Balatongyörök

2014.08.15. 17:45

Középpontban a magyarság – megkezdődött a balatongyöröki Nemzeti Hét

A hun üstben főtt káposztás paszulyt is megízlelhették a közel egy hétig tartó Nemzeti Hét vendégei a rendezvény pénteki nyitónapján. A testi mellett azonban a legfontosabb a szellemi táplálék, hiszen augusztus 20-ig a magyarság történelméről, hagyományairól és kultúrájáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Keszey Ágnes

Immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület a Nemzeti Hetet. A rendezvény már olyan rangot vívott ki magának, hogy számos határon túlról és az ország minden részéről érkező vendég -többen visszatéről évek óta – már tavasz elején lefoglalja szállását erre az időpontra.

-Az előadók neve a garancia a sikerre – mondja Piszter Péter főszervező, a Honismereti Kör vezetője. Célunk, hogy testközelből kapjanak olyan informácókat kapjanak az érdeklődők, amit csak a médiából ismerhetnek meg. Ezek sokszor vitatott, ellentmondásokkal teli témák, és sok esetben – pártállástól függetlenül – nem is a hatalmon lévők kedvencei. Az elkövetkezendő napok programjai közül kiemelném Takaró Mihály irodalomtörténész előadását Tormai Cecilről. Kevesen tudják, hogy őt irodalmi Nobel-díjra jelölték, és ha nem hal meg idejekorán, minden bizonnyal meg is kapja, és akkor méltó helyen említenénk. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot Szakály Sándor történész „Szarajevótól Trianonig” című előadása, melynek aktualitását adja, hogy ezévben emlékezünk az I. világháború kitörésének századik évforfulójára. A könnyedebb, de szintén hagyományokat, kulturális értékeket hordozó rendezvények közül az Ismerős Arcok koncert említésre méltó. Minden nap délutántól várjuk az érdeklődőket a móló melleti sétányra az előadásokra, az esti órákban pedig hagyományőrző műsorok szórakoztatják a közönséget. A Nemzeti Hét teljes időtartama alatt a Közösségi Házban megtekinthető László Károly erdélyi keramikus és Nyers Csaba ötvös kiállítása. - sorolta a programokat Piszter Péter.

(Fotó: Keszey Ágnes)

Miközben a rendezvényről beszélgettünk, a hun üstben főtt káposztás paszulyt kevergette az egyik fellépő, a Kárpátaljáról érkezett Borsavári népi zenekar képviselője, Kovács Erika.

- Ez egy hagyományos, laktató étel, nagymamám egyik specialitása. Úgy mondják – akkor jó, „ha belelépett a disznó”, azaz gazdagon van benne füstölt csülök is. A többi hozzávaló: természetesn a káposzta és a paszuly – ami akkor jó, ha a saját kertben terem, lilahagyma, csípős paprika, és habart rántással sűrítjük, két-két és fél óra hosszat főzzük. Ebből a mennyiségből 60-80 embernek jut kóstoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!