Belföld

2007.10.16. 02:27

A polgármester nemmel válaszolt arra a kérdésre, pénzt akar-e kérni a templomért

Pethőhenye - A településen nem először szikráznak fel az indulatok a templom miatt. A békétlenségnek tegnap dr. Márfi Gyula veszprémi érsek is szem- és fültanúja volt.

Virrasztó Zsolt

Az egyik probléma éppen az, hogy alapítványi tulajdonban van. Az adakozók és az építkezésen önkéntes munkát vállalók egy része ugyanis abban a hitben segített annak idején, hogy a szerintük ma sem teljesen kész templom az egyházé lesz. Ezzel szemben a Szent István Király Templomért Alapítvány nevére jegyezték be, csakúgy, mint azt az ingatlant, amelyre épült. Ugyancsak viták kísérik Deák István polgármester tevékenységét; ő egyébként a kuratóriumi elnöke az alapítványnak is. A hívők egy része egyebek között azért fordult ellene, mert úgy vélik, ő áll a hátterében azoknak a támadásoknak, amelyek az utóbbi időben a község köztiszteletben álló plébánosát, Sömenek István érseki tanácsost érték.

Ez a vád azon a tegnapi találkozón is megfogalmazódott, amelyen eredendően Deák István, illetve dr. Márfi Gyula érsek és Bizderi János főesperes egyeztetett volna a templom esetleges átadásáról. Arra azonban, mi hangzik el ott, több mint húszan voltak kíváncsiak; zömében olyanok, akik kivették részüket a templom építéséből. Volt közöttük, aki lényegében úgy fogalmazott hozzászólásában: szerinte Deák István istenként uralkodik. A polgármester minden vádat visszautasított, s úgy vélte, a jelenlévők bojkottálni akarják az egyeztetést. Később azt részletezte, milyen hosszadalmas és költséges az alapítvány megszüntetése, az ingatlan átadása és a közművekkel kapcsolatos ügyek rendezése, de nemmel válaszolt az egyházi vezetők azon kérdésére, hogy pénzt akar-e kérni a templomért. A hívatlan vendégek egyébként azt mondták, csak az a kérésük, hogy a templom az egyházé legyen, így megszűnne a békétlenség is. Ha viszont az alapítványé marad, kifizettetik a szervezettel az összes eddigi önkéntes munkájuk ellenértékét, s erre a gatyáját is ráfizeti majd a polgármester.

Az eredménytelenül végződött tanácskozás után dr. Márfi Gyula érsek a hívek előtt cáfolta azt a faluban korábban terjedő pletykát, hogy bármikor is lemondtak volna a templomról, sőt, úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben csak az lehet a megoldás, ha átkerül az egyházhoz.

Ezek is érdekelhetik