Belföld

2007.10.03. 02:25

Csalt a hitellel

Zalaegerszeg - Több millió forintot szeretett volna kaszálni az a két csaló, akik ellen a megyei rendőr-főkapitányságon a minap fejeződött be a nyomozás. Az iratokat vádemelési javaslattal küldték el a városi ügyészségnek.

MTI

A munkához átadott érték fedezetéül pedig maga a megtermelt kukorica szolgált volna. A feltételes mód azért indokolt ez esetben, mert a kukoricát a kft. végül nem adta át, hanem máshová szállította és a termelést finanszírozó cég elől elrejtette.

A kft. a múlt évben, nyár elejére fizetésképtelenné vált, ezért felszámolási eljárás indult ellene. Ez nem akadályozta meg a kft. másik, 25 éves ügyvezetőjét, hogy október 20-án 3,5 millió forint hitelt vegyen fel.

Hitelezőként ráadásul ugyanazt a korábbi esetben is bevált finanszírozó céget kérte fel. Ez alkalommal a kölcsönfelvétel indok az volt, hogy a pénzből kombájnt vásárolnának.

A három és fél millió forintos kölcsön visszafizetésére egy, a kft.-vel partneri viszonyban álló harmadik fél vállalt garanciát, mégpedig annak fejében, hogy a kft. bérmunkában dolgozik számára.

A felvett 3,5 millió forintos hitelből azonban nem lett kombájn, mert az ügyvezető korábbi tartozásukat fizette ki belőle egy részvénytársaságnak, a pénzt nekik utaltatta tovább.

Mivel a fedezetet vállaló partner számára a kft. által elvégzett munka értéke csak 2,9 millió forintra rúgott, ezért ők ennyit voltak hajlandók kifizetni a hitelezőnek.

Mindezek ellenére a kölcsönadót végül nem érte veszteség, mert a részvénytársaság számlájára átutalt 3,5 millió forintot még a nyomozás ideje alatt visszajuttatták, így a kár az eljárás alatt megtérült.

A két ügyvezető ténykedését azonban a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán lefolytatott eljárás végeztével kétrendbeli csalásnak minősítették, és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal minap el is küldték a zalaegerszegi városi ügyészségre.

Ezek is érdekelhetik