Állatvilág

2013.02.06. 22:56

A hattyú téli dala

Keszthely - A telet nehéz elviselni az embereknek, az autósoknak, sőt, még talán a közutasoknak is, de a legnehezebb az állatoknak.

Horváth-Balogh Attila

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy nagy pelyhekben hullani kezd a hó, betemet város és falut, szántót és rétet, s a vadon élő jószágok bizony, nehezen jutnak táplálékhoz. Mi, emberek pedig jószívűek vagyunk, megsajnáljuk az éhezőket, s kenyérdarabkákkal traktáljuk például a madarakat - adott esetben a hattyúkat a Balaton-parton, a Keszthelyi-öbölben. Aminek lehet, hogy ők örülnek, pedig nem tesz jót nekik és a többi állatnak sem. A hattyúkra nézve azért káros a dolog, mert a folyamatos etetéshez hozzászoknak, nem hajlandóak odébb repülni, eleség után járni, s ahogy fagy be a tó, alvás közben ők is belefagyhatnak. Ennek a vége általában az, hogy elpusztulnak. A másik gond, amit az etetésük okoz, hogy túlszaporodnak és az őshonos többi madárfajt (szárcsákat, sirályokat) elzavarják. Sőt, egy idő után annyira felbátorodnak, hogy már követelik is az embertől az élelmet, mi több, volt rá példa, hogy hattyútámadás ért valakit.

Úgyhogy, csak óvatosan az etetéssel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!