Belföld

2007.02.15. 03:28

Mindenáron szeretnék elkerülni a csődöt

Zalalövő - Elkerülni a csődbiztos kirendelését - ezt tartották szem előtt a zalalövői képviselők, amikor kedden szokatlanul indulatos szócsaták után elfogadták az idei, szűkös költségvetést.

Szabó Judit

Dr. Boros Imre fűnyíróelvű elvonást javasolt: indítványa szerint 4 százalékot vissza kellene tartani minden intézmény költségvetéséből az év közepéig, majd - remélve, hogy kedvezően alakul a helyzet - újratárgyalni a lehetőségeket. Felszólalását korántsem fogadta egyöntetű lelkesedés.

Az óvoda vezetője, Németh Éva elmondta: akárhányszor számolja át a bevételeket és a kiadásokat, nem talál tartalékot, a dologi kiadásokat ugyanis eleve alacsonyabbra tervezte a tavalyinál, a bérekhez pedig nem lehet hozzányúlni. Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző ugyancsak lehetetlennek tartotta a 4 százalékos elvonást a hivatal költségvetéséből, még akkor is, ha az intézkedés csupán átmeneti. A pénzek 4 százalékának zárolását ettől függetlenül megszavazta a testület, akárcsak a pénzügyi bizottság indítványát, amely az önkormányzati szférában dolgozók étkezési hozzájárulásának 10 ezerről 5 ezer forintra csökkentéséről, valamint az ajándékutalványok megvonásáról szólt.

Gyarmati Antal iskolaigazgató javaslatára az iskolai konyha felújítására tervezett pénzt is kivették a költségvetésből, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ nem ad további haladékot a korszerűsítésére. A betervezett összeg azonban nem lenne elég a felújításra, legfeljebb pályázati önrészre, így a következő tanév elejéig semmiképpen sem tudnák elvégezni a munkát. A konyha jövője bizonytalanná vált, megoldásként vállalkozásba adása vetődött fel az ülésen.

A költségvetési vitában felkorbácsolta az indulatokat Merth Gábor pénzügyi bizottsági elnök civil szervezetek támogatására vonatkozó javaslata, hiszen a 8 milliós keret 3 millióra csökkentése érzékenyen érintette volna a sportágazatot. A tervezett elvonásnak előzőleg híre ment a városban, ezért a futballcsapat több tagja és vezetője személyesen megjelent az ülésen, hogy a jó eredményeket produkáló együttes mellett lobbizzon. A vendégek közül azonban akadt olyan is, aki a kiváló teljesítmények elismerése mellett sokallta a focicsapat támogatását, történetesen Baráth László, a Fidesz helyi elnöke. Az őszi választásokon polgármesterjelöltként indult felszólaló úgy látta, hogy a város fejlesztésére kellene többet fordítani, mert nagyon mélyre süllyedt, csak utána a sportra. A megyei első osztályban szereplő csapatot védelmébe vette a polgármester, illetve Herczeg Imre képviselő, a sportkör vezetőségi tagja, nem is beszélve Bicsák István elnökről, aki négymillió forintban határozta meg a focicsapat működéséhez szükséges minimális támogatást, majd megjegyezte: hamar elfelejtették a polgármesterjelöltek, hogy a kampányban NB III-as csapatot ígértek. Bicsák István felajánlotta, hogy feláll a sportköri elnöki székből, ha a személye gátolja a futball életben tartását, de ezt a feltételezést senki sem igazolta vissza. Bár az ülésen nem sikerült a csapat gazdálkodásával kapcsolatos összes kérdést tisztázni (Gyarmati Antal hiányolta az erről szó-ló részletes információkat), a testület megszavazott 3,5 millió forintot a sportkörnek.

A költségvetési hiányt a vita végére 81 millió forintról 65 millióra mérsékelték. A felsorolt intézkedéseken túl elhatározták, hogy önkormányzati szinten egymillió forintot spórolnak a telefonszámlán, s 15 millió forint helyett 9 milliót biztosítanak orvosi ellátásra, hiszen át akarják szervezni a rendszert. A végszavazás előtt Merth Gábor úgy vélte, el kellene halasztani a döntést, és jobban átgondolni, kiszámolni a módosítások hatását, a büdzsét mégis elfogadta a testület, három ellenszavazattal és egy tartózkodással.

Ezek is érdekelhetik