Állatvilág

2014.04.13. 17:35

Tavaszt köszöntöttek a kutyák és barátaik

Zalaegerszeg - Akár még a tacskó is lehet őrző-védő kutya, ahogy azt vasárnap délután a Vizslaparkban láthattuk.

Arany Gábor

Szerencsére a hirtelen jött felhőszakadás sem riasztotta el az érdeklődőket a vasárnapi tavaszköszöntőtől, amit a Zalai Kutyasuli szervezett.

A társadalom kutyás és kutya nélküli részének összeismertetése, ez az egész napos program célja, ahogy megfogalmazta Gróf Krisztián a szervezők nevében. A délelőtt arról szólt, hogy mi jön ki a kutyából - szó szerint -, ugyanis kutyagumi-gyűjtőversenyt rendeztek. A győztes négy kilóval csökkentette a környezet szennyezését. Délután pedig azt láthattuk, mit lehet kihozni a kutyából

- Arra akarunk példákat bemutatni, hogy mennyi mindenre képesek a kutyák, ha kicsit foglalkoznak velük - mondta Gróf Krisztián.

Drazsé az őrző-védő gyakorlat után az agility-n is bemutatkozott  (Fotó: Arany Gábor)

 

A sportok, az agility, a freezby, a személykeresés, mellett egyik lehetőség az őrző-védő gyakorlat. amire bármelyik kutya képes. Ezt mutatta be németjuhászok után Drazsé, a három és fél éves tacskó, akinél ez a feladat egyébként a terápiát is jelentette. Drazsé ugyanis korábban félt az emberektől, nem szerette azt se, ha megsimogatták.

Gazdája, Horváth Sándor elmondta, a gyakorlatok hatására feloldódott benne a tartózkodás az idegenektől. Drazsé számára az őrzés-védelem egyben sikerélményt adó játék, ami egyéb területen is pozitív változást hozott.

Nagyon jól viselkedő kutya lett, pedig előtte rombolt a lakásban, mert úgy vezette le az energiáit tette hozzá.

Nos rombolásnak agressziónak vasárnap nyoma nem volt a kutyák viselkedésében, csak izgalom és vidámság.

A délutánon szóltak a legkisebbekhez is, azaz a gyerekek és kutyák kommunikációjáról. Például, kutyához csak a gazdája engedélyével szabad közelíteni. Ha megengedik, akkor simogatni is lehet, de ehhez először a kezet kell odanyújtani, hogy az eb megszagolhassa. Bármennyire is barátságos, nem szabad átölelni. Ha kóbor kutya közelít, akkor nyugodtan, közömbösen kell viselkedni, nem elszaladni, kiabálni, nem nézni a szemébe, kerülni a hirtelen mozdulatokat, amíg az állat érdeklődése megszűnik. Bár ezt könnyebb elmondani, de a kutyasuliban ki is próbálható, szólt a tanács.

A befogadott kutyák szépségversenyére tizenöt négylábút neveztek be, és közülük az első helyet Andi, a mudi-keverék nyerte meg, aki Nagy Erzsébet oldalán érkezett a tavaszköszöntőre.

Szeressük őket felelősséggel! Kutyák, macskák környezetünkben

Ezek is érdekelhetik