Belföld

2006.07.27. 11:43

Hogy a mérleg pozitív legyen

<div align="justify"><strong><em>Szombathely (ni) – </em>Vannak, </strong><strong>akik egyelőre nem </strong><strong>mernek csatlakozni a </strong><strong>KAT-hoz. Pedig más célprogrammal </strong><strong>társítva, az </strong><strong>először szigorúnak tűnő </strong><strong>előírások ellenére is kifizetődő </strong><strong>lehet a részvétel.</strong></div>

nincs nev

Zsankó Vilmos, a Vas Megyei Agrárkamara NVT-tanácsadója úgy véli, sok gazdálkodót az a feltétel tart vissza a KAT-hoz történő csatlakozástól, hogy a támogatásra bejelentett területeket az ötéves támogatott időszak alatt csak gyepként vagy takarmánytermő szántóterületként lehet hasznosítani. Az pedig tény, hogy az állatállomány nagysága – és vele együtt a takarmányszükséglet – megyénkben is drasztikusan visszaesett.

A szakember  szerint azonban előre átgondolva el lehet érni, hogy az érvek tekintetében a KAT-hoz való csatlakozás irányába billenjen a mérleg nyelve. A KAT- támogatások mellett ugyanis az egyszerűsített területalapú
támogatás is jár a gazdálkodónak, sőt, a területekre az agrár- környezetgazdálkodási program célprogramjaiból is igényelhető támogatás. 

Ezek együttesen már ellensúlyozni tudják a különböző bizonytalansági tényezőket. Zsankó Vilmos szerint azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyniuk a gazdálkodóknak döntésük meghozatala előtt, hogy a KAT hatálya alá tartozó területek általában gyenge termőképességű, többnyire csak takarmánytermelésre alkalmas földek, ahol eleve kis esély van jó minőségű termények előállítására.

Azok a gazdálkodók pedig, akik a nehéz körülmények ellenére is foglalkoznak állattartással, a KAT-támogatás igénybevételével jelentősen csökkenthetik takarmány-előállítási költségeiket: a takarmányozási költségekben a KAT 19 esetében 40, a KAT 20 besorolásnál 15 százalékos költségcsökkenést eredményezhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!