Bak

2015.02.03. 16:50

Lengyelek tanulták a módszert Bakon

Bak - A lengyel-cseh-német határ közeli Gliwicéből érkezett pedagógusok ismerkedtek a baki iskolában az úgynevezett erőszakmentes kommunikáció (EMK) pedagógiai adaptációjával.

Arany Horváth Zsuzsa

A kapcsolat, melynek nyomán kedden a Garamvölgyi György igazgató vezette baki iskolába látogathattak a 200 ezres, Katowice közeli lengyel városban 20 éve működő Filomata nevű magániskola tanárai, Rambala Éva EMK-tréner munkája révén alakult ki. A tanulmányait az USA-ban végző magyar EMK-szakember hat éve dolgozik együtt az Elzbieta Wieclaw vezette iskola közösségével, hogy a diákok tanulás iránti motivációját erősítsék, s az EMK eszközeivel kezeljék a konfliktusokat.

– Itt most másodikos, harmadikos és hatodikos gyerekekkel találkoztunk, láttuk a csoportmunkát,s azt, hogy milyen rendkívüli eredményt lehet elérni ezzel a kommunikációs filozófiával – mondta a lengyel téli szünetet magyarországi tanulmányúttal kihasználó Elzbieta lapunknak. – Németországi iskolával is van kapcsolatunk, de az itteni tapasztalatok egyelőre mindennél lenyűgözőbbek. Szeretnénk, ha a baki testület ellátogatna hozzánk

– Ma sokkal nehezebb tanítani, mint régen – folytatták a kolléganői, köztük Mariola Bartos. – De ha a tanár és a diák között kialakul a bizalom, a kölcsönös, egyenrangú párbeszéd, akkor a tanuló hallgat a tanárra, tiszteli, megérti a szempontjait.

A lengyel Gliwicéből érkeztek a baki iskolába az EMK programot tanulni: Agnieszka Polska óvónő, Mariola Bartoš, Elžbieta Wiecław igazgató és Marta Kukaga (utóbbi Krakkóban dolgozik óvónőként). Fotó: Arany Gábor

A Filomata 3-19 éves korig tanítja a gyerekeket, óvódától a líceumig bezárólag. A magániskolákat Lengyelországban támogatja az állam, de a szülők is fizetnek tandíjat. Ha pénzt adnak, akkor el is várják az oktatás magas színvonalát, szögezték le a lengyel vendégek. Meséltek egy 17 éves diákjukról. A leány nehéz diónak bizonyult, nem tudták motiválni, hiábavalónak tartotta a tanulást, a normális emberi kapcsolatokat.

–Amikor ráérzett a dolog ízére, akkor pedig azt mondta, késő, miért nem óvodáskoromban találkoztam veletek, abba az életkorban még hatott volna – idézte a lány álláspontját Elzbieta, ami jól rávilágít a pedagógusok aktuális problémáira. Amik, mint látjuk, nemzetközi gondok.

Gliwicében egyébként sokat tudnak az együttélés során megoldandó gondokról. A város ugyanis több nemzet,: a lengyel, a cseh, a német, a zsidó kultúra metszéspontjában él. Itt történt a II. világháború kirobbanásához vezető német provokáció is, amikoris lengyel egyenruhába bújtatott német katonák támadták meg a gliwicei rádióállomást.

– Az állomás ma is áll, lehetőséget ad az emlékezésre, de ez nehéz fejezet a közös történelemben – vélték a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!