Állatvilág

2009.08.10. 06:29

Töltött galambok, parádéban

Nagykanizsa - Kedves, megható éneklése mentette meg a késtől Vincze Gyula csirkéjét. Galambjait azonban ilyen veszély nem fenyegeti: a férfi a kecses tollasokat nem szeretné a tányérján látni, hiszen mindegyiket megismeri a hangjáról.

zaol.hu

- A barátját sem eszi meg az ember - indokolta a Nagykanizsai Galambtenyésztők Egyesülete elnöke, aki nemrégiben megsajnálta csirkéjét, olyan szépen kezdett énekelni, amikor nyakához közelített a kés. A férfinak 150 galambja és 100 díszbaromfija van, s már kisgyermekként kapcsolatba került a szárnyas jószágokkal, amikor a nyarakat a Kaposvár melletti Csombárdon, a nagymamánál töltötte - s évről évre egy galambbal tért haza. Ma övé a térség egyik legnagyobb hobbiállománya.

- A díszbaromfik közül legkedvesebbek számomra a törpe cochinok, fodros tollazatukkal ők a baromfiudvar díszei - árulta el Vincze Gyula. - A galamboknál a kiskunfélegyházi keringők a legfrissebb szerzeményeim.

A hidasból kialakított madár-lakosztályban kecses angol modena galambok illegetik magukat. Különleges, mert alakjuk kerekded, farkukat pedig fejmagasságban, vízszintesen is képesek tartani. Ezt úgy nevezi a szakma: parádéban van a madár.

- Jöjjön csak beljebb, itt, a fészkekben vannak pár napos fiókák - és már hozta is a tenyerén a büszke házigazda a két pihepamacsot, melyekben már ott a védekező ösztön: nagyon szeretnének csípni.

Vincze Gyula azt is elmesélte: a galamboknál - még szép... - más a családi munkamegosztás, mint az ember esetében, náluk ugyanis a hím és a tojó felváltva költi a tojásokat. Férfitársaim! Nem szólhatunk egy szót sem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!