében is segíthetnek.

- Szinte minden élethelyzetre, betegségre ismerünk olyan növényeket, melyek enyhíthetik a kellemetlen tüneteket, s ez igaz a másnaposságra is - jegyezte meg Varga Tünde, a Thúry SZKI szakács szakoktatója. - Persze azt nem állítom, hogy a receptek mindenki számára beválnak, ám az ismerősök körében már volt alkalmam kipróbálni ezen étkek jótékony hatását. Az alkohol erős vízhajtó hatását mindenképpen sok folyadékkal, főként levesek fogyasztásával lehet ellensúlyozni. A másnapot kezdjük például gyömbérteával, amit mézzel is édesíthetünk, pótolva a szénhidrát veszteséget. A nap folyamán savanykás ízű leveseket, például korhelylevest, zöldbablevest együnk. Az uborkalevest is ki lehet próbálni, ami a következőkből áll: lereszeljük a kígyóuborkát, kevés vöröshagymát teszünk hozzá, majd finomra vágott kaporlevéllel és metélőhagymával keverjük össze. Natúr joghurt, tejföl és tej keverékével leöntjük, sózzuk, borsozzuk. Összekeverve hűtőben érleljük a felhasználásig.

Aztán persze vannak olyanok is, akik a másnaposság leküzdésében a kutyaharapást szőrével elvet követik, s bíznak a gyógysör jótékony hatásában.

- Aki el akarja kerülni a másnaposságot, jobb ha szem előtt tart egy-két alapszabályt - így Hegyi Barnabás, az egyik kanizsai presszó vezetője. - Inni lehet, de csak mértékkel, és keverni semmi esetre sem szabad a különböző italokat. Az sem árt, ha lassacskán kortyolgatunk, hogy a szesznek legyen ideje lebomlani a szervezetben. Én hiszek a gyógysör erejében is, sok másnapos embert láttam már feléledni egy hideg, habzó sörikétől. Ám, a legjobb módszer mégiscsak a pihenés, idő kell a regenerálódáshoz, főleg ha egy ütős szilveszteri buli másnapjáról van szó.

Az interneten keresgélve egy kifejezetten másnaposság elleni koktélt is találtunk, amelyet stílszerűen macskajajnak neveztek el. Elkészítése a következőkből áll: két deciliter narancslé mellé egy kiskanálnyi gyümölcscukrot keverünk, majd csipetnyi sóval és fél magnézium pezsgőtablettával bolondítjuk meg. Utóbbi az elvesztett ásványi anyagokat pótolja, a C-vitamin megerősíti az agyi funkciókat, a gyümölcscukor pedig a májműködés serkentését szolgálja.

Remélhetőleg sikerült pár jó tanáccsal szolgálni. S ha még egyet adhatunk: a mai újságot tegyék el holnapig, hátha bele kell olvasni másnap(osan) is!

Ezek is érdekelhetik